Uutiset

Tampereen ja Mänttä-Vilppulan kaupungit yhteistyöhön kulttuuripääkaupunkihankkeessa

- Hakuprosessilla luomme ainutlaatuisen ja vaikuttavan yhteistyön kaupunkien välille useaksi vuodeksi eteenpäin, Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen sanoo.
- Hakuprosessilla luomme ainutlaatuisen ja vaikuttavan yhteistyön kaupunkien välille useaksi vuodeksi eteenpäin, Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen sanoo.
- Hakuprosessilla luomme ainutlaatuisen ja vaikuttavan yhteistyön kaupunkien välille useaksi vuodeksi eteenpäin, Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen sanoo.

Tampereen pormestari Lauri Lyly ja Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen allekirjoittivat torstaina kulttuuripääkaupungin statuksen hakemiseen liittyvän aiesopimuksen. Tampereen ja Mänttä-Vilppulan kaupungit osallistuvat yhteistyössä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun ja valmistelevat yhteisen hakemuksen siten, että Tampere on päähakija ja Mänttä-Vilppula pääkumppani.

– Koko maakunnan näkökulmasta kannattaa satsata yhteen hakemukseen ja rakentaa monipuolinen ja vahva yhteistyöohjelma. Kaupungeilla on jo vahva yhteys kulttuuritarjonnan ja niihin liittyvien investointien kehittämisessä sekä saavutettavuuden parantamisessa, pormestari Lauri Lyly perustelee yhteistyösopimusta.

Kumpikin kaupunki on jo aiemmin ilmoittanut osallistuvansa hakuun. Mänttä-Vilppulassa asiasta päätettiin syksyllä 2016 ja Tampereella hakuun lähteminen vahvistettiin kaupunginhallituksessa viime toukokuussa. Molemmat kaupungit olivat mukana myös vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkihaussa.

Yhteistyötä riittää useaksi vuodeksi

– Hakuprosessilla luomme ainutlaatuisen ja vaikuttavan yhteistyön kaupunkien välille useaksi vuodeksi eteenpäin. Kulttuuri- ja taidetapahtumiemme kansainvälisen näkyvyyden kehittäminen ja lisääminen vahvistaa merkittävästi matkailuelinkeinojamme, kaupunginjohtaja Markus Auvinen täsmentää.

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku tehdään aina päähakijakaupungin nimellä. Viimeaikaisissa hauissa menestyneet kaupungit ovat rakentaneet ohjelmaansa vahvaa alueellista ja maakunnallista ulottuvuutta.

Haun menestymisen edellytyksenä on lisäksi ollut kansainvälinen saavutettavuus, uskottava budjetti ja organisaatio hankkeen toteuttamiseksi ja kaupunkikeskustojen infrastruktuurin kehittämishankkeet.

Tavoitteena on valmistella päähakijakaupunki Tampereen nimellä hakemus, johon molemmat kaupungit rakentavat näkyvän sisältökokonaisuuden tukeutuen omiin vahvuuksiinsa. Mänttä-Vilppula on Tampereen näkyvin kumppani. Kumppaneiksi voidaan ottaa ja toivotaan myös muita Pirkanmaan kaupunkeja tai kuntia.

Tampere ja Mänttä-Vilppula tekevät hakemuksen valmistelusta tarkennetun yhteistyösopimuksen lokakuun loppuun mennessä. Molemmat kaupungit vastaavat itse omista hallinnollisista kuluistaan. Varsinaisesta toiminnasta aiheutuvista kuluista, valmistelukustannuksista ja vastuista sovitaan tarkennetussa sopimuksessa.

Hakemus vaatii ison työn

Kultturipääkaupunkihakemus on ison työn takana. Viime haussa Tampereen hakemusta oli rakentamassa useita kaupungin kulttuurin eri saroilla työskentelevie ihmisiä. Työ tehtiin Tampereen kaupungin silloisen kansainvälisten asioiden päällikön Pertti Paltilan johdolla. Paltilalla itsellään oli ja on edelleenkin  monipuolinen kokemus kaupungin eri kulttuuririennoista.

Paltilan johdolla hakemuksen tueksi kirjoitettiin varsin tiukassa aikataulussa muun muassa muutaman sadan sivuinen esitely kaupungin kulttuuritarjonnasta. Teokseen uhrattiin paljon niin aineellisia kuin henkisiäkin resursseja.  Kirja sai kiitosta myös näyttävästä taitosta ja onnistineista valokuvista. Teoksen ulkoasuun vaikutti myös se, että sitä ei painettu halvimmalle paperille.  Aineistosta valmisteltiin myös videoelokuva tai CD.

Vuoden 2011 hakemukseen tehty työ tarjoaa hyvän pohjan uuden hakemuksen aineston laadinnalle. Sen monipuolinen pohja on kuranttia aineistoa ja tarjoaa siten aineistoa uudenkin hakemuksen tekemiseen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat