Politiikka

Tampereen yliopistoyhteisö pettyi johtosääntöön – Pääluottamusmies: Muutokset ovat vähäisiä, kanteluita oikeusasiamiehelle suunnitteilla

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijoiden edustajat marssivat ulos työpaikaltaan 8. helmikuuta.
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijoiden edustajat marssivat ulos työpaikaltaan 8. helmikuuta.
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijoiden edustajat marssivat ulos työpaikaltaan 8. helmikuuta.

Tampereen yliopistoyhteisö on pettynyt johtosääntöön, jonka Tampereen uuden yliopiston siirtymäkauden hallitus hyväksyi lauantaina.

Pääluottamushenkilö Sinikka Torkkolan mukaan palautteen perusteella tehdyt muutokset ovat vähäisiä.

Johtosäännön suurin ongelma, että se heikentää yliopistoyhteisön itsehallintoa, on säilynyt, Torkkola sanoo. Lisäksi johtosäännössä on hänen mukaansa useita kohtia, jotka ovat ristiriidassa lain kanssa.

– Kyse on siitä, että Suomessa on perustuslailla haluttu taata yliopistoille tutkimuksen ja opetuksen autonomia, etteivät erilaiset poliittiset tuulet ja vallanvaihdokset vaikuttaisi tutkimuksen ja opetuksen sisältöön.

Ongelmat koskevat muun muassa ylintä akateemista valtaa käyttävän konsistorin ja yliopiston hallituksen kokoonpanoa ja muodostamista. Vallan pelätään siirtyvän yliopistoyhteisön ulottumattomiin.

– Nykyisellä johtosäännöllä on se vaara, että säätiöyliopiston perustajat voivat saada hyvinkin ison vaikutusvallan yliopiston sisältä. Erittäin pienellä panostuksella voidaan saada hyvin suuri määräysvalta siihen, miten verovaroja käytetään.

Torkkolan mukaan yliopiston menoista vain erittäin pieni osa, muutama prosentti katetaan säätiöpääoman tuotolla.

– Suurin rahoittaja on valtio.

Yliopistoyhteisö suunnittelee kantelevansa johtosäännöstä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Tampere3-hankkeessa yhdistetään kolme tamperelaista korkeakoulua. Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun muodostama korkeakouluyhteisö aloittaa ensi vuoden alussa. Tampereen yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat vastustivat viime viikolla uutta johtosääntöä muun muassa ulosmarssilla.

Yliopistoyhteisön mielestä lauantaina hyväksytty johtosääntö kaventaa merkittävästi yliopistolaisten mahdollisuuksia vaikuttaa yliopiston toimintaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat