Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tampere ja Kuopio vastustavat rokotusten kohdentamista pahimmille alueille – Oulunkin mielestä pykälä on ongelmallinen ja tulkinnallinen

Lehtikuva

Suurista kaupungeista Tampere ja Kuopio eivät kannata sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esitystä rokotusjärjestyksen määräaikaisesta muuttamisesta. Myös Oulu suhtautuu esitykseen epäillen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallitus pyysi muun muassa sairaanhoitopiirejä, Kuntaliittoa ja useita kuntia lausumaan mielipiteensä esityksestä. Lausuntoaika loppuu tiistaina.

Tampere ja Kuopio vastustavat rokotusten kohdentamista pahimmille alueille

Tampereen kaupunki ei puolla koronavirusrokotusten määräaikaista alueellista kohdentamista, kertoo apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.). Loukaskorpi huomauttaa, että koronapandemia saattaa kärjistyä alueella hyvin nopeasti.

–  Me koemme, että ennen alueellista kohdentamista tulisi nimenomaan potilastyötä tekevä sote-henkilöstö rokottaa kokonaan ja sallia myös riskiin perustuva rokottaminen. Sitten kolmantena perusteluna on, että meillä on suunniteltuna massarokottamisia, ja sinne on henkilöstö hankittu, Loukaskorpi sanoo.

Myös Kuopion kaupunki on Tampereen kanssa samoilla linjoilla. Apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarisen mukaan kaupunki ei kannata rokotusten väliaikaista kohdentamista.

–  Kohdentaminen meidän mielestä lisäisi alueellista epätasa-arvoisuutta yksilötasolla, mutta myös yritystoiminnan näkökannalta, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan Kuopion mielestä riskiryhmien pitää olla rokotettuna ehdottomasti ensin ennen kuin rokotuksia voitaisiin väliaikaisesti kohdentaa pahimmille alueille.

Oulun mielestä pykälä ongelmallinen ja tulkinnallinen

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo, että hallituksen esityksen alueelliseen kohdentamiseen liittyvä pykälä on ongelmallinen ja tulkinnallinen.

–  Sinänsä toteamme, että tämä olisi lääkinnällisiltä perusteilta perusteltavissa, jos vältetään vakavia sairauksia ja kuolemantapauksia. Mutta pykälän sisältö on meidän mielestämme tulkinnallinen, Laajala sanoo.

Lisäksi Laajala sanoo, että asiassa on myös aikataulullinen ongelma. Sillä hän viittaa siihen, että lausuntokierros on parhaillaan menossa ja sen jälkeen lausunnot luetaan läpi.

–  Voi ihan perustellusti kysyä, ehditäänkö tällä väliaikaisella muutoksella vaikuttaa rokotteiden jakamiseen ja ilmaantuvuuteen. Ja onko ilmaantuvuusraja (100) tarkoituksenmukainen enää toukokuussa, Laajala sanoo.

Kuntaliitto suhtautuu esitykseen pääosin myönteisesti, mutta katsoo kuitenkin, että esitykseen tarvitaan joustavuutta, mikäli tilanne alueilla muuttuu.

Lisäksi liitto suhtautuu varauksella siihen, voidaanko kohdentamista tehdä alkuunkaan, mikäli Astra Zenecan rokotteen käyttöä työikäisille päädytään rajoittamaan.

Tästä hallituksen esityksessä on kyse

Hallituksen esityksen mukaan koronapotilaita hoitava henkilöstö, vanhainkotien henkilöstö, 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät olisivat edelleen etusijalla rokotuksissa.

Tämän jälkeen THL voisi jakaa arvioonsa perustuen osan rokote-eristä pahimmille, ilmaantuvuusluvun 100 ylittäville epidemia-alueille.

Tämä muutos olisi kuitenkin väliaikainen, sillä asetus olisi voimassa ainoastaan toukokuun loppuun asti.

Ilmaantuvuusluku 100 tarkoittaa, että alueella pitäisi olla viimeisen kahden viikon aikana yli 100 tartuntaa 100  000:ta asukasta kohti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE