ehdokasmainos

Tampere nappasi kultaa tutkimuksessa – Suomen kaupungeista vetovoimaisin

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Tampereen Koskipuistossa ei helmikuun puolivälissä ole enää jälkeäkään lumisesta talvesta.  Tampere
Tammerkosken kaupunki houkuttelee suomalaisia.

Tampere on suomalaiskaupungeista vetovoimaisin, kertoo Taloustutkimuksen teettämä kyselytutkimus. Keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle.

Kaupungeista kakkossijalle kyselyssä kipusi Turku ja kolmanneksi Jyväskylä. Kaupunkien saamien yleisarvosanojen keskiarvon perusteella neljänneksi sijoittui Kuopio ja viidenneksi Helsinki. Kymmenen kärkeen mahtuivat myös Oulu, Naantali, Espoo, Hämeenlinna ja Porvoo.

Vastaava kysely toteutettiin viimeksi kaksi vuotta sitten. Tuolloinkin kärjessä oli Tampere.

Tutkimus toteutettiin osana Suomi tänään -kirjekyselyä, johon vastasi tammi-helmikuussa yli 3 600 suomalaista.

AVAINSANAT

Tampere haluaa Ylen pikemminkin lisäävän kuin vähentävän työpaikkoja Mediapoliksessa

Kuva: Lehtikuva
yle
Tampereen kaupunki toivoo Ylen kehittävän toimintaansa myös Tohlopin Mediapoliksessa ja näkyvän kaupunkikuvassa myös tulevaisuudessa.

Yleisradion  suunnitelmat uudistaa toimintansa sisältöä ja tuotantotapojaan  ovat herättäneet laajaa huolta Tampereella ja Pirkanmaalla. Jo tehtyjen toimien ja uusien suunnitelmien johdosta esimerkiksi Ylen ajankohtais- ja draamaohjelmien tuotanto on vähentynyt ja vähenee Mediapoliksessa Tampereen Tohlopissa. Asiasta ovat kirjelmöineet muun muassa SDP:n pirkanmaalaiset kansanedustajat.

Tampereen kaupunki julkisti asiasta torstaina oman kannanottonsa, missä se toivoo Ylen pikemminkin lisäävän kuin vähentävän työntekijöidensä määrää Mediapoliksessa.

Luovien alojen kehittäminen on yksi Tampereen kaupunkiseudun elinkeinopoliittisista painopisteistä. Media- ja elämystuotannon katsotaan viime vuosina olleen  yhden myönteisesti kehittyneistä toimialoista. Sitä pidetään erityisen tärkeänä, koska sekä viennin vaikeudet että IT-sektorin rakennemuutos ovat koetelleet Tampereen seudun elinkeinoelämää ja nostaneet työttömyysasteen korkeaksi. Viime elokuussa työttömyysaste 18,3 prosenttia.

Tampere pyrkii osaltaan luomaan elinkeinoelämän kasvulle ja uudistumiselle edellytyksiä panostamalla muun muassa luoviin aloihin, digitalisaatioon ja teolliseen internetiin. Uutiset digitalisaation vauhdittamista tamperelaisista ohjelmistoyrityksistä ovat jos ei aivan päivittäisiä niin yleisiä kuitenkin.

Tampere on ollut mukana myös kansainvälisessä ja eurooppalaisessa yhteistyössä laatimassa kuuden kaupungin johdolla Euroopan komissiolle luovien alojen kehittämisen politiikkasuositusta. Nämä suositukset toimivat osaltaan selkänojana Tampereen seudun luovien alojen kehittämiselle.

-Tampereen sopiva koko ja siihen liittyvä toiminnan helppous ja joustavuus ovat ehdoton valtti, jota voimme luovien alojen kehityksessä hyödyntää. Kaupunki panostaa voimakkaasti digitalisaation hyödyntämiseen alueen elinkeinojen edistämisessä sekä julkisten palvelujen kehittämisessä. Uusi Smart Tampere -kehitysohjelma tarjoaa merkittäviä yhteistyömahdollisuuksia ja avauksia myös Ylelle, kannanotossa todetaan.

Yle kivijalka Tampereella

Tampereen mielestä kaupunkiseutua pidetään korkean teknologian ja luovien alojen osaamisalueena. Tätä tukee kolmen korkeakoulun – Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun – yhdistymiseen tähtäävä Tampere3-kehitystyö.

– Sekä Tampereen kaupungin innovaatiopolitiikassa että tulevassa Tampere3-yhteistyössä eri kampusten toiminnalla ja kehittämisellä on keskeinen rooli. Yksi kehitettävistä kampuksista on Mediapolis. Se tarjoaa Ylelle ainutlaatuisen ympäristön. Siinä yhdistyy oppilaitosten, taiteen ammattilaisten, start up -yritysten ja jo vahvan jalansijan saaneiden mediayritysten toiminta. Yle on tässä keskeinen ankkuritoimija, kannanotossa todetaan.

Mediapolikseen on lausunnon mukaan syntynyt korkeatasoinen ja kustannustehokas sisällön ja tekniikan kehitysympäristö, jossa on muun muassa huippulaatua olevia studiotiloja. Lausunnossa todetaan, että ”innovaatio- ja kehitysympäristöjen toiminnassa fyysisen paikan merkitys on keskeinen, kun sillä on selkeä lisäarvo toiminnalle, kuten Mediapoliksella näemme olevan. Mediapoliksen ympäristöä on pilotoitu menestyksellä myös mediamatkailun kohteena”.

-Tampereella on vahva digitaalisen osaamisen ja sisällön tuotannon keskittymä, esimerkkinä tästä virtuaalistudioiden kehittäminen sekä VR/AR-osaamisen sekä kasvavan peliteollisuuden klusterit. Tampereen kaupunki näkee tässä hyviä yhteistyömahdollisuuksia myös Ylelle ja Mediapolikselle. Tampereen kaupunki on osaltaan sitoutunut kehittämään tätä tulevaisuuden lisäarvoa mm. myöntämällä elinkeinorahastosta 0,5 miljoonaa euroa Mediapolis-ekosysteemin kehittämiseen ja media-alan yritysten kiihdyttömötoiminnan käynnistämiseen vuonna 2017,  kaupungin kannanotossa perusteellaan.

Tampereen kaupunki toivoo, että sen esittämät näkökulmat otetaan huomioon tulevia Ylen Tampereen toiminnan muutoksia suunniteltaessa. Kaupunki lupaa olla mukana omalta osaltaan tulevassa kehitystyössä.

Tampereen esitykset

Kannanotossaan kaupunki ei ole tyytynyt  vain toiveisiin. Se esittää myös konkreettisia toimenpiteitä ja kunnianhimoisia tavoitteita  Mediapoliksen kehittämiselle. Niitä on kaikkiaan kuusi:

– Yleisradio toteuttaa toimintojen uudistamisen siten, että se ei vähennä Tampereella tehtävän mediatuotannon työpaikkoja, vaan päinvastoin mahdollistaa alan kasvun.

– Toimintaa kehitetään ja uudistukset aikataulutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa siten, että hyödynnetään myös uusissa sisällöissä ja painotuksissa tamperelaista korkeaa osaamista, jota on sekä Ylen tuotannossa että yksityisessä mediatuotannossa.

– Tampereella jatketaan lastenohjelmien ja uutisten lisäksi tapahtumien, draaman, viihteen ja asiaohjelmien tuotantoa.

– Ylen, teknologiayritysten ja korkeakoulujen innovaatioyhteistyön jatkuvuus turvataan kaikkien osapuolin panostuksilla.

– Tampereesta kehitetään uusien VR/AR-tekniikoita hyödyntävien mediatuotantojen keskus.

– Tampereen kaupunki kutsuu Yleisradion yhdeksi Smart Tampere -ohjelman yhteistyökumppaniksi kehittämään median ja luovien alojen ekosysteemiä

Keskustelua aiheesta

Tampere torjui sote-palvelujen pakkoyhtiöittämisen – mukana myös hallituspuolue

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
sotea

Tampereen kaupunginvaltuusto vastustaa sote-uudistuksessa kaavailtua sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämistä.

Valtuusto antoi lausunnon maan hallituksen kaavailemaan maakuntalakiin istunnossaan maanantaina illalla, ja apulaispormestari Pekka Salmen (sd.) tekemä pakkoyhtiöittämisen torjuva muutosesitys voitti äänin 41-24.

– Pidän tärkeänä, että ainakin yhdestä isosta kaupungista tulee selkeä kielteinen kanta, Salmi sanoo.

Muutosesityksen perusteet oli Salmen mukaan otettu Kuntaliiton maakuntauudistusta koskevasta lausuntoluonnoksesta. Kuntaliiton mukaan asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa voitaisiin laajentaa muutenkin kuin palveluja yhtiöittämällä, esimerkiksi käyttämällä laajemmin palveluseteleitä. Lisäksi pakkoyhtiöittäminen tekisi Kuntaliiton mukaan sote-palveluista muun muassa vaikeammin hallittavia.

Tampereen kaupunginvaltuusto vastusti Salmen esityksestä myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja palvelujen tuottamisen erottamista toisistaan, koska siitä syntyisi muun muassa tarpeetonta ja päällekäistä hallintoa. Myös tämä muutosesitys hyväksyttiin äänin 41-24 ja sen pohjana käytettiin Kuntaliiton luonnosta.

– Kuntaliitto on kriittinen ja edustaa kunta-alan asiantuntemusta. Jää nähtäväksi onko hallitus niin ideologisesti virittäytynyt, että se haluaa uudistuksen väkisin läpi. On se aikamoista touhua, jos mennään vain niin kuin poikien kanssa on sovittu.

Maan hallituksen esityksiä vastustavaa lausuntoa kannatti SDP:n ja vihreiden ohella myös Tampereen kaupunginvaltuuston perussuomalaiset.

Kaupunginvaltuusto jätti ratikan pöydälle

wp_20161024_008-1
Johanna Loukaskorpi vastusti voimakkaasti Ratikan pöydälle jättämistä.

Tampereen kaupunginvaltuusto jätti ratikan tulevaisuuden pöydälle äänin 40 – 16, 11 valtuutettua äänesti tyhjää. Ennen päätöstä pöydälle jättämisestä valtuuston kokouksessa väännettiin kättä paitsi itse ratikasta juuri pöydälle jättämisestä eli ”pöytäämisestä”, kuten termi kuului. Pöydälle jättämisen otti puheeksi, joskaan ei sitä esittänyt, valtuutettu Ilkka Sasi (kok). Hän arveli ainakin osan valtuutetuista tarvitsevan vielä lisää tietoa hankkeesta.

Sasin puheita ”pöytäämistä” eivät hyväksyneet ainakaan kolmen seuraavan puheenvuoron käyttäjät Johanna Loukaskorpi (sd), Irene Roivainen (vihr) ja Sirkkaliisa Virtanen (vas). Joidenkin valtuutettujen mielestä ratikan vastustajat halusivat asian pöydälle jättämisellä ainoastaan pitkittää sen lopullista päättämistä.

Tunteita kuumentava keskustelunsa käytiin myös siitä, pidettiinkö salissa ryhmäpuheenvuoroja vai ei. Valtuustoryhmät sopivat viime perjantaina, ettei varsinaisia ryhmäpuheenvuoroja ratikkahankkeesta  pidetä. Puheenjohtajan salliessa kaikille ryhmille suuruusjärjestyksessä vuoron perään kolmen minuutin puheenvuoron, oli soppa valmis.

Kun jotkut lukivat puheensa paperista, toiset tulkitsivat sen valmistelluksi ryhmäpuheenvuoroksi. Tätä tulkintaa esitettiin etenkin valtuuston pienistä oppositioryhmistä, joilla menettelystä ei ollut etukäteen tietoa. Ei tosin ollut valtuuston puheenjohtajan mukaan suurillakaan ryhmillä. Hän kun päätti menettelystä vasta kokouksessa.

Vähän uutta

Ennen pöydälle panoa käydyssä, liki viisi tuntisessa keskustelussa ei kuitenkaan esitetty järisyttävän uusia asioita. Asetelma ratikan puolesta tai sitä vastaan oli sekin ennallaan. Ratikan kannattajilla vaikutti edelleen olevan niukka enemmistö.

Keskustelun alustanut pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) totesi, että ratikan suunittelu on edennyt päätösvaiheeseen.

– Meillä on päätöksentekoon hyvät eväät. Asiaa on suunniteltu 10 vuotta. Kolme eri valtuustoa on tehnyt asiasta päätöksiä, joten sen suhteen ei ole hätiköity.

Ratikka ei pormestarin mukaan ole ainoastaan kaupungin vaan myös kaupunkiseudun ja valtion yhteinen hanke. Valtion tavoitteena on vauhdittaa kasvukeskusten asuntorakentamista, mihin ratikkareitin varsi sopii hyvin. Tampereella ratikan kulkuväylän varteen on laskettu asettuvan 16 000 asukasta.

Hanke täyttää kaupungin tavoitteet, mutta se on Ikosen mielestä merkittävä hanke koko kaupunkiseudun kannalta. Ratikan odotetaan yltävän kulkunsa tulevaisuudessa esimerkiksi Pirkkalaan ja Ylöjärvelle.

Valtion osuus vielä auki

Ikonen myönsi, että Ratikan kustannusten nousu alkuperäisistä laskelmista on merkittävä, mutta niin on hyötyjenkin. Ne ylittävät pormestarin mukaan 1,3 kertaisesti kustannukset. Siitä osallistuuko valtio kohonneisiiin kustannuksiin, neuvotellaan pormestarin mukaan edelleen.

Ratikkahankkeen hyötyjen laskemiselle on Ikosen mukaan naureskeltu, mutta ne ovat tämän päivän asiantuntijoiden käsialaa. Ikonen kertoi, että kun Hämeenlinnasta aikoinaan jatkettiin Helsingin rata Tampereelle, se merkitsi kaupungin asukasmäärän nopeaa kasvua. Rautatiellä oli myös kaupunkikehityksellisiä seurauksia. Se antoi vauhtia muun muassa Kyttälän kaupunginosan saneeraamiselle.

Kokoomuksen puheenvuoron pitänyt Leena Kostiainen nosti ratikkahankkeesta esiin kaksi asiaa. Ratikka on hänen mielestään koko Suomen hanke, mistä osoituksena valtion tuki. Ratikka on myös kaupunkikehityshanke, joka houkuttelee investointeja ja uusia asukkaita.

– Tästä ratkaisusta hyötyvät tulevat sukupolvet. Sitä ovat toivoneet monet nuorten järjestöt. Se lisää Tampereen oppilaitosten vetovoimaa. Toisen asteen oppilaitoksista useat sijaitsevat ratikkareitin äärellä.

Kauaksi kantava hanke

Demariryhmän Pekka Salmen mielestä ratikka nostaa joukkoliikenteen Tampereella kokonaan uudelle tasolle niin käytettävyytensä kuin käyttöasteensakin johdosta.

Lisäksi ratikka lisää merkittävästi joukkoliikenteen matkustajamäärää ja selkeästi bussivaihtoehtoa enemmän. Vertailukohteena voi käyttää vaikkapa Norjan Bergeniä. Bussiliikenteen kehittämismahdollisuudet ovat sen sijaan rajalliset.

– Kapasiteetiltaan, välityskyvyltään ja energiatehokkuudeltaan ratikka on ylivoimainen mihin tahansa vaihtoehtoon verrattuna. Varsinkin kun ajatellaan Tampereen sijaintia kapealla kannaksella, missä liikenteen ruuhkautuminen on ainainen huoli, Salmi totesi.

Ratikka on Salmen mielestä paitsi liikenne- myös kaupunkikehityshanke. Ratikka mahdollistaa tiiviin ja tehokkaan kaupunkirakenteen hyvien yhteyksien varsille. Ratikan reiteille rakentuu paitsi asuntoja myös työpaikkoja ja palveluita. Se luo ennustettavuutta investoijille.

Salmi korosti myös ratikan työllistäviä vaikutuksia. Suurimmat työllisyysvaikutukset syntyvät paitsi itse ratikkareitin myös ratikan mahdollistamasta asuntojen ja infran rakentamisesta.

Salmi kiitteli myös ratikan sujuvia käyttömahdollisuuksia, jotka palvelevat myös esteettömyydestä hyötyviä erityisryhmiä. Huolensa hän ilmaisi ainoastaan ”uusien rajapintojen syntymisestä katuympäristössä”. Niinpä hän esitti ponnen, jonka mukaan ”kaupunginvaltuusto edellyttää, että perustettava yhtiö organisoidaan siten, että raideinfran kunnossapito- ja korjauspalvelut hankitaan kaupunkiympäristön kehittämisen palvelualueen toimesta ja koordinoimana.” Päätös asian pöydälle jättämisestä esti ponnen käsittelyn.

Pienyrittäjätkin hyötyvät

Vihreiden Anna-Kaisa Heinämäki puolestaan katsoi, että kaikkien menestyvien kaupunkien ytimessä on menestyvä joukkoliikenne. Ratikan valinnan myötä kaupunginvaltuusto valitsee Heinämäen mielestä joko menestyvän tai taantuvan kaupungin. Satsaus ratikkaan näkyy hänen mielestään myös kuntalaisten liikkumisen sujuvuudessa ja tasa-arvossa.

– Ratikka tukee elinkeinoelämää. Se parantaa myös pienyrittäjien toimintaa. Ratikkareitin varteen rakennettava asuntokanta on halpaa, kun infra on valmiina. On tehtävä päätöksiä, jotka lisäävät kaupunkilaisten viihtyvyyttä ja ekologisuutta, Heinämäki sanoi.

Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen puolestaan patisti valtuustoa päätöksentekoon, koska sen käytettävissä on ollut ja on paremmat selvitykset kuin koskaan.

– Tampere kasvaa edelleen. Se on positiivinen asia. Sitä on pidettävä yllä. Tampereen haasteena on kapea kannas, joka sumputtaa liikennettä. Liikennettä on paras hoitaa ratikalla. Ei tarvitse omistaa autoa voidakseen liikkua sujuvasti kaupungissa.

Oppositio pelotteli velkojen kasvulla

Perussuomalaisten Lassi Kalevan mukaan tamperelaiset olivat kertoneet ”meidän ryhmälle, etteivät ratikkaa halua”. Hänen mukaansa kaupungin talous ei kestä ratikkaa, koska konsernitasolla velkaa on jo nyt liikaa. Hän epäili myös rakennuskustannusten nousevan edelleen.

Hän esitti kahta pontta. Toisen mukaan ratikan kustannusten mahdollisesti noustessa nykyisestä arviosta maksumiehiksi laitettaisiin ao. virkamiehet ja ratikkaa kannattavat valtuutetut. Toisen ponnen mukaan Keskustorille tulisi laittaa ratikkabudjettikello, joka kertoisi kulloisetkin ratikan kustannukset. Näistäkään ponsista ei päästy puhumaan.

Keskustan Mikko Alatalo ei nähnyt ratikalle tilaa velkaantuvassa kaupungissa. Häntä pelottivat jäljet Länsi-Metron kustannusten nousussa. Alatalon mukaan monissa kaupungeissa on valittu bussijärjestelmät, jotka ovat huomattavasti ratikkaa huokeampia.

– Hankkeeseen liittyy paljon avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi mitä ajattelevat kuntalaiset, jotka eivät hyödy ratikasta.

Kristillisten Satu Sipiläkin vastusti ratikkaa kaupungin taloudellisen tilanteen vuoksi. Kukaan ei hänen mukaansa voi tietää kaupungin taloudellista tulevaisuutta, ”kun Sote-uudistuskin tulee”.

– Ratikka autioittaa kaupungin keskustaa ja tyhjiä liikehuoneistoja tulee entistä enemmän, Sipilä sanoi.

Tampereen puolesta ryhmän Yrjö Schafeitel hämmästeli ”tällaisia suuria suunnitelmia”  kaupungin ollessa konkurssin partaalla. Hänen mukaansa ratikkahankkeessa on kyse vain matkustajien siirtämisestä busseista ratikkaan.

SKP:n Jari Heinosenkin mielestä suuri este ratikalle löytyy kaupungin taloudesta.

– Meillä on menossa ja tulossa isoja investointeja. Jos kaikki toteutetaan samanaikaisesti, investoinnit nousevat ylisuuriksi kuten myös velat. Heinonen laski ratikan kokonaiskustannuksiksi kalustoineen kaikkineen 440 miljoonaa euroa. Summan hän ennusti nousevan 590 miljoonaan euroon.

– Jos päätämme ratikasta hätiköiden, merkitseekö se Tampereen sähkölaitoksen myymistä, Heinonen kysyi.

Ryhmä Raevaaran Aarne Raevaara kävi läpi puheenvuorossaan ratikan väitettyjä hyviä puolia, jotka hänen mielestään eivät toteudu.

Valtuusto yrittää uudestaan päätöstä ratikan kohtalosta ylimääräisessä kokouksessaan 7. marraskuuta.

Keskustelua aiheesta

Tampere sopeuttaa taloutta menoista pihistämällä

wp_20161024_002
Rantaväylän tunnelin viimeistelytöihin satsataan ensi vuonna vajaat 10 miljoonnaa euroa. Tunnelin suuaukkojen ympäristöäkin ehostetaan.

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan mukaan Tampereen kaupungin talouden sopeuttamista on jatkettava tulevinakin vuosina. Konsti on kaikille tuttu: Pitämällä menojen kasvu tulojen sallimissa rajoissa saadaan talous tasapainoon taloussuunnitelmakaudella 2017 – 2020. Tampereen tilinpäätös on ollut useana vuonna alijäämäinen. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen esitteli budjettiehdotuksensa ensi vuodelle maanantaina 24. lokakuuta. Talousarvion tulos on miinuksella 18,8 miljoonaa euroa.

– Talousarviossa pysyminen edellyttää, että tuloarviot pitävät. Lisäksi palveluiden määrää ja laatua on uudelleenarvioitava ja tehostettava toimintoja. Menojen sopeuttaminen verotulojen tasolle asettaa suuria vaateita suunnitelluille muutoksille, Yli-Rajala sanoo.

Ensi vuonnakin kaupungin menojen kasvu pyritään pitämään maltillisena. Nettomenot ovat ensi vuonna arviolta 1,1 miljardia euroa. Talousarviossa kaupungin nettomenot vähenevät kuluvan vuoden tilinpäätösennusteeseen verrattuna 51 miljoonaa euroa (4,4 %). Muutos ei kuitenkaan ole vertailukelpoinen, sillä toimeentulotuen siirto vuoden 2017 alusta Kelan hoidettavaksi ja kilpailukykysopimus vähentävät kaupungin toimintakatetta. Tuloveroprosentti, 19,75, säilyy ennallaan, kiinteistöveroprosentteja korotetaan.

Talouden taantuma on heikentänyt verotulojen kasvua ja valtionosuuksia on leikattu.

Henkilöstömenoissa tuntuva säästö

– Tilikauden tulos pysyy alijäämäisenä. Kaupungin toimintayksiköiltä alijäämäinen talousarvio edellyttää, että talouden tasapainottamista jatketaan sekä tarvittavat rakenteelliset muutokset tehdään, Yli-Rajala sanoo.

Kaupungin ensi vuoden henkilöstömenoiksi arvioidaan 666,8 miljoonaa euroa. Henkilöstömenot vähenevät kuluvan vuoden tilinpäätösennusteeseen nähden 18,7 miljoonaa euroa (- 2,7 %).

Henkilötyövuosien arvioidaan vähenevän 82:lla.. Eläkeikänsä saavuttaa vuosittain noin 350 – 400 henkilöä, mikä antaa mahdollisuuden työtehtävien järjestelyihin.

Kilpailukykysopimuksessa sovittu lomarahojen 30 prosentin määräaikainen leikkaus ja työnantajamaksujen yhteensä 1,44 prosenttiyksikön lasku vähentävät kaupungin henkilöstömenoja ensi vuonna noin 14 miljoonaa euroa. Lisäksi eläkemenoperusteisen maksun euromäärän ennakoidaan laskevan. Laskennallinen säästö kaupunkitasolla on noin 4,7 miljoonaa euroa.

– Samaan aikaan kilpailukykysopimus kuitenkin vähentää kaupungin kunnallisverotuloja noin 15 miljoonalla eurolla.
Kilpailukykysopimuksessa on sovittu myös vastikkeettomista työajan pidennyksistä. Käytännössä työajan pidentäminen tarkoittaa työajan lisääntymistä keskimäärin 30 minuuttia viikossa.

Investointeihin noin 200 miljoonaa euroa

Vuonna 2017 kaupungin nettoinvestoinnit ovat noin 197 miljoonaa euroa. Talousarviossa lainamäärän kasvuksi arvioidaan 85 miljoonaa euroa. Lainamäärän kasvua pyritään hillitsemään myymällä strategisesti vähemmän tärkeää omaisuutta, toteuttamalla palvelutuotantoon rakenteellisia muutoksia ja pitämällä toimintamenojen kasvu matalalla.

Ensi vuonna palvelutarpeen lisääntymisen vuoksi etenkin talonrakennukseen kuluu rahaa – 82 miljoonaa euroa. Summasta lähes puolet osoitetaan peruskoulujen ja päiväkotien rakennushankkeisiin, joihin koko taloussuunnitelmakaudella panostetaan vuosittain lähes sama summa eli noin 40 miljoonaa euroa.

Kaupunkiympäristön kehittämisen investoinnit ovat 55 miljoonaa euroa, mistä Keskusta-hankkeen osuus on 10,3 miljoonaan euroa ja Rantaväylän tunnelin viimeistelytöiden osuus 9,6 miljoonaa euroa. Tampere Veden osuus on 16,7 miljoonaa euroa.

Raitiotiehankkeeseen talousarviossa varaudutaan 15 miljoonan euron sijoituksella. Vastaavan suuruinen summa on varattu investointien rahoitusosuuksiin. Hankkeen toteuttaa perustettava yhtiö. Kaupunki varautuu myös Kannen ja monitoimiareenan rakennustöiden edistämiseen.

Uudet asuinalueet vaativat paljon

Merkittävimpiä investointeja ovat Ranta-Tampellan, Lentävänniemen, Härmälänrannan sekä Taysin kaava-alueiden ja Ratapihankadun rakentaminen. Joukkoon mahtuu myös Viinikan liikenneympyrän uudistaminen.

Erillisiä kevyen liikenteen rakennuskohteita ovat muun muassa Näsijärven rantaväylä Lielahdessa sekä Hatanpään valtatie Suvanto– ja Vuolteenkadun välillä. Lisäksi kevyen liikenteen olosuhteita parannetaan kaavahankkeiden yhteydessä.

Tärkeimpänä siltahankkeena on Myllysaaren alikulkusillan rakentamisen jatkaminen. Santalahden puiston rakentaminen käynnistyy. Ulkovalaistusverkon peruskorjaamista jatketaan Pyynikinharjun kevyen liikenteen väylillä sekä Hervannan valtaväylällä.

Kehitysohjelmilla pyritään strategisiin muutoksiin

Kaupungin merkittävien strategisten muutosten toteuttamista viedään eteenpäin kehitysohjelmilla. Ne ovat laajoja, usein kahta tai kaikkia kolmea kaupungin palvelualuetta yhdistäviä kokonaisuuksia, joissa yhdistyy yhteistyö yritysten ja eri sidosryhmien kanssa.

Ensi vuonna käynnistyvällä Smart Tampere -kehitysohjelmalla tuetaan elinkeinorakenteen uudistumista ja haetaan älykaupungin innovatiivisia ratkaisuja ja uusia työpaikkoja. Työllisyydenhoidon kuntakokeilussa Tampereella etsitään keinoja työllisyydenhoidon palvelujen tehostamiseksi ja työttömyyden vähentämiseksi.

Hiedanrannan uuden kaupunginosan jatkosuunnittelu käynnistyy ehdotusten pohjalta, ja Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma jatkuu vahvistaen keskustan asemaa kaupan ja palvelujen keskittymänä.

Yritysten synnyn, kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksiä vahvistavaa toimintaympäristöä kaupunki rakentaa yhdessä elinkeinoelämän ja tutkimus- ja koulutuslaitosten kanssa. Tampere on mukana toteuttamassa T3 -hanketta, jonka tarkoitus on yhdistää kaupungin kolme korkeakoulua.

Palvelut turvataan

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan ensi vuonna kaupunki jatkaa palvelutuotannon rakenteen muutoksia. Lähtökohtana on painopisteen siirtäminen perustason palveluihin ja ennaltaehkäisyyn.

– Talouden tasapainoa ei vielä saavuteta, mutta kaupunkilaisten palvelut turvataan ja kasvaneeseen palvelutarpeeseen vastataan toimintatapoja uudistamalla. Hyvinvoinnin palvelualueella jatketaan rakennemuutoksia ikäihmisten palveluissa, lasten ja nuorten palveluissa sekä perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Vauhditamme digitalisaatiota, ja kehitämme yhdessä henkilöstön kanssa palveluprosesseja ja -sisältöjä entistä asiakaslähtöisemmiksi, pormestari lupaa.

Hänen mukaansa talousarviossa on yhtäaikaisesti pyritty vastaamaan kolmeen tavoitteeseen eli palvelutarpeisiin, tiukkaan menokuriin sekä aluetalouden, kasvun ja kilpailukyvyn edellytysten vahvistamiseen.

Uusi toimintamalli ensi vuonna

Kaupungin uusi toimintamalli käynnistyy vuoden 2017 aikana. Kaupunkiorganisaatio on uudessa toimintamallissa jo vuoden alusta alkaen ja poliittiset toimielimet kevään kuntavaalien jälkeen. Uudella toimintamallilla tavoitellaan aikaisempaa tehokkaampia ja halvempia palveluita. Kyse ei ole vain organisaatiorakenteen muutoksesta vaan toimintatapojen uudistamisesta.

– Uudistuminen on välttämätöntä, ja uudistusten avulla selätämme meitä vaanivat talouden ongelmat. Muutoksen keskiössä on asiakas, johtamisen selkiyttäminen, henkilöstö kehittäjänä -periaate ja vahva yhteisöllisyys, Ikonen linjaa.

Tampereen kaupungin talousarvio 2017 lukuina
Asukasluku 31.12.2017 : 230 100
Tuloveroprosentti: 19,75
Toimintakatteen muutos: 4,4 prosenttia
Verorahoituksen muutos: -2,9 prosenttia
Vuosikate: 88 miljoonaa euroa
Tulos: -18,8 miljoonaa euroa
Investoinnit yhteensä (netto): 197 miljoonaa euroa
Lainamäärä/asukas: 2506 euroa per asukas
Talousarviosta lisää: tampere.fi/tampereen-kaupunki/talous-ja-strategia/talousarvio

Keskustelua aiheesta

Ylen tulevaisuus huolettaa Pirkanmaan demareita – ”Tekijät ja ohjelmat häviävät vähitellen”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pirkanmaan sosialidemokraattien ja alueen sosialidemokraattisten kansanedustajien mielestä Ylen asemaa koko kansan viestimenä ja suomalaisen kulttuurin yhtenä kivijalkana ollaan murentamassa.

– Vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Tampereen Tohlopin televisiotuotantoa ollaan ajamassa systemaattisesti alas, pirkanmaalaisten kannanotossa sanotaan.

– Tohlopissa oli vielä jokin aika sitten laadukas ja aktiivinen ajankohtais-, dokumentti-, viihde- ja draamatuotanto. Nyt tekijät ja ohjelmat häviävät vähitellen, eikä korvaavia tule tilalle. Esimerkiksi päivittäissarja Uusi päivä on loppumassa vuonna 2017.

SDP:n kansanedustajat Jukka Gustafsson, Sanna Marin, Ilmari Nurminen ja Pia Viitanen sekä Pirkanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehto muistuttavat, että Ylen päätösvallan ja tuotannon keskittämisellä Helsinkiin heikennetään maakunnissa olevaa osaamista. Samalla heidän mielestään köyhdytetään suomalaista televisiokulttuuria.

– On syytä muistaa, että Yle-vero kerätään koko maasta. Yleä on kehitettävä koko kansan viestimenä siten, että kaikki voivat tuntea Ylen omakseen asuinpaikasta riippumatta.

– Palveleva ja laadukas Yle ei ole mahdollinen ilman maakunnallisia toimintoja ja osaamista, he linjaavat.

SDP:n pirkanmaalaiset kansanedustajat ovat tekemässä asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.