Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tampereen työväenyhdistyksen sotien jälkeinen historia kansien välissä

Tampereen työväenyhdistyksen uusi historiateos julkistettiin torstaina 17. marraskuuta. Teos keskittyy yhdistykseen ja sen  toimintaan sotien jälkeisinä vuosikymmeninä.

130-vuotias Tampereen Työväenyhdistys on yksi työväenliikkeen  kivijalka, joka  omistaa Tampereen työväentalon. Kivijalka-niminen historiateos keskittyy vasemmiston sisäiseen kamppailuun Työväenyhdistyksen ja työväenliikkeen symboliksi vakiintuneen työväentalon hallinnasta.

Teoksen on kirjoittanut historiantutkija Keijo Rantanen. Runsaalla kuvamateriaalilla ja havainnollistavilla tietolaatikoilla varustettu kirja avaa uudenlaisen kuva- ja näkökulman työväenyhdistyksen sekä työväentalon historiaan. Teos tarjoaa tuoretta tietoa kaikille työväenliikkeen menneisyydestä, poliittisesta historiasta sekä Tampereen kaupungin historiasta  kiinnostuneille.

Kovien taisteluiden aikaa

Suomessa elettiin toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä yhteiskunnallisten murrosten aikaa. Poliittisten kriisien ja lamakausien ohella työväenliikkeen yhtenäisyyttä koettelivat niin äärilaidan vasemmistolaiset kuin sosiaalidemokraattien sisäinen hajaannuskin.

Kivijalka kuvaa menneitä vaikeita vuosikymmeniä sekä Tampereen työväenyhdistyksen arkista aherrusta, mieleenpainuvia tapahtumia ja ihmisiä tekojen taustalla.

Teos nostaa työväenyhdistyksen toiminnan keskiöön Hämeenpuistossa sijaitsevan Tampereen työväentalon, jonka saleissa on politiikan ohella harjoitettu muun muassa ravintola-, järjestö- ja museotoimintaa.

Kirja esittelee rakennuksen värikästä menneisyyttä ja tapoja, joilla talon vaiheet nivoutuivat yhteen yhdistyksen historian kanssa. Erityinen huomio annetaan 1901 perustetulle Tampereen Työväen Teatterille, josta on Työväenyhdistyksen suojissa kasvanut yksi maan merkittävimpiin lukeutuva ammattiteatteri. Työväenliikkeen kulttuuriperinteitä vaaliva teatteri on nykyään yksi Suomen kansallisnäyttämöistä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE