Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tämä työ on nyt täydessä käynnissä” – Harakka: Traficom valmistelee virkapäätöksenä Skopjen-lentojen lopettamista

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee Skopjen-lentojen lopettamista virkapäätöksenä, kertoi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) saapuessaan hallituksen neuvotteluun Helsingin Säätytalolle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Harakan mukaan Traficom kertoo asiasta itsenäisesti saatuaan valmistelun valmiiksi. Harakan mukaan asian valmistelussa on selvitetty useita mahdollisia reittejä. Myös oikeuskansleri Tuomas Pöystiä on kuultu asiasta.

– On todettu, että Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on toimivalta sillä edellytyksellä, että se saa sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisilta ja mahdollisesti myös rajaviranomaisilta lausunnon, jonka pohjalta voi edetä. Tämä työ on nyt täydessä käynnissä, Harakka sanoi.

Harakka sanoi Säätytalolle saapuessaan, että on poikkeuksellista, että yksi ainoa reitti tuo Suomeen paljon tartuntoja. Tähän mennessä Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta tulleista matkustajista 41:llä on todettu koronatartunta.

Seuraava lento Skopjesta Turkuun on saapumassa myöhemmin tänä iltana. Harakka ilmoitti maanantaina tuovansa hallituksen neuvotteluun esityksen, jonka mukaan Turun ja Skopjen väliset lennot katkaistaisiin väliaikaisesti epidemiantilanteen vuoksi. Hän on aiemmin sanonut, että viimeinen lento voisi saapua lauantaina 29. elokuuta.

– En näe mitään syytä, miksi aikataulu ei voisi olla sellainen, että ne loppuvat reilun viikon päästä, Harakka sanoi tiistaina Säätytalon portailla.

Ohisalo: Ei luvassa loivennuksia riskirajaan

Lisää aiheesta

Hallitus neuvottelee tiistai-illan ajan rajapäätöksistä, ja niistä todennäköisesti saadaan tänään linjaus. Hallitus saa myös epidemiologisen tilannearvion ja käy muutoinkin tautitilannetta läpi. STT:n tietojen mukaan neuvottelujen odotetaan kestävän useita tunteja.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi toimittajille, että hallitus neuvottelee tiistaina ylipäänsä tautitilanteesta. Hänen mukaansa hallitus pitää kiinni aiemmasta rajasta matkustusrajoitusten määrittelylle. Riskirajan on katsottu ylittyvän, jos valtiossa on todettu vähintään 8–10 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

– Muistutan, että tämä on Euroopan tiukin säännös. Edelleen Suomen tautitilanne on Euroopan parhaita, ja olemme tehneet aika tiukkoja toimia, Ohisalo sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on aiemmin esittänyt rajan loiventamista talouden vuoksi.

MTV Uutisten mukaan hallitus neuvottelee uusien maiden ottamisesta sisärajatarkastusten piiriin. Esillä ovat olleet Tanska, Islanti ja Kreikka. Kaikki kolme maata on aiemmin poistettu sisärajavalvonnan piiristä. Edellisissä neuvotteluissa kaksi viikkoa sitten valtioneuvosto päätti ottaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Hollannin- ja Belgian-liikenteessä.

“Tällaiset paikat ovat hyvin riskialttiita”

Myös testauskapasiteetti noussee hallituksen keskusteluissa esillä. Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtajaehdokas Annika Saarikko sanoi Säätytalon portailla toimittajille haluavansa tänään hallituksen neuvotteluissa kuulla perusteellisen selvityksen siitä, miksi testaaminen on ruuhkautunut. Hänen mukaansa tilanne ei voi jatkua samanlaisena syksyllä.

Saarikon mukaan on löydettävä parempia ratkaisuita, jotta testaamaan päästään nopeammin ja tulokset tulevat nopeammin. Hänen mukaansa tämä on tärkeää siksi, että ihminen voi mennä töihin, jos hän on terve.

Koronatestin ruuhkat ovat nousseet viime aikoina pöydälle. Esimerkiksi Helsingissä julkisella puolella testiin pääsemissä on useiden päivien viiveitä, samoin testaustulosten saamisessa.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi, että jos uusia koronarajoituksia asetetaan, yökerhojen tulisi olla ensimmäisenä listalla.

– Meillähän on ollut joitain näitä tapauksia, että sieltä on koronavirus lähtenyt leviämään. Tällaiset paikat ovat hyvin riskialttiita, hän sanoi.

Pekonen päiväraharajauksesta: “Paljon oikeudellisia asioita selvitettävänä”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) puolestaan kommentoi Säätytalolle saapuessaan keskustelua tartuntatautipäivärahojen rajoittamisesta.

– Olemme sosiaali- ja terveysministeriössä selvittäneet, olisiko mahdollista määrätä karanteeniin ilman päivärahaoikeutta, mutta se vaatii lainsäädäntömuutoksen. Tässä on varmasti myös perusoikeudellisia kysymyksiä, joita pitää selvittää, Pekonen sanoi.

Pekosen mukaan tartuntatautipäivärahan mahdollisessa rajaamisessa on kuitenkin niin paljon oikeudellisia asioita vielä selvitettävänä, ettei hän ottanut kantaa mahdollisten rajoitusten tekemiseen.

STT–Ilkka Hemmilä, Viivi Salminen

Uutista täydennetty 18.8. klo 18.37 Saarikon, Mikkosen ja Pekosen kommenteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE