Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tampereen demarit: Terve talous takaa tamperelaisille hyvät palvelut

Tampereen sos. dem. kunnallisjärjestön edustajisto pohti torstai-iltana muun muassa Tampereen ensi vuoden talousarviota.

Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajiston mielestä Tampereen kaupungin talouden saattaminen tasapainoon valtuustokauden aikana on oikea ja erittäin tärkeä pyrkimys. Siksi edustajisto pitää oikeana ratkaisuna, että kaupungin ensi vuoden talousarvion tärkeimmiksi tavoitteiksi on valittu kaupunkilaisten työllisyyden ja kaupungin talouden parantaminen. Kummankin tavoitteen saavuttaminen mahdollistaa hyvät palvelut kaupunkilaisille.

Edustajisto piti torstai-ilta 26. lokakuuta  kokouksen, jossa pormestari Lauri Lylyn alustuksen pohjalta edustajiston jäsenenet keskustelivat kaupungin taloudellisesta tilanteesta ja antoivat asiasta julkilausumansa.

Tampereen työvoimasta on työttömänä 13,7 prosenttia (syyskuu 2017). Luku on maan keskiarvoa suurempi. Suotuisan taloudellisen kehityksen lisäksi työllisyyden kuntakokeilulta on ensi vuoden aikana edustajiston mielestä oikeus odottaa myönteisiä tuloksia. Kokeilussa Tampereen vastuulla on 15 000 työtöntä työnhakijaa.

– Hyviin toimenpiteisiin kuuluu myös se, että peruskoulun suorittaneille nuorille varmistetaan toisen asteen opiskelupaikka. Edelleen kaupungin ja yritysten yhteistyöllä taataan jokaiselle nuorelle ensimmäinen työpaikka, julkilausumassa todetaan.

Veroprosentti hyvä pitää vielä ennallaan

Kunnallisvero ja kiinteistövero säilyvät budjettiesityksessä ensi vuonna ennallaan, koiravero poistuu. Ensimmäinen askel talouden tasapainottamisessa on otettu, kun vuoden 2017 ennakoitu alijäämä supistetaan noin 24 miljoonasta 15,7 miljoonaan euroon.

Vuosien 2018-2021 talousuunnitelman mukaan Tampereen talous on pari miljoonaa euroa ylijäämäinen valtuustokauden viimeisenä vuotena 2021. Taloussuunnitelma on rakennettu niin, että sen aikana kaupungin kunnallisveroprosentti ei nouse. Talouden tasapainottamisesta tuloksia on nähtävillä ensi syksynä, kun vuoden 2019 talousarviota käsitellään. Edustajiston mielestä veroprosentin korottaminen on pidettävä keinovalikoimassa mukana ja sen tarpeellisuutta voidaan arvioida vuoden päästä.

Palvelujen taso turvattava

Etenkin sosiaali- ja terveyslautakunnan tämän vuoden ylitykset asettavat paineita myös ensi vuodelle. Tiedossa olevan erityisen talouden tasapainottamisohjelman mukaan kaikki lautakunnat joutuvat tutkimaan tulonsa ja menonsa.

Sekä kaupunginvaltuusto että -hallitus ovat edellyttäneet sosiaali- ja terveyspalveluilta toimenpideohjelmaa siitä, miten talousarviossa pysytään.

Vaikka selkeitä keinoja ja toimia sote -menojen hillisemiseksi ei vielä olekaan, edustajisto edellyttää, että lautakunnan säästöjä ei toteuteta palvelujen tasoa merkittävästi laskemalla. Vaihtoehtona palvelutason pudottamiselle on tarvittaessa mietittävä veroprosentin korottamista.

Edustajisto panee hyväksyen merkille, että talouden tiukkuudesta huolimatta esimerkiksi Ikäihmisten palveluita kehitetään vahvistamalla muun muassa kotihoidon lääkäripalveluja sekä lisäämällä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien vanhusten hoidosta vastaavien osaamista.

Lisäksi tyytyväisyyttä lisää se, että Tampere palkkaa lisää henkilökuntaa esi- ja perusopetukseen sekä investoi uusien päiväkotien ja koulujen rakentamiseen sekä vanhojen remontteihin. Vuonna 2018 varaudutaan peruskoulujen ja päiväkotien talonrakennushankkeisiin lähes 40 miljoonalla eurolla.

Ensi vuonna päiväkodeissa ja kouluissa on kaikkiaan parisenkymmentä työmaata, joilla korjataan muun muassa kaupunkilaisia huolestuttaneita sisäilmaongelmia. Lisäksi kaupunkiin rakennetaan 2 500 uutta asuntoa. Raitiotien rakentaminen ja suunnittelu jatkuvat.

Velkaantuminen pidettävä hallinnassa

Lähivuosien aikana Tampere kasvaa 2 500 – 3 000 uudella asukkaalla vuosittain. Kasvu kaikkineen aiheuttaa suuria investointipaineita.
Tampereella asukasta kohden laskettu lainamäärä on ensi vuonna 3 040 euroa. Taloussuunnitelmakauden lopulla vuonna 2021 noin 4 000 euroa. Edustajiston mielestä kaupungin velkamäärä on vielä siedettävä, joskin velkaantumisen vauhti huolestuttaa. Ensi vuonna investointien tulorahoitusprosentti on vain 47.

Investointimenojen suuruudesta huolimatta edustajisto pitää kaupunkilaisten kannalta hyvänä esimerkiksi lisäpanostuksia kevyeen – ja joukkoliikenteeseen, maauimalan valmistumista, uusia hyvinvointikeskuksia ja remontoidun pääkirjasto Metson aukioloaikojen laajentamista.

Henkilöstöön panostaminen kannattaa

Kaupungin henkilöstön määrä vähenee noin 1 000 työntekijällä. Edustajiston mielestä on hyväksyttävää, että vähentyminen tapahtuu lähinnä eläköitymisen ja kaupungin organisaatiossa tehtävien muutosten kautta. Irtisanomisiin ei ole tarvetta.

Hyvää talousarvioesityksessä on myös se, että henkilöstön työhyvinvointia parannetaan.
Edustajisto toteaa tyydytyksellä, että kaupungin poliittinen johto on aktiivisissa ja osaavissa käsissä. Edustajisto tukee pormestari Lauri Lylyn talousarvioesitystä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE