Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tampereen kaupunginvaltuusto luopui ”Lex Veltosta” – päätöstä edelsi polveileva keskustelu

Pertti "Veltto" Virtanen on perussuomalaisten varavaltuutttu Tampereella.

Tampereen kaupunginvaltuusto muutti maanantaina kaupungin hallintosääntöä niin, että valtuutetut saavat täyden kokouspalkkion osallistuttuaan tunnin ajan kaupunginvaltuuston kokouksiin. Palkkio ei enää puolitu varavaltuutetun kanssa, vaikka valtuutettu poistuisi kokouksesta ennen kolmen tunnin kokoustamista.

Tampereen kaupungin hallintosääntöön tehtiin taannoin uuden valtuustokauden myötä muutos. Sen mukaan valtuutettu ja varavaltuutettu jakavat palkkion, jos vähintään tunnin kokoustanut valtuutettu poistuu kokouksesta ennen kuin on osallistunut siihen kolme tuntia, ja jos hänen tilalleen saapuu varavaltuutettu.  Poissaoloa esteellisyyden vuoksi ei kuitenkaan noteerattu.

Tämä niin kutsutuksi “Lex Veltoksi” nimitetty muutos johtui siitä, että edellisen valtuuston aikana perussuomalaisten valtuutettu Pertti “Veltto” Virtanen poistui silmiinpistävän usein valtuuston kokouksista tunnin istumisen jälkeen.

Sen jälkeen hän ja hänen tilalleen tullut varavaltuutettu saivat molemmat täyden kokouspalkkion. “Lex Veltto” eli hallintosäännön muutos merkitsi vastaavassa tilanteessa yhden täyden kokouspalkkion puolittamista valtuutetun ja varavaltuutetun kesken.

Viime kunnallisvaaleissa Virtanen putosi varavaltuutetuksi. Kaupunginvaltuutetut ilmeisesti luottavat, että Virtasen taktiikkaa ei enää kukaan muu uuden valtuuston jäsen toteuta. Niinpä myös palkkionmaksussa voidaan palata aikaisempaan käytäntöön. Kuitenkin niin, että valtuutetuilta edellytetään vähintäin tunnin osallistumista kokoukseen.

Eli vielä kerran: Jos valtuutetttu kokoustaa tunnin, jonka jälkeen hänen paikkansa ottaa varavaltuutettu, molemmat saavat kokonaisen kokouspalkkion.

Kaupunginvaltuuston siunaama muutos tulee voimaan vuoden alusta. Muutos koskee myös muita toimielimiä kuten kaupunginhallitusta ja lautakuntia. Muissa toimielimissä ei kuitenkaan sovelleta tunnin sääntöä. Näin ollen lautakunnan tai kaupunginhallituksen jäsen saa kokouspalkkionsa vaikkapa parinkymmenen minuutin kokoustamisen jälkeen.

Keskusteltiin ja äänestämäänkin päästiin

Osa valtuutetuista piti kyseistä muutosta vääränä. Näin siksi, että vajaa vuosi sitten tehdyn muutoksen peruminen näyttäisi kaupunkilaisten silmissä ainakin oudolta ellei peräti valtuutettujen ahneudelta.

Vasemmistoliiton Sinikka Torkkola esitti, että palkkiosääntö palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi. Häntä kannatti muun muassa Sanna Marin (sd), joka katsoi, että kyseisistä asioista on päätetty huolellisen valmistelun jälkeen kerran valtuustokaudessa. Hän ei pitänyt suotavana, että juuri keväällä tehtyä päätöstä nyt muutettaisiin.

Torkkolan palautusesitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 44-21. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Äänestyspäätöksestä populismin hallitseva Torkkola esitti seuraavaksi koko hallintosäännön palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Sanna Marin totesi, että vaikka hän ei pitänyt hyvänä kolmen tunnin säännöstä luopumista, koko hallintosäännön palauttaminen ei kuitenkaan ollut järkevää.

– Hallintosääntö on muilta osiltaan tärkeää saada nyt voimaan.

Torkkola teki häviämänsä äänestyksen jälkeen uuden esityksen. Hän ehdotti, että hallintosääntö hyväksytään, mutta sen palkkioliite hylätään. Torkkola sai esitykselleen kannattajan puoluetoveristaan Ulla-Leena Alpista. Torkkolan kaupunkilaisia kosiskeleva esitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 45-10, kaksi tyhjää. Näin “Lex Veltto” poistettiin hallintosäännöstä.

Liialle rahalle löytyy kyllä käyttöä

Muun muassa kehitysvammaisten eteen pitkään työtä tehnyt Aila Dündar-Järvinen (sd) hämmästeli asiasta noussutta keskustelua.

– Kummallista, ettei hallintosäännöstä päästä yksimielisyyteen. Jos joku kokee saavansa liikaa kokouspalkkioita, minulla on tiedossa useita osoitteita, jonne ylimääräisen rahan voi luovuttaa.

Kokouksessa pohdittiin myös sitä, kuinka monta minuuttia voi palaverista myöhästyä, saadakseen täyden kokouspalkkion.

Perussuomalaisten Lassi Kaleva kertoi saanensa luvan varavaltuutettu Pertti Virtaselta kertoa, miksi Virtanen on poistunut kaupunginvaltuuston kokouksista niin pian kuin on.

Kalevan mukaan Virtanen kärsii kroonisesta sairaudesta, joka osaltaan selittää kokouksista poistumisen. Lisäksi hän on ollut jo edesmenneen äitinsä omaishoitaja. Epäilevien ihmisten maailmassa uskokoon ken tahtoo.

Kaleva sanoi, että “Lex Veltto” tai “Lex Virtanen” – nimitykset ovat syvästi loukanneet asianomaista.

Kaupunginvaltuuston ja sen valiokuntien jäsenten kokouspalkkio on 220 euroa. Sama summa maksetaan kaupunginhallituksen ja sen jaostojen jäsenille.

Lautakuntien ja niiden jaostojen jäsenten kokouspalkkio on 180 euroa, kuten myös johto- ja toimikuntien jäsenten.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE