Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tampereella täysi rähinä päällä – opetusministeriä vaaditaan puuttumaan tilanteeseen

Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijat marssivat ulos viime torstaina. He eivät hyväksy johtosääntöluonnosta, joka kaventaisi merkittävästi yliopistolaisten mahdollisuuksia vaikuttaa yliopiston toimintaan.

Tampereelle perustettavan uuden yliopiston Tampere3:n taival ei ole sujunut toivotunlaisesti. SDP:n kansanedustajat, dosentti Pilvi Torsti ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson vaativat, että kaikki keskeiset toimijat voivat osallistua ratkaisuihin.

– Kun tilanne nyt on kärjistynyt, opetusministerin on viipymättä kutsuttava osapuolet kokoon ja arvioitava tilanne.

Heidän mukaansa tulehtunut tilanne johtuu eduskunnan ratkaisusta, jossa ei kuunneltu tiedemaailmaa.

– Teimme kaikkemme, jotta sivistysvaliokunnan kansanedustajat olisivat ymmärtäneet, kuinka olennaisia ratkaisuja johtosääntö ja uuden yliopiston rehtorin valinta ovat. Yliopistodemokratia takaisi sen, että kaikki keskeiset yliopistoryhmät – johto, henkilöstö ja opiskelijat – olisivat mukana päättämässä. Nyt näin ei ole, Torsti arvostelee.

Ei ole kenenkään etu, että uusi yliopisto lähtee liikkeelle riitaisessa tunnelmassa.

Sivistysvaliokunta päätyi Torstin kritisoimaan ratkaisuun yhden äänen enemmistöllä. Torsti on työskennellyt aiemmin Helsingin yliopistossa tutkijana ja opettajana. Valiokunnan toinen tiedetaustainen jäsen ei ollut mukana äänestyksessä.

Valiokunnan päätöksen mukaisesti yhdistyvien yliopistojen hallituksien sijaan päätöksiä tekee nyt erillinen siirtymäkauden hallitus. Väliaikainen elin valitsee myös uuden yliopiston rehtorin.

Lisää aiheesta

Torsti ja Gustafsson korostavat, että nyt avainasemassa on siirtymäkauden hallitus. He painottavat, että sen jäsenten täytyy ymmärtää, että heillä on oikeus ja velvollisuus päättää niin hyvästä johtosäännöstä kuin mahdollista. Monet asiat voidaan jättää myös päätettäväksi myöhemmin.

– Koska tilanne on kärjistynyt ja tulehtunut, myös ministerin on syytä tehdä kaikkensa, jotta yliopistolaiset pääsevät päättämään omasta tulevaisuuden yhteisöstään. Ei ole kenenkään etu, että uusi yliopisto lähtee liikkeelle huonosti valmisteltuna ja riitaisessa tunnelmassa, Gustafsson varoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE