Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Tämäkö on tulevaisuuden kuva: R-kioskista saa kossuvissyt tai muut paukut?

Alkoholilain muutos herättää aina paljon keskustelua, sillä kaikki suomalaiset ovat aiheen asiantuntijoita tai ainakin suurella osalla on aiheesta mielipide. On totta, että alkoholi ja muut päihteet koskettavat sekä käyttäjiä itseään, läheisiä ja usein myös työyhteisöjä sekä täysin ulkopuolisia ihmisiä. Näin vanha sanonta, että viinan juonti on jokaisen oma asia ei pidä paikkaansa.

Uudistusta on tehty nyt vahvasti markkinoiden ehdoilla, kun halutaan enemmän alkoholia sisältävät 5.5% juomat sekä myös tislaamalla tehdyt juomat eli juomasekoitukset myyntiin nykyisen 350 myyntipaikat sijaan jopa 8 400 paikkaan.

Näin siis mahdollisesti jokaisesta R-kioskista on tulevaisuudessa mahdollisuus ostaa vaikkapa kossuvissyt tai muut paukut. Ainakin tähän mennessä aina saatavuuden lisääntyessä alkoholin käyttö on kasvanut ja vahvaa epäily on, että näin käy myös tälläkin kerralla.

Vaikka monien mielestä olisikin kiva saada ostettua alkoholia mahdollisimman helposti, on yli puolet kansalaisista kuitenkin sitä mieltä, että alkoholin saatavuus eli nykyinen malli on hyvä. He eivät kaipaa lisää vapauttamista.

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta pitää alkoholista aiheutuvia ongelmia merkittävinä. THL:n arvion mukaan alkoholin kulutus tulee lisääntymään, ehkä 6 prosenttia, joka tarkoittaa 150 kuolemaa ja 1 500 sairaalahoitopäivää lisää. Tämä siis samalla, kun sote-uudistuksessa yritetään suitsia kustannusten nousua. Alkoholista aiheutuvat kustannukset ovat jo tällä hetkellä yli kaksi miljardia euroa.

En näkisi ollenkaan pahana asiana, että hallitus peruuttaisi tämän hankkeen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi asia koskettaa myös poliisia, jonka mukaan lisäystä tulee oletettavasti rikosten, itsemurhien, tapaturmien, onnettomuuksien, tulipalojen, hukkuneiden etsintään sekä lastensuojelutapauksiin. Tälläkin hetkellä 70 prosentissa poliisin tehtävissä on päihteet mukana ja suomalaisten yleisin päihde on yhä edelleen alkoholi.

Lisää aiheesta

Kun ravintoloiden anniskeluaikoja vapautetaan, annosmäärärajoitus poistetaan ja anniskelupaikanhoitajan ja anniskelualueita koskevia määräyksiä vapautetaan, niin poliisien tarve, erityisesti yöllä, lisääntyy.

Miltä näyttävätkään ensi kesän festarit näillä pelisäännöillä? Näiden muutosten pohjalta poliisi arvioi työpaineen siirtyvän yhä vahvemmin yöllisten hälytysten hoitamiseksi. Kun samaan aikaan poliisit kärsivät resurssivajeesta, tarvitaan alkoholilain muutoksen johdosta poliiseja lisää arviolta 150 henkilötyövuotta, eli lisärahaa tarvitaan lähes vuosittain 15 miljoonaa euroa. Samalla tarvetta olisi selviämisasemaverkoston lisäämiseen, joka tulisi tehdä soten yhteydessä.

Kun lasketaan yhteen sosiaali- ja terveydenhuollon ja poliisien lisäystarpeet, vaikka siihen lasketaan lisääntyvät verotulot, ovat lisäkustannukset jopa noin 80 miljoonaa euroa.

Taloudellisen perusteen lisäksi syynä tulisi olla inhimilliset menetykset jokaisen käyttäjän, lasten, perheiden, työpaikkojen ym. osalta. En näkisi ollenkaan pahana asiana, että hallitus peruuttaisi tämän hankkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE