Talous

Tämähän on kuin Star Trekissä: ihmiset ryyppäävät pian synteholia eli tekoviinaa, ennustaa asiantuntijaksi sanottu

Alkoholin ryyppäämisen ongelmat tunnetaan. Mitäpä, jos niitä ei olisi?
Alkoholin ryyppäämisen ongelmat tunnetaan. Mitäpä, jos niitä ei olisi?
Alkoholin ryyppäämisen ongelmat tunnetaan. Mitäpä, jos niitä ei olisi?

Ihmisten ennustetaan siirtyvän käyttämään ”keinotekoisia alkoholeja”, joista ei tule krapulaa tai muita kielteisiä sivuvaikutuksia. Näin kirjoittaa Kauppalehti tänään.

Britannian hallituksen entinen päihdyttävien aineiden käytön neuvonantaja, professori David Nutt ennustaa, että menee korkeintaan vain sukupolvi siihen, että länsimaissa asuvat ihmiset ovat lopettaneet perinteisten alkoholijuomien käyttämisen ja siirtyneet synteettisiin juomiin. Niistä ei tule päänsärkyä, huonoa oloa tai mitään muitakaan alkoholin haitallisia sivuvaikutuksia, kirjoittaa International Business Times, jota Kauppalehti siteeraa.

– Menee 10 tai 20 vuotta, niin länsimaalaiset yhteiskunnat eivät juo alkoholia kuin harvoin, Nutt sanoo. Science fiction avaruussarjassa Star Trek miehistö nappailee baarissa esimerkiksi keinotekoista viskiä.

Nutt opettaa Imperial Collegessa. Hän on englantilainen psykiatri ja neuropsykofarmakologi. International Business Timesin mukaan Nutt on erittäin arvostettu huumetutkija.

Nuttin lausunnon uskottavuutta heikentää Kauppalehden mukaan se, että hän on itse mukana yhtiössä, joka kehittää synteettistä alkoholia.

Monien tutkimusten mukaan perinteinen alkoholi lisää ihmisissä muun muassa aggressiivisuutta. Alkoholisairaudet myös kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää ja aiheuttavat miljardikustannukset yhteiskunnalle.

Synteettisen alkoholin luvataan poistavan estoja perinteisen alkoholin tavoin, mutta sillä ei olisi haitallisia sivuvaikutuksia.

Nutt painottaa, että keinotekoisen alkoholin molekyylit jäljittelevät aidon alkoholin miellyttäviä vaikutuksia, mutta koska ne eivät ole myrkyllisiä, niillä on huomattava kansanterveyttä parantava vaikutus.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat