Kotimaa

Tämän kalan pyynti voi tulla todella kalliiksi – hintalappu salakalastuksesta jopa yli 7 000€

tapio gustafsson /kalatalouden keskusliitto
tapio gustafsson /kalatalouden keskusliitto
tapio gustafsson /kalatalouden keskusliitto

Eduskunta hyväksyi tänään kalastuslain muutoksen, jonka mukaan uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu korvaamaan valtiolle kalan arvon.

Kalatalouden keskusliitto jäsenjärjestöineen on ajanut kalastuslain muutosta vuosikausia, jolla saataisiin salakalastajat kuriin tuntuvilla rangaistuksilla.

– Yhteiskunnan panostukset uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseen ja säilyttämiseen ovat merkittävät.

Yksi äärimmäisen uhanalainen kalalaji on Saimaan järvilohi. Arvion mukaan kudulle nousevan yhden naaraan arvoksi on laskettu yli 7 000 euroa.

Monet Suomen vaelluskalat ovat edelleen äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia.

Kalastuksenvalvojat ovat pitkään olleet turhautuneita, kun uhanalaisten kalalajien kalastamisesta kiinni saadut ovat jääneet lähestulkoon rankaisematta.

– Tämä on todella hyvä asia Saimaan järvilohen pelastamistyössä, toiminnanjohtaja Päivi Kiiskinen Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksesta kiittelee kalastuslain muutosta, jossa rangaistuksia nostetaan tuntuvasti.

Viime viikolla julkaistun tuoreen uhanalaisuusarvion mukaan monet Suomen vaelluskalat ovat edelleen äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia.

Kalatalouden keskusliitto huomauttaa, että rauhoitetuille eläimille ja riistalajeille on jo kauan ollut olemassa ohjeelliset arvot, joita sovelletaan luonnonsuojelu- ja metsästysrikoksissa.

– Kaloilta arvot ovat puuttuneet. Uhanalaisiin kalakantoihin kohdistuu tahallista, joskus laajamittaistakin salakalastusta, jossa rangaistuskäytäntö on ollut selvästi puutteellista. Ohjeellisista arvoista säätäminen tulee helpottamaan oikeuslaitoksen työtä, jolloin rangaistuksia on helpompi määrätä, lakimies Jenny Fredrikson Kalatalouden keskusliitosta arvioi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat