Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee Tilakeskuksen yhtiöittämistä maanantaina

JHL vastustaa Tilakeskuksen yhtiöittämistä. Kuvassa aluepäällikkö Nina Heikkilä (oik) ja liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan “kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään, että kaupungin Tilakeskus liikelaitos yhtiöitetään”.

Kaupunginhallitus, joka asiasta tekee esityksen kaupunginvaltuustolle, ei kuitenkaan ole vielä käsitellyt asiaa. Se tapahtuu tiedotteen mukaan ensi maanantaina 18. syyskuuta.

Yhtiöittäminen toteutetaan tiedotteen mukaan siten, että Tilakeskuksen tilaomaisuus jää Tampereen kaupungin Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vastuulle, ja liikelaitoksen kiinteistönhoitoon liittyvä palvelutuotanto yhtiöitetään Tampereen Tilapalvelut -nimiseksi osakeyhtiöksi.

Esityksen mukaan Tilakeskuksen henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella uuden yhtiön palvelukseen nykyisin työehdoin.

Uusi yhtiö toimii In House -yhtiönä ja tuottaa omistajalleen Tampereen kaupungille rakennusten ja tilojen rakennuttamispalveluja, isännöinti-, huolto ja kunnossapitotoimintaa sekä niihin liittyvää suunnittelua, konsultointia ja palvelujen myyntiä.

Uutena käytäntönä esitetään, että perustettavan uuden yhtiön hallituksessa toimisi myös henkilöstön valitsema hallitusjäsen.

– Henkilöstön edustaja toimisi hallituksessa samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin muutkin hallituksen jäsenet, toteaa Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly.

Uudistuksella halutaan korostaa henkilöstön merkitystä kunnallisen palveluyhtiön voimavarana myös koko yhtiöön liittyvässä päätöksenteossa.

– Luotamme henkilöstön osaamiseen ja henkilöstöön kehittäjänä, Lyly sanoo.

Myös kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola pitää uutta kokeilua hyvänä. Yhtiön hallitukseen on näin mahdollista saada “sekä ulkopuolista että sisäistä henkilöstön asiantuntemusta”. Konsernijaosto vastaa kaupungin omistajaohjauksesta.

– Mikäli kokeilu sujuu hyvin, voidaan henkilöstön edustajia jatkossa valita myös muihin kaupungin In House palveluyhtiöihin, toteaa Kummola.

Tiedossa vakava keskustelu

Tilakeskuksen yhtiöittäminen ei tule olemaan itsestään selvä juttu. Asia jakaa ainakin osaa valtuustoryhmiä. Lisäksi muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto (JHL) vastustaa yhtiöittämistä.

Mikäli Tilakeskus yhtiöitetään JHL:n mielestä omistajaohjaus heikkenee eikä palveluiden laatua voida taata. Julkisuuslaki ja hallintolain vaatimukset hyvästä hallintotavasta eivät ulotu ­yhtiöön, minkä vuoksi päätöksistä on hankalampaa saada tietoa.

– Yhtiöittäminen siis heikentää avoimuutta ja demokratiaa. Verovaroilla tuotettu palvelu ei ole enää poliittisten päätöksentekijöiden, kansalaisten tai julkisuuden arvioitavissa, todetaan JHL:n asiasta antamassa kannanotossa.

JHL:n mielestä osakeyhtiömalli vähentää kuntapäättäjien mahdollisuutta saada tietoa (yhtiön) toiminnasta ja toiminnan poliittinen ohjaus katoaa. Päätöksentekijät eivät voi vaikuttaa palveluiden tuottamiseen tai sisältöihin.

-Tavoitteet voidaan määritellä ainoastaan strategiatasolla. Ulkoistamisen jälkeen palveluiden kokonaiskustannusten arviointi on vaikeaa ja tulevia kustannuksia on vaikea ennakoida, JHL:n kannanotossa todetaan.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE