Tampereen ”patroni” oli liikemies

Finlaysonin palatsi on yksi muisto Nottbeckien suvusta Tampereella.

Oli kesäkuun 30. päivä vuonna 1890. Tampereella oli koolla merkittävien miesten merkittävä joukko. Tampereen ”patroni” eli patruuna William von Nottbeck oli kuollut kolme kuukautta aikaisemmin.

Nottbeckin kuolinkellot olivat soineet Saksassa Wiesbadenissa. Kaupungin kylpylät ja parantolat eivät enää kyenneet elinvoimaa patruunaan palauttamaan. Merkittävät miehet olivat kokoontuneet merkittävän miehen jälkeiseen perunkirjoituksen.

Monta juhannusta on mainitusta hetkestä kulunut, mutta William von Nottbeckin perunkirja löytyy edelleen Tampereen kaupunginarkistosta.

Nyt Nottbeckien kodit Tampereella ovat ravintoloina ja museoina. Ne, etenkin Näsinkalliolla sijaitseva Milavida, kertovat työväen museoiden kaupungissa porvariskotien elämästä. Tosin Nottbeckit kuluivat Tampereella omaan kastiinsa. Poikkeuksellisen varakas perhe ei edustanut tyypillistä eikä siten keskivertoa tamperelaista porvarisperhettä.

Kaksi oli joukosta poissa

Niin, se perunkirjoitus. Viranomaisia tai uskottuja miehiä perunkirjoituksessa olivat pankinjohtaja Alfred Normen ja isännöitsijä eli nykypäivänä toimitusjohtaja Arthur Sommer. Oman tarinansa Tampereen rakentajina ansaitsevia ja jo sen saaneitakin miehiä – molemmat!

Perijöitä edustivat vainajan pojat: Karl Samuel, Wilhelm Fredrik, Edward Aleksander ja Peter Burghard. Pojista kaksi oli poissa. Alexander Johan Ferdinand oli ulkomailla ja Ernst Rembert oli kuollut. Ernst oli puukotettu viitisen vuotta aikaisemmin hänen matkatessaan Lielahteen perheen maatilalle.

Teollisuusmies aateloitiin

Johtaville kaupunkilaisille selvisi viimeistään perunkirjoitushetkellä, kuinka merkittävä liikemies von Nottbeck oli ollut. Patruuna oli tunnetun saksalaisen kauppiassuvun jälkeläinen. Hänen esi-isänsä olivat pitkään tehneet onnistuneita liiketoimia Venäjän keisarikunnassa, etenkin Baltiassa.
Patruunan eli Williamin isä osti 1800-luvun alkupuoliskolla lääkäri Georg Rauchin kanssa Finlaysonin tehtaan.

James Finlaysonin suunnitelma oli keskittyä Tammerkosken rannalla koneiden rakentamiseen.  Kun homma ei onnistunut, hän keskittyi tekstiileihin. Heikoin tuloksin.

Tehtaan ostamisen jälkeen William von Nottbeck matkusti vuonna 1836 Tamperelle johtamaan tehdasta, jonka osakkeista merkittävä osa siirtyi hänen haltuunsa isän kuoleman jälkeen. Ansioituneena liikemiehenä William Nottbeck aateloitiin vuonna 1855. Siitä nimen lisukkeeksi von.

Pohjan William von Nottbeckin liiketoimille olivat siis luoneet suvun jo ennen häntä ajasta ikuisuuteen siirtyneet liikemiehet. Itämään laitettuja siemeniä hän osasi hoitaa hyvin.

Arkistojen aarteista löytyvän perukirjan mukaan Williamin perukirjoitetun omaisuuden arvo oli sen aikaista rahaa 3 100 000 markkaa.
Suomen suuriruhtinaskunnassahan oli muun muassa oma raha. Elettiin aikaa ennen sortovuosia, jolloin Suomessa koettiin tsaaritkin ystäviksi. Itse asiassa vasta  Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n aikana Suomen eliitti, ehkä kansakin, menetti uskonsa Venäjän hallitsijaan.

Mutta takaisin Tampereen hallitsijan, Williamin kuolinhetkeen tai -vuoteen 1890. Silloin Tampereen kaupungin kiinteistöt oli palovakuutettu runsaan seitsemän miljoonan markan arvosta. Omaisuudellaan von Nottbeck olisi voinut ostaa miltei puolet kaupungin kiinteistöistä.

Hallittua liiketoimintaa

Suurin osa William von Nottbeckin bisneksistä oli osakekauppoja. Hän oli hankkinut osakkeita niin suomalaisista, ruotsalaisista kuin venäläisistäkin pankeista.

Eniten hän oli panostanut Suomen Yhdyspankin osakkeisiin, kaikkiaan 120 000 sen ajan markkaa. Huomattavat sijoitukset hän oli tehnyt myös Venäjän rautateihin. Lisäksi hän oli sijoittanut Venäjän eri kaupunkien toimintoihin. Hän hallitsi riskit ja hajautti sijoituksensa.

Voi olla, että kaikissa sijoituksissa ei ollut kyse pelkästään lyhytnäköisestä voiton tavoittelusta. William saattoi jopa tuntea tarvetta auttaa keisarikuntaa, jolla oli isoja investointitarpeita etenkin Siperiassa. Muun muassa ison valtion läpi kulkevien rautateiden rakentaminen vaati paljon rahaa.

Siperain radan eteen myös tsaari Nikolai II sai tehdä osansa. Varmaan sattumaa, mutta tavallaan Siperian rautatie johti hänen ja hänen perheensä kuolemaan. Venäjän keisarikunta olisi toki romahtanut muutenkin.

Suhteita oli

Williamilla ja hänen suvullaan oli kiinteät suhteet paitsi hoviin myös itse keisariperheeseen. Väitetään, että osoituksena Williamin nauttimasta keisarin suosiosta Tampereen vapaakauppaoikeuksia olisi jatkettu aina 1900-luvun alkuun. Vapaakaupunkioikeudet taas merkitsivät muun muassa sitä, että paikalliset yrittäjät nauttivat tietyissä asioissa verovapauksia.

Tosin pelkät liiketoimet eivät yhdistäneet Nottbeckejä Venäjän hoviin. William von Nottbeckin vaimo oli kreivitär, hänen isänsä oli Liivinmaalla vaikuttava tilanomistaja ja kreivi.

Osakkeet peruskivenä

Liiketoimintaan liittyvät arvopaperit muodostivat William von Nottbeckin perunkirjoitetusta omaisuudesta noin 80 prosenttia. Perunkirjassa mainittujen kulta- ja hopeaesineiden sekä jalokivien arvo vastasi tavallisen työmiehen kymmenen vuoden palkkaa.

Nottbeckit olivat aikansa ainoat hovikelpoiset tamperelaiset. Poikkesipa tsaari Aleksanteri II:n heidän vieraakseenkin. Ja toimittajat uutisoivat. Näin Suometar-lehti:

– Joukko Tampereen asujia oli kaiken yötä odottanut H.M:ttä ja hänen korkeita seuraajoitaan. Varhain aamusella liikkui kansaa kaduilla juhlavaatteissa. Kaupungin pormestari, neuvosmiehet, vanhimmat ja muut porvarit seisoskelivat myös lähellä tullia, niinkuin myös paljon muuta kansaa, herroja, talonpoikia maaltakin.

Majesteetti otettiin vastaan ”hurraa huuroin” ja hän ”asettui taloksi ruukin patroni Nottbeckin kartanoon”. Keisari kaupunkia katselleessaan otti vastaan myös kaupungin edustajia.

 

Keskustelua aiheesta

Kauhan varressa ja puoluetyössä

Elsa Koskinen on pitkän päivätyön jälkeen eläkkeellä.

Pirkanmaan Demarinaiset viettivät viime vuonna yhdistyksensä 100-vuotisjuhlia. Juhlallisia tilaisuuksia oli enemmänkin kuin yksi. Varsin mieleenpainuva tilaisuus vietettiin Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtuman yhteydessä. Kyse oli Pirkanmaan Demarinaisten ja Pirkanmaan sosialidemokraattisen piirin juhlaseminaarista.

Seminaarista teki juhlavan muun muassa se, että tilaisuuden yhteydessä naispiiri muisti pitkäaikaista aktiiviaan Elsa Koskista kiertävällä Sandran pystillä, joka on nimetty Sandra Välimaan mukaan. Välimaa oli Tampereen Sosialidemokraattisen Naisyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Aikanaan Välimaa lähti Amerikkaan paremman elämän ja toimeentulon toivossa eikä hänen myöhemmistä vaiheistaan ole tietoa. Naispiiri on saanut valmiiksi myös 100-vuotishistoriikkinsa. Kirjaa on edelleen saatavilla.

Vaikka Välimaa on oman tarinansa ansainnut, niin nyt on kuitenkin kyse Elsa Koskisesta. Aktiivisesta naisesta, joka on toiminut vuosikymmeniä niin puolue- kuin ammattiyhdistyspolitiikassakin. Nytkin hän vaikuttaa Pirkanmaan Demarinaisten hallituksessa. Vuonna 2009 hänet valittiin naispiirin kunniajäseneksi ja viime vuonna Demarinaisten, siis SDP:n valtakunnallisen naisjärjestön, kunniajäseneksi.

Oi aikoja, oi tapoja

Koskinen aloitti työt Tampereen kaupungin palveluksessa Raholan lastenkodin keittiössä vuonna 1964. Keittiöt tulivat tutuiksi, sillä Koskinen muistelee työskennelleensä muun muassa Tahmelan ja Metsolan lastenkodeissa, Hyhkyn, Koivistonkylän, Nekalan, Peltolammin, Multisillan ja Kalevan lastentaloissa.

– Tuolloin työskenneltiin tarhan ja seimen puolella. Myöhemmin nimet muuttuivat päiväkodeiksi ja niitäkin listalle mahtuu useita. Keittiöhenkilökunta oli osa päivähoidon henkilöstöä.

– Olin kerran laitosapulaisen sijaisena Hyhkyn lastentalon seimessä pesemässä lattiaa ja päätin helpottaa urakkaani lainaamalla lastenkodin varsiharjaa. Johtajatar huomasi asian ja huomautti, että meillä on aina pesty lattiat kontaten, että tulee puhdasta. Kerran Hyhkyssä tarvittiin korjausmiehen apua, kun appelsiinien päällyspaperit olivat tukkineet viemärit. Kun johtajatar oli tarkka taloudenpidossa, niitä käytettiin wc-paperina.

– Raholan lastenkodilla minut määrättiin mattopyykille 12-vuotiaan pojan kanssa. Matto oli iso ja painava. Emme olisi selvinneet urakasta. Sain onneksi luvan pestä maton kotona iltatöinä mieheni kanssa.

Koskinen muistelee pelänneensä aamuisin, kun hän meni pimeää kujaa pitkin työpaikalleen Metsolan lastenkotiin, jossa asui ”isoja pojanköriläitä”. Yhtenä iltana hänen tullessa työpaikalleen pojat pallottelivat pienikokoista hoitaja-Irmeliä heittelemällä häntä sylistä syliin.

– Eräässä päiväkodissa sain huomautuksen, kun en ollut työvuorossa kiillottanut tiskipöytää öljyllä ja pyyheliinalla. Yhdessä paikassa ulkorappuset pestiin aina lauantaisin juuriharjalla ja saippuavedella. Toisessa talossa pestiin ikkunat ulkopuolelta joulujuhlaa varten. Kylmäkään ei sitä estänyt. Kerran pesin ikkunat Sinolilla 25 asteen pakkasessa. Seuraavana päivänä minulla oli kuumetta 38 astetta.

Mukaan ay-toimintaan ja politiikkaan

Epäkohdat herättivät Koskisen kiinnostuksen vaikuttamiseen. Ammattiosastonsa, KTV 250, välityksellä hän sai ensimmäiset tuntumat ay-toimintaan.

Matka Anneli Kulmalan ja Eino Elorannan kanssa vei Helsinkiin selvittämään keittiöapulaisten palkkausta. Työ oli kuumennuskeittiöiden tulon myötä käynyt aikaisempaa vaativammaksi. Tuloksena reissusta oli palkkojen tarkistaminen ja uusi työnimike – vastaava ruuanjakaja.

Ammattiosasto oli aktiivinen. Yhteistyösuhteet solmittiin niin STS-pankin kuin vakuutusyhtiö Turvankin kanssa. Turvan helmaan siirtyi myöhemmin koko ammmattiliitto – silloinen KTV. Oman liiton liittokokoukset tulivat tutuksi keittiöväen luottamusmiehenä.

Puoluetyö alkoi Tampereen pohjoisen sosialidemokraattisen yhdistyksen piirissä. Myöhemmin osasto muutti nimensä Hakametsän sosialidemokraateiksi. Koskinen on vaikuttanut paitsi naispiirissä ja puolueosastossaan myös Tampereen sosialidemokraattisessa kunnallisjärjestössä. Hän on toiminut myös Tampereen kaupungin vammaisneuvostossa.

Ison päivätyön hän on tehnyt erilaissa talkoissa, joita on pidetty niin puolueen kuin ammattiyhdistysliikkeenkin puitteissa. Väliin Koskinen kuljetti erilaisia tarvikkeita, siivosi, keitti ja tarjoili kahvia tykötarpeineen. Lisäksi hän toimi Turvan ja Kansan Lehden asiamiehenä. Kirjoittaminenkin onnistui.

Koskinen muistelee, että hänen osallistumisensa ensimmäisinä vuosikymmeninä poliittinen toiminta oli laajaa ja tunteita nostattavaa. Väkeä tarvittiin talkoisiin muun muassa silloin, kun SDP piti vuonna 1972 puoluekokoustaan Tampereella. Kokouspaikka oli Sampola, mutta juhlia vietettiin myös ulkona Pyynikin laululavalla. Silloin Koskinen oli mukana keittämässä ja tarjoilemassa juhlaväelle kahvia näkötornilla.

Myöhemmin hän teki vaalitöitä muun muassa Tampereen kaupungin ktv-läiselle pääluottamusmiehelle Arja Koivulalle. Monet kupilliset kahvia Koskinen keitti ja tarjoili muissakin vaaleissa. Monet ovat nekin tapahtumat, joihin hän on osallistunut erilaisissa tehtävissä Tottijärvellä Ruskeapään lomakodilla.

Nyt Elsa Koskinen on eläkkeellä. Hänen viimeinen työpaikkansa oli Tohlopin päiväkodin keittiö.

– Sielläkin meillä oli erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi keväällä ennen eskarilaisten lähtöä järjestimme ”laivan seisovan pöydän” herkkuineen.

Keskustelua aiheesta

Pirkanmaalle kiitosta perheiden liikuttamisesta – Nokia nappasi kisassa kultaa, Tampere pronssia

Kuva: OKM / Katarina Koch
Perheliikuntamyönteisimpiä kuntia palkittiin tänään Helsingissä.

Kaksi pirkanmaalaista kuntaa palkittiin perjantaina perheliikuntaan panostamisesta. Nokia valitiin Suomen perheliikuntamyönteisimmät kunnat -kilpailun voittajaksi ja Tampere ylsi kilvassa kolmannelle sijalle. Suomen toiseksi perheliikuntamyönteisin kunta on Kouvola ja pienistä kunnista perheiden liikuntaa parhaiten edistää Eurajoki.

Tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta perheiden liikunnan edistämiseksi Nokian kaupunki saa kilpailun voittajana 4 000 euroa. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Kouvola ja Tampere saavat kumpainenkin 2000 euroa.

Perusteena Nokian voittoon on, että kunta kannustaa lapsiperheitä niin omaehtoiseen kuin järjestettyyn liikkumiseen monin tavoin. Esimerkiksi Perhe-Liikkis -hanke edistää perheiden yhteistä ja omaehtoista liikkumista monialaisesti varhaiskasvatuksen, kirjaston sekä neuvolan kanssa. Nokialla on paljon avoimia ja maksuttomia matalankynnyksen liikuntaryhmiä, joissa liikkuvat yhdessä sekä vanhemmat että lapset.

Tampereen palkisemiseen on kilpailun raadin mukaan aihetta, koska kaupungissa lapsiperheillä on monipuoliset mahdollisuudet niin omaehtoiseen kuin järjestettyyn liikkumiseen ja kaupunki rakentaa kattavaa palveluverkkoa aktiivisesti. Esimerkiksi Tampereen kirjastoista voi lainata liikuntavälineitä ja lasten pihaliikuntavälineitä.

Eurooppa-, kulttuuri ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) palkitsivat voittajat tänään Helsingissä. Kilpailun arviointiraatiin kuuluivat opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajien lisäksi Suomen Kuntaliiton ja Suomen Olympiakomitean edustajat. Valtakunnallisten palkinnot rahoittaa Suomen kuntasäätiö.

Kilpailun avulla haluttiin tuoda nykyistä vahvemmin esiin hyviä esimerkkejä toimivista ja edullisista lapsiperheiden liikuntamahdollisuuksista sekä nostaa esiin ansiokkaita toimia lapsiperheiden liikkumisen edistämiseksi. Kilpailun taustalla on Liikkuva lapsuus -yhteistyölupaus, joka kuuluu osaksi Suomi 100 -tekoja, Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa kerrotaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tampereella täysi rähinä päällä – opetusministeriä vaaditaan puuttumaan tilanteeseen

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijat marssivat ulos viime torstaina. He eivät hyväksy johtosääntöluonnosta, joka kaventaisi merkittävästi yliopistolaisten mahdollisuuksia vaikuttaa yliopiston toimintaan.

Tampereelle perustettavan uuden yliopiston Tampere3:n taival ei ole sujunut toivotunlaisesti. SDP:n kansanedustajat, dosentti Pilvi Torsti ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson vaativat, että kaikki keskeiset toimijat voivat osallistua ratkaisuihin.

– Kun tilanne nyt on kärjistynyt, opetusministerin on viipymättä kutsuttava osapuolet kokoon ja arvioitava tilanne.

Heidän mukaansa tulehtunut tilanne johtuu eduskunnan ratkaisusta, jossa ei kuunneltu tiedemaailmaa.

– Teimme kaikkemme, jotta sivistysvaliokunnan kansanedustajat olisivat ymmärtäneet, kuinka olennaisia ratkaisuja johtosääntö ja uuden yliopiston rehtorin valinta ovat. Yliopistodemokratia takaisi sen, että kaikki keskeiset yliopistoryhmät – johto, henkilöstö ja opiskelijat – olisivat mukana päättämässä. Nyt näin ei ole, Torsti arvostelee.

Ei ole kenenkään etu, että uusi yliopisto lähtee liikkeelle riitaisessa tunnelmassa.

Sivistysvaliokunta päätyi Torstin kritisoimaan ratkaisuun yhden äänen enemmistöllä. Torsti on työskennellyt aiemmin Helsingin yliopistossa tutkijana ja opettajana. Valiokunnan toinen tiedetaustainen jäsen ei ollut mukana äänestyksessä.

Valiokunnan päätöksen mukaisesti yhdistyvien yliopistojen hallituksien sijaan päätöksiä tekee nyt erillinen siirtymäkauden hallitus. Väliaikainen elin valitsee myös uuden yliopiston rehtorin.

Torsti ja Gustafsson korostavat, että nyt avainasemassa on siirtymäkauden hallitus. He painottavat, että sen jäsenten täytyy ymmärtää, että heillä on oikeus ja velvollisuus päättää niin hyvästä johtosäännöstä kuin mahdollista. Monet asiat voidaan jättää myös päätettäväksi myöhemmin.

– Koska tilanne on kärjistynyt ja tulehtunut, myös ministerin on syytä tehdä kaikkensa, jotta yliopistolaiset pääsevät päättämään omasta tulevaisuuden yhteisöstään. Ei ole kenenkään etu, että uusi yliopisto lähtee liikkeelle huonosti valmisteltuna ja riitaisessa tunnelmassa, Gustafsson varoittaa.

Mitä teki saksalaiskenraali Suomen päämajassa vuonna 1941?

Jo talvisota hallitsi lehtienkin sivuja.

Saksa valmisteli keväällä 1941 yllätyshyökkäystä Neuvostoliittoon peitenimellä Barbarossa. Jäämereltä Mustalle merelle ulottuvaan rintamaan saksalaiset tarvitsivat myös Suomea katkaisemaan Muurmannin radan ja osallistumaan Leningradin saartoon. Talvisodan jälkeen uhanalaiseen asemaan jääneen Suomen johtajat suostuivat Saksan pyyntöön, ja sotilasesikuntien salaiset yhteistyöneuvottelut alkoivat.

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12. kesäkuuta tehtävän lähteä Suomeen yhteyskenraaliksi tai -upseesiksi. Valtiotieteen tohtori, eversti (evp) Pekka Visuri kertoo, että jo seuraavana päivänä Erfurth saapui Suomeen siviilipuvussa ja muutoinkin matalaan profiiliin pyrkien.

Erfurt toimi tehtävässään koko jatkosodan ajan. Hänen tuli huolehtia siitä, että Suomen armeijan sotatoimet sopeutetaan palvelemaan Saksan itärintaman laajaa hyökkäyssuunnitelmaa. Saksalaiskenraali kirjoitti yli tuhatsivuisen päiväkirjan, missä hän kuvaa sodan kulkua sekä suomalaisten upseerien ja poliitikkojen kanssa käymiään keskusteluja.

Visurin mukaan Erfurthin päiväkirja tavallaan unohtui sodan jälkeen. Osin suomalaisten vaatimattoman saksankielen ja sotilasterminologian osaamisen vuoksi suomalaistutkijatkaan eivät ole muistiinpanoja laajemmin käyttäneet. Niistä Visuri on perehtynyt nyt vuoden 1941 tapahtumiin, mistä tuloksena kirja : ”Saksan kenraali Suomen päämajassa vuonna 1941. Suomalais-saksalainen yhteisyö Waldemar Erfurthin päiväkirjan valossa.” Visurin työ päiväkirjan kanssa jatkuu.

Leningradin saarto

14. kesäkuuta Erfurth kirjoittaa esittäneensä ”sotamarsalkka Mannerheimille ja kenraali Heinrichsille arvion, että sodan alkamista merkitsevä B-päivä on aikaisintaan 20. kesäkuuta, mutta ei myöhemmin kuin 22. päivä. Miltei välittömästi Erfurthin ilmoituksen jälkeen alkoi Suomessa liikekannallepano.

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon käynnistyi 22. kesäkuuta, jolloin Hitler julisti suomalaisten yllätykseksi myös Suomen ja Romanian tulevan mukaan sotatoimiin. Erfurthin tehtävänä oli nyt huolehtia siitä, että Suomen armeijan pääosat, vähintään kuusi divisioonaa, suunnataan Pohjois-Karjalasta hyökkäykseen Laatokan itäpuolitse kohti Syväriä. Saksalaisten oli määrä tulla siellä vastaan sulkeakseen Leningradin saartorenkaan.

Pohjois-Suomi Oulua myöten luovutettiin Saksan komentoon jo 15. kesäkuuta, ja siellä toimivat 30 000 sotilaan suomalaisjoukot kenraali Siilasvuon johdolla määrättiin avustamaan saksalaisia hyökkäyksessä kohti Murmanskia ja Muurmannin rataa.

Suomen johtajat olivat aluksi auliisti mukana Saksan suunnitelmissa. Vaikka kummallakin osapuolella oli omat päämääränsä, yhteistyö kesällä 1941 sujui hyvin. Kuitenkin syksyllä hyökkääjien tappioiden kasvaessa ja puna-armeijan puolustuksen sitkistyessä Suomen ja Saksan intressien erot nousivat esille.

Tarkat muistiinpanot keskusteluista

Erfurth merkitsi keskustelut Mannerheimin kanssa tarkasti muistiin. Hänen mukaansa Mannerheim piti neuvotteluissa taitavasti kiinni Suomen eduista.

Kun Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22. kesäkuuta, Visurin mukaan saksalaisten pommikoneet lensivät Neuvostoliiton puolelle Suomen rannikon tuntumassa ja palasivat retkeltään tankkaamaan Suomen lentokentille. Se ei jäänyt naapirilta huomaamatta. Suomen hallitus totesi 25. kesäkuuta maan olevan sodassa Nevostoliiton kanssa. Naapurin pommikoneet olivat pommittaneet sitä ennen muun muassa maan lentokenttiä.

Päivää ennen, 24. kesäkuuta, Erfurth oli vieraillut presidentti Rytin luona.

– Ryti kysyi, pidinkö todennäköisempänä suomalaisten päähyökkäyksen suuntaamista Karjalan kannakselle vai Laatokan itäpuolelle. Painotin voimakkaasti käsitystäni, että jälkimmäinen vaihtoehto tulee kysymykseen, kenraali kirjoittaa.

Visurin mukaan jo elokuussa 1941 alkoi näkyä eroavaisuuksia aseveljien näkemyksissä. Erfurthin mukaan ”Mannerheim valitti sodan pitkää kestoa (pian on kulunut kaksi kuukautta!), raskaita tappioita ja täydennysmahdollisuuksien puutetta. Lisäksi hän on joutunut lähettämään lisää joukkoja pohjoiseen. Mannerheim ei ollut tyytyväinen Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan tähänastiseen kulkuun”.

30. elokuuta Erfurth ja Mannerhein pohtivat Leningradin saartoa.  Mannerheim kysyi, mitä saksalaiset aikovat tehdä Pietarille? Erfurth vastasi Saksan sodanjohdon päämääränä olevan tuhota kaupunki maan tasalle. Siihen Mannerheim vastasi: ”Sitten venäläiset rakentavat uuden Pietarin kaupungin.”

Päivää myöhemmin Erfurth kirjoittaa hieman tyytymättömän oloisena näin:

– Kysymys Leningradin piirityksen toteutuksesta ei paljon ole edistynyt. Suomalaiset valittavat suuria tappioita (tähän asti 50 000 miestä), talous on ongelmissa, sotarasitukset painavat ja vasemmisto- opposition asenne tiukkenee… Mannerheim näytti masentuneelta ja jännittyneeltä antaen puolustusministerin puhua maan taloudellisista ja rahoitustilanteen ongelmista. Saksan puolelta oli pidetty mahdottomana antaa pika-apuna 25 000 tonnia viljaa, maksutase Suomen ja Saksan välillä tulee yhä huonommaksi ja Suomen vienti on loppunut.

Syyskuun puolivälissä tilanne oli Leningradin suhteen ennallaan, kuitenkin niin, että suomalaisten omat sotatavoitteet alkoivat selkeästi voimistua. 15. syyskuuta Mannerheim kertoi Erfurthille suomalaisten valtaavan Petroskoin, koska ”me tarvitsemme sitä huoltaaksemme joukkomme ja suojataksemme vasemman sivustan”.

Haluttomuus pannaan merkille

Suomalaisten tai Mannerheimin haluttomuus hyökätä Leningradiin pantiin toki merkille Saksassa. Siitä on osoituksena muun muassa Erfurthin seuraava päiväkirjamerkintä (14.11):

– Kenraali Warlimont toi minulle Hitlerin ohjeen, että minun täytyy ’pitää suomalaiset aisoissa’. He eivät saa irtautua sodankäynnistä.

Muutama päivä ennen joulua, 20. joulukuuta 1941, Erfurth kirjoittaa näin:

– Minut kutsuttiin Mannerheimin luo. Hän oli saanut itärintamalta huolestuttavia tietoja, joiden mukaan olimme joutuneet vetäytymään Tihvinästä ja Olhavanjoelta. Mannerheim oli erittäin huonolla tuulella ja maalasi tulevaisuutta hyvin synkin värein.

Myöhemmin saksalaiskenraali totesi näin:

– Jälkeenpäin ajateltuna, juuri tuon keskustelun 20.12.1941 aikana päädyin toteamaan, että Mannerheimilla jo silloin oli vakavia epäilyjä sen suhteen, voisiko Saksa pystyä kukistamaan Venäjää. Tämä epäily leimasi sitten hänen poliittisia ja sotilaallisia päätöksiään koko sodan loppuajan.

Esimerkiksi Mannerheimin haluttomuutta hyökätä Leningradiin on selitetty mainitunlaisilla syillä.

Työväenmuseo Werstaalla esitelmöinyt Visuri kertoo, että Erfurth jatkoi tehtävässään jatkosodan ajan. Vuosina 1942-43 hän oli erilaisissa huoltotehtävissä. Vuonna 1944 hänellä oli merkittävä rooli saksalaisten suomalaisille antamassa sotilasavussa sodan viimeisten taistelujen aikana.

Keskustelua aiheesta

Tampereen Infra Liikelaitoksen organisoinnin ”selvittäminen” alkaa tänään – toimintojen ulkoistamista ei valmistella

Tampereen Infran väki rakentaa, korjaa, ylläpitää ja pitää huolta koko kaupungin "ulkonäöstä".

Tampereen kaupungin Infra Liikelaitoksen organisointia ja koko sen henkilöstöä koskeva selvitystyö alkaa tänään.

– Asian käsittely aloitetaan Infra Liikelaitoksen yhteistoimintaryhmässä 7.2.2018, todetaan konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan sekä liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen allekirjoittamassa henkilöstölle annetussa ”tärkeässä” tiedotteessa.

­- Infra Liikelaitoksen organisoinnin selvitystyötä jatketaan kaupunginvaltuuston vuoden 2018 talousarvion hyväksymisen yhteydessä asettaman tavoitteen mukaisesti vuoden 2018 aikana. Vuonna 2017 saatiin ratkaistua periaatelinjaukset koskien Infran korjaamotoimintoja. Nyt valmisteilla oleva selvitystyö koskee koko Tampereen Infra Liikelaitoksen organisointia ja koko Infra Liikelaitoksen henkilöstöä, Yli-Rajala ja Vuojolainen kirjoittavat.

Parivaljakko jatkaa, että kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto (nykyinen konsernijaosto) on vuosina 2016–2017 tehnyt periaatteellisia linjauksia Infra Liikelaitoksen tulevaisuudesta. Toiminnan yhtiöittäminen, rakennejärjestelymahdollisuudet ja synergiat silloisen Tilakeskus Liikelaitoksen, nykyisen Tampereen Tilapalvelut Oy:n kanssa on päätetty selvittää.

– Kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto on vuonna 2017 linjannut, ettei oman palvelutuotannon ulkoistamisvaihtoehtoja selvitetä – toisin sanoen Infran eri toimintojen siirtoa kaupunkikonsernin ulkopuolisille toimijoille ei tässä selvityksessä valmistella, johtajat kirjoittavat.

Toimintoja voidaan yhdistää – kaupunginvaltuusto päättää

Yhtenä vaihtoehtona selvityksessä tarkastellaan mahdollisuuksia yhdistää Infra Liikelaitoksen toimintoja Tampereen Tilapalvelut osakeyhtiöön, jolloin ainakin osa Infran toiminnoista siirtyisi liikelaitoksesta yhtiöön eli yhtiöitettäisiin.

– Positiivisten talousvaikutusten johdosta asia on ollut esillä myös osana kaupungin talouden tasapainottamisohjelman valmistelua, johtajat toteavat.

Ennen päätöksentekoa asiaa käsitellään yhteistoimintamenettelyssä. Asian käsittely aloitetaan Infran yhteistoimintaryhmän kokouksessa 7. helmikuuta. Valmistelun aikana kaikille infralaisille varataan mahdollisuus esittää asiaan liittyviä kysymyksiä. Kaupunginhallituksen konsernijaoston on tarkoitus käsitellä valmistelun tilannekatsausta maaliskuussa ja tehdä sen pohjalta jatkolinjauksia.

Mahdollisesta Infra Liikelaitoksen ja Tilapalvelut Oy:n toimintojen yhdistämisestä päättää kaupunginvaltuusto. Se tapahtunee aikaisintaan kesä-syyskuussa. Sitä ennen asiaa käsittelevät kaupunginhallitus ja sen konsernijaosto.

Keskustelua aiheesta