Politiikka

Tämäkin vielä: Kun keskustan unelma toteutuu, käy tutkijan mukaan näin: ”Tätä ei ole moni poliitikko muistanut mainita”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo analysoi kirjoituksessaan Talouselämä-lehdessä kuntavaalien jälkeistä aikaa. Näkymä ei helli kaikkien mieliä.

”Huhtikuussa nähdään erikoiset vaalit. Vuoden 2017 kuntavaalit käydään tilanteessa, jossa Suomessa ollaan tekemässä yhtä suurimmista vallansiirroista koskaan. Kunnilta siirtyvät maakunnille kaikki sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut sekä pelastustoimi ja elinkeinopolitiikka.”

Railon mukaan tärkein ja suurin kunnille jäävä tehtävä on varhaiskasvatus ja koulutus.

Erkka Railo.

”Tulevaisuudessa joissakin kunnissa varhaiskasvatuksen ja opetuksen osuus budjetista on jopa 80 prosenttia. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Tampereella, kaupungin budjetista siirtyy valtiolle suurin piirtein puolet. Kun taloudellisia vastoinkäymisiä joskus vielä tulee, kunnilla ei ole oikeastaan muita vaihtoehtoja kuin leikata varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta. Tätä ei ole moni poliitikko muistanut mainita.”

Railo kirjoittaa, että kuntavaaleissa näistä asioista ei kuitenkaan puhuta, koska valtio on pääosin jo tehnyt valmiiksi sotea ja maakuntahallintoa koskevat suunnitelmat, eikä niihin voi kuntavaaleissa vaikuttaa. Kansalaisille on näissä vaaleissa varattu katsojan rooli.

Hänen mukaansa todellinen valta jaetaan maakuntavaltuustojen vaaleissa vuoden päästä.

”Keskustalla tulee olemaan hallitseva asema yhdeksässä maakuntavaltuustossa kahdeksastatoista. Näin kertoo Kuntaliiton (12/2016) tekemä laskelma. Yhdessä valtuustossa keskusta jakaisi suurimman aseman SDP:n kanssa.”

Railon mukaan keskustan asema voi olla vielä tätäkin vahvempi, koska Kuntaliiton analyysi perustuu vuoden 2012 vaalitulokseen.

”Tuolloin keskusta oli vasta toipumasta vuoden 2011 kannatuksen aallonpohjasta. Nyt mielipidemittausten lukemat ovat keskustan näkökulmasta olennaisesti parempia.”

Railo sanookin, että kuntavaalit 2017 on erikoinen harjoitus.

”Kunnilta on viety suurin osa vallasta ja se on siirretty maakunnille. Niissä valtaa tulee käyttämään ennen muuta keskusta sopivasti vedettyjen vaalipiirien rajojen seurauksena.”

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat