Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tampere kohentaa työllisyyttä ja talouttaan

Talousjohtaja Jukka Männikkö (vas), pormestari Lauri Lyly ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala esittelivat maanantaina Tampereen ensi vuoden budjettiesitystä aamupäivällä tiedotusvälineille ja iltapäivällä kaupunginvaltuustollle.

Tampereella keskitytään ensi vuonna parantamaan työllisyyttä ja taloutta. Pormestari Lauri Lyly esitteli maanantaina 23. lokakuuta vuoden 2018 talousarvioehdotuksensa, joka perustuu Lylyn mukaan pormestariohjelmaan ja kaupungin strategiaan. Strategian tuodaan valtuuston käsittelyyn marraskuussa.

Tampereella työttömyysaste on laskenut vuodessa noin 4,1 prosenttiyksikköä. Tampereen työvoimasta on työttömänä 14,2 prosenttia (elokuu 2017). Elokuussa 2017 alkaneella työllisyyskokeilulla tavoitellaan ensi vuonna näkyvää vaikuttavuutta ja Tampereen työmarkkinatuen kuntaosuuden, paljon puhuttujen sakkomaksujen, pienentämistä 32 miljoonasta eurosta viidellä miljoonalla eurolla 27 miljoonaan euroon.

– Näiden lukujen suuruusluokista saa jonkinlaisen käsityksen kun vertaa niitä kunnan tuloveroihin. Tampereella yksi tuloveroprosenttiyksikkö tuo tuloja 36 miljoonaa euroa. Työllisyydenhoidon palveluihin osoitetaan 10 miljoonaa euroa pormestariohjelman mukaisesti, Lyly toteaa.

Vaikka myös nuorisotyöttömyys on lähtenyt laskuun, nuortenkin työllistämiseksi panostetaan pormestariohjelman mukaisesti. Ohjelman yksi tavoite on taata yhdessä kaupungin yritysten kanssa jokaiselle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Lylyn mukaan yritykset ovat lähteneet hyvin mukaan hankkeeseen. Nuorille rakennetaan työpaikoille erilaisia polkuja, joista kaupunki kertoo myöhemmin syksyllä.

­- Työllisyyden vahvistaminen on tärkeää paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti, Lyly sanoo.

Talous tasapainoon

Kunnallisvero ja kiinteistövero säilyvät budjettiesityksen mukaan Tampereella ensi vuonna ennallaan, ja koiravero poistuu. Ensimmäinen askel talouden tasapainottamisessa on otettu, jos tai kun vuoden 2017 ennakoitu alijäämäinen tulos saadaan supistettua noin 24 miljoonasta 15,7 miljoonaan euroon. Tämä tavoite löytyy budjetista.

Konsernijohta Juha Yli-Rajalan mukaan kaupungin talouden vaikeudet alkoivat vuosina 2007-2008 finanssikriisistä. Vuonna 2010 talouden tulos oli vielä plussalla, mutta sen jälkeen vuotta 2013 lukuunottamatta ovat olleet vuorossa alijäämäiset vuodet. Yli-Rajalan mukaan hyvät vuodet yhteisveron kertymisen suhteen menivät Nokian kännykkäteollisuuden myötä. Toisena syynä kaupungin talouden alijäämäisyyteen ovat valtionosuuksien leikkaukset, jotka ovat kohdelleet Tamperetta keskimääräistä pahemmin.

Talouden tasapainoon saattaminen valtuustokaudella on mainittu pomestariohjelman tavoitteeksi. Siihen ei talouskasvusta huolimatta pelkkien ulkopuolisten tekijöiden varassa päästä, vaan myös kaupungin omat toimet ovat tarpeen. Niinpä talouden korjaamista vauhditetaan erillisellä tasapainottamisohjelmalla, jonka laadinta aloitetaan välittömästi.

Sote-menoja leikataan

Ensi vuonna kaupungin nettomenojen arvioidaan vähenevän 0,3 prosenttia tämän vuoden tilinpäätösennusteeseen verrattuna. Talousarviossa vuosikate on 95,3 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos on 15,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tämän vuoden ylitykset asettavat paineita ensi vuodelle.

Talouden tasapainottamisohjelman myötä kaikki lautakunnat joutuvat tutkimaan vielä kertaalleen tulonsa ja menonsa.

Yli-Rajala mukaan tähän astisilla tasapainottamistoimenpiteillä ei ole saavutettu merkittävää muutosta kaupungin taloudelliseen tilanteeseen, vaan se on vuoden aikana edelleen heikentynyt. Kaupungin talouden tasapainottaminen edellyttää erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen kasvun tehokkaampaa rajoittamista. Nykyisellä tulorahoituksella kaupunki ei konsernijohtajan mukaan kykene rahoittamaan toiminta- ja investointimenojaan.

Kaupunginhallituskin on edellyttänyt “sosiaali- ja terveyspalveluilta toimenpideohjelmaa siitä, miten talousarviossa pysytään”.

Palveluiden taso pohdintaan

Johtaja Taru Kuosmasen mukaan sote-menoja ei saada pienennettyä riittävästi pelkästään rakenteellisilla toimenpiteillä. On puututtava myös palveluiden tasoon.

Konkreettisia toimia sote -menojen supistamiseksi ei talousarvion esittelytilaisuudessa kerrottu. Apulaspormestari Johanna Loukaskorven mukaan niitä suunnitellaan parhaillaan. Asiaa työstävät tekevät muun muassa tutustumismatkan Vantaalle, jossa sote-monejen suhteen on ilmeisen onnistuneesti saavutettu kaupungin edellyttämiä säästöjä. Tarkempia tietoja sote-menojen supistamisesta on Loukaskorven mukaan odotettavissa joulukuuussa.

Vaikka sote-menoja pyritäänkin rajaamaan, kuntalaisia ei kuitenkaan unohdeta.

– Kuntalaisten palvelutarpeiden voimakas kasvu edellyttää myös mittavia panostuksia esimerkiksi juuri sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisten palvelujen tuotantoon, Yli-Rajala muistuttaa.

– Ikäihmisten palveluita vahvistetaan merkittävästi. Lisäksi Tampere palkkaa lisää henkilökuntaa esi- ja perusopetukseen, sillä oppilasmäärät kasvavat ja opetusryhmien koko halutaan pitää opetusta tukevana, korostaa puolestaan Lyly.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE