Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Tänään ei äänestetä hallituksen luottamuksesta, se meni jo eilen

Mediassa on haettu kiihkeästi selitystä sille, miksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) piti ensin antaa eduskunnalle tiedonanto sote-ja maakjuntauudistuksesta, mutta yhtäkkiä se vaihtuikin pääministerin ilmoitukseksi.

Tiedonannolla ja ilmoituksella on vallitsevassa poliittisessa tilanteessa iso ero, koska ilmoituksen jälkeen ei äänestetä hallituksen luottamuksesta.

Millainen peli hallituksen sisällä asiasta käytiin, jäänee lopulta arvoitukseksi. Ei ole kuitenkaan väärin sanoa, että hallitus menetti luottamuksensa paljon tehokkaammin, kun se ei sitä uskaltanutkaan Sipilän puheista huolimatta suoraselkäisesti mittauttaa. Oppositio on oikeassa, hallitus pelästyi omia aikeitaan ja perääntyi.

Tiedonannosta luopuminen osoittaa kirkkaasti, ettei hallituksen sisällä ole varmuutta siitä, ovatko sen kansanedustajat riittävissä määrin uudistuksen takana. Luottamus puuttuu.

Näin ollen siellä ei ole myöskään riittävää luottamusta uudistuksen etenemiseen.

Uudistuksen, eli markkina- ja maakuntamallin sisältävän lehmänkaupan puolesta, ei haluta äänestää ja väriä näyttää, ennen kuin on äärimmäinen pakko.

Koski ja Lepomäki voivat tänään äänestää puolesta.

Ennen pääministerin ilmoitusta tänään kello 14 lämmitellään lisäbudjetilla. Oppositiosta on tässä yhteydessä esitetty epäluottamusta hallitukselle. Lisäbudjetin muutosehdotuksissa on vasemmistoliiton kansanedustajan Kari Uotilan epäluottamusehdotus hallitukselle. Se liittyy sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauspilotointiin. Oppositiossa katsotaan käytännössä, että päätökset on tehty laittomasti.

“Erityisen huolestuttavaa on, että hallitus on jo toukokuussa tehnyt päätöksiä ensimmäisen 100 miljoonan euron
rahoituksen käytöstä ja kohdentamisesta, vaikka tällaisia toimeenpanopäätöksiä ohjaava lainsäädäntö puuttuu. Tämän
vuoksi eduskunta katsoo, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta”, siinä sanotaan.

Äänestyksestä saattaa tulla tiukka. Tosin, koska aihe ei ole koko sote- ja maakuntauudistus, esimerkiksi kokoomuksen kapinalliset Susanna Koski ja Elina Lepomäki saattavat vielä tässä vaiheessa hyvinkin äänestää hallituksen linjan mukaan. Hallitus varmasti mielellään tulkitseekin äänestyksen voitoksi koko sote- ja maakuntauudistukselle, vaikka tukea sille hallitus ei nimenomaisesti uskaltanut mittauttaa.

Käsiä ei haluta tahrata ennen kuin on pakko.

Kenties hallituksessa oli alun perin laajemminkin Sipilän idean pohjalta aie edetä tiedonannon kautta. Trio on kuitenkin herännyt omaan huutoonsa. Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat todennäköisesti ottaneet yhteyttä ja kysyneet, mitä ihmettä olette tekemässä. Omista joukoissaan huolestunut Petteri Orpo, ja sinisten Sampo Terho ovat saattaneet myös kääntää Sipilän päätä.

Nimittäin, mikä järki hallituksella olisi hallituksen omin toimin laittaa jo nyt Elina Lepomäki ja Susanna Koski painamaan punaista ja äänestämään kantansa lukkoon sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Siinä menisi pienikin toivo, että heidät voitaisiin palauttaa riviin.

Mikä järki myöskään olisi laittaa hallituksen toimin kristillisdemokraattien ja RKP:n kansanedustajat äänestämään epäluottamusta. Jos sote vielä jotenkin muuttuu, voihan olla, että joku heidän riveistään on lopulta valmis uudistuksen taakse. Mielenmuutos on paljon helpompaa, jos historiasta ei löydy sitä vastaanpuhuvia jälkiä.

Kokoomuksessa taas tunnetaan niin syvää inhoa maakuntamallia kohtaan ja keskustassa osin valinnanvapautta kohtaan, etteivät esimerkiksi helsinkiläiset kaupunkikansanedustajaopportunistit taatusti ole tässä vaiheessa innokkaita liputtamaan maakuntauudistuksen puolesta. Tuskin moni muukaan. Menettäähän siinä ääniä.

Moni kansanedustaja keikkuu tilanteessa, jossa on parempi olla ja odottaa kuin antaa lopullisentuntuisia signaaleja uudistuksen puolesta, vallankin kun mitään takeita uudistuksen toteutumisesta ei ole. Ei siis haluta tahrata omia käsiä ennen kuin on lopullinen totuuden hetki. Ja jos sitä ei tule, on paljon helpompi kokoomuslaistenkin puhua äänestäjille, että itse asiassa en minä sitä maakuntamallia oikein tukenutkaan.

Tänään eduskunnassa ei siis äänestetä pääministerin ilmoituksen yhteydessä hallituksen luottamuksesta. Luottamus meni jo eilen, kun tiedonanto peruttiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE