Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tämäkin laki uhkaa jäädä sote- ja maakuntahärdellin jalkoihin: ”Kärsijöinä ovat eläimet”

SDP:n kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Tytti Tuppurainen on huolissaan eläinten hyvinvointilain etenemisestä sote- ja maakuntalakikarusellissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän pitää valitettavana, jos pitkään valmisteltu laki – joka on jo eduskunnan käsittelyssä –tyssäisi viime metreillä maakuntauudistukseen, joka tuskin etenee ennen sote-uudistusta.

– Kärsijöinä tässä ovat niin tuotanto-, lemmikki- kuin villieläimet, jotka ansaitsevat nykyaikaisen lain suojaa.

Tuppuraisen mukaan eläinten hyvinvointilakiin jäi valitettavan monta korjattavaa kohtaa, joihin SDP on vaatinut pitkin matkaa muutoksia. Suurimmat epäkohdat liittyvät tuotantoeläinten kohteluun.

– Liikkuminen, kääntyminen ja makuulle- sekä ylöspääseminen ovat eläimelle tärkeitä hyvinvointia ylläpitäviä käyttäytymistarpeita. Laki sallii edelleen eläinten pitämisen kääntymisen estävissä rakenteissa. Tämä tulisi kieltää laissa poikkeuksetta.

Tuppurainen huomauttaa, että tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat suojella tuotantoeläimiä paremmin. SDP pitääkin vääränä, että laki sallisi parsinavetat, emakkojen pitämisen ahtaissa porsitushäkeissä ja porsaiden kastroinnin ilman tehokasta kivunlievitystä.

SDP haluaa suitsia lailla myös koirien liian pitkälle menevää jalostusta sekä pimeää pentukauppaa, joita tiettyjen rotujen suosio on lisännyt.

Tuppuraisen mielestä eläinlääkäreille tulisi säätää pakollinen ilmoitusvelvollisuus tietyistä kirurgisista toimenpiteistä, joilla korjataan perinnöllisiä epäterveitä rakennemuutoksia tai niiden seurauksia. Tällaisia ovat esimerkiksi ylähengitysteitä avartavat leikkaukset tai toistuvat keisarinleikkaukset.

”Pakollinen koirien rekisteröinti on oikein hyvä edistysaskel.”

Hän painottaa, että rotukohtaisilla jalostusohjeilla on parannettava koirien terveyttä ja eläinten verkkokauppaa tulisi suitsia, esimerkiksi niin, että myyjiltä vaaditaan tunnistautumista.

– Pakollinen koirien rekisteröinti sitä vastoin on oikein hyvä edistysaskel. Se tulisi ulottaa myös kissoihin.

SDP haluaisi palauttaa myös lakkautetun eläinsuojeluasiamiehen viran sekä kirjata lakiin maininnan eläimen itseisarvosta.

– Näillä korjauksilla laki olisi hyvä kokonaisuus ja antaisi lisää uskottavuutta suomalaiselle, vastuulliselle eläintuotannolle sekä eläintenpidolle.

Tupprainen muistuttaa, että laki määrittää minimitason ja antaa minimiturvaa eläimille.

– Mutta moni tuottaja ja eläinten omistaja kohtelee eläimiä jo nyt lakia paljon paremmin. Muutokset tulisi tehdä tarvittavien siirtymäaikojen sekä tuottajille suunnattujen korotettujen hyvinvointiavustusten turvin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE