Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tampereen vaalitentin anti jäi vaatimattomaksi – ehdokkailla ei ollut mahdollisuutta keskusteluun väittelystä puhumattakaan

Tampereen vaalitenttiä saattoi seurata myös Yle Areenasta.

Ylen ja Aamulehden Tampereella järjestämä vaalitentti ei suuria yllätyksiä tarjonnut. Tentti oli rakennettu presidenttiehdokkaille esitettyjen kysymysten varaan, jolloin tentin vaatimaton anti muodostui kysymyksiin vuoronperään annetuista vastauksista. Minkäänlaiseen keskusteluun väittelystä puhumattakaan presidenttiehdokkaat eivät päässeet tai yltäneet. Tilaisuuden kulku lienee syystä tai toisesta nuotitettu tarkoituksella näin.

Tilaisuus oli siinä mielessä onnistunut, että paikalla oli kaikki ehdokkaat. Heille esitettyihin kysymyksiin annetuista vastauksista nousi esiin joitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi se, että kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen kertoi isoisänsä olleen sosialistin. Aivan täyttä varmuutta ei saatu siitä, ettei hän olisi ollut jopa kommunisti. Väyrynenkään ei tuntunut asian todellista laitaa varmanpäälle tietävän.

Tilaisuuden juonsivat Aamulehden vt. vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu ja Yle Tampereen päällikkö Sinikka Tuomi.

Ensimmäiseksi ehdokkailta kysyttiin, mitä nimitystä heidän perheissään käytettiin vuoden 1918 sodasta?

SDP:n presidenttiehdokas oli vastausvuorossa ensimmäisenä.  Tuula Haataisen vastaus oli sisällissota. Hän piti nimitystä neutraalina.

Kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö oli tottunut nimitykseen vapaussota, joskin myös veljessota nimitystä hänen pehepiirissään käytettiin.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen puolestaan kertoi sisällissodan ja siihen liittyneiden  tapahtumien jääneen jatkosodan jälkeen tapahtuneen Karjalan menetyksen aiheuttamien tuntemuksien varjoon.

Paavo Väyrynen puolestaan kertoi isoisänsä olleen sosialisti. Hän epäili, että tämä johti siihen, ettei hänen isäänsä kelpuutettu suorittamaan asepalvelusta.

Arvo, mikä se on?

Ehdokkailta kysyttiin myös sitä, mikä asia tarkoittaa heille arvoa?

Haataiselle se oli ja on inhimillisyys. Hänen sairaanhoitajaäitinsä oli aikoinaan opettanut sairaanhoitajatytärtään kohtelemaan sairaita kuten itseään.

Vihreiden Pekka Haavistolle arvoja olivat muun muassa rauha ja ympäristö. Perussuomalaisten Laura Huhtasaarelle oikeudenmukaisuus, vapaus ja itsenäisyys, vasemmistoliiton Merja Kyllöselle hänellekin inhimillisyys, Niinistölle luottamus, RKP:n Nils Torvaldsille vastuu omista teoistaan, Vanhaselle yksinkertainen elämä, Väryselle Santeri Alkio ja Rooman Klubi aikaansaannoksineen.

Hyvä puheenaihe

Seuraavaksi juontajat kysyivät ehdokkailta, minkälaisessa tilanteessa he käyttäisivät puheenvuoron maan kansalaisille.

Haatainen puhuisi, kun kansakunta olisi kohtaamassa merkittävän tapahtuman. Ei ainoastaan negatiivista vaan myös positiivisen. Haavisto puolestaan avaisi sanaisen arkkunsa kansaa uhkaavan tragedian edessä.

Niinistö pitäisi puheen ristiriitatilanteessa, joka on karkaamassa tai uhkaa päästä käsistä. Vanhanen puolestaan kansaa järkyttävässä tilanteessa. Kyllönen taas olisi valmis puhumaan niin rauhasta kuin rakkaudestakin. Viimeksi mainittua aihetta hän suositteli kansanedustajillekin, koska eduskunnasta aihe vaikuttaa hänen mielestään olevan hukassa.

Torvalds puhuisi esimerkiksi silloin, kun Suomi liittyisi Natoon. Hän kertoisi, miksi näin tehtiin. Ja Huhtasaari taas, jos olisi tarvis luoda uskoa kansaan tai vedota siihen. Väyrynen puhuisi ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Kysymykset jatkuivat. Ehdokkailta kysyttiin, minkä asian he nostaisivat esille Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentin kanssa keskustellessaan, miten he huolehtisivat maan kaupunkiseuduista ja lopuksi, mistä itse kukin ehdokas muistettaisiin presidenttinä hänen omasta mielestään, kun Suomi juhlii 200-vuotista itsenäisyyttään.

Näin kaksi tuntia kestänyt vaalitentti Tampereella oli ohitse. Kun tilaisuus alkoi kello 18.00, moni ehdokas ehti hyödyntää päivää jotkut useillakin eri puolilla Pirkanmaata pidetyillä vaalikahveilla. Aivan turha ainakaan kaikille reissu Tampereelle ei ollut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE