Politiikka

Tänään on historiallinen hetki: Yli 30 naisministeriä koolla yhtä aikaa

Johannes Ijäs
Sinikka Laisaari, aiemmin Mönkäre, on Suomen pitkäaikaisin ministeri.
Johannes Ijäs
Sinikka Laisaari, aiemmin Mönkäre, on Suomen pitkäaikaisin ministeri.
Johannes Ijäs
Sinikka Laisaari, aiemmin Mönkäre, on Suomen pitkäaikaisin ministeri.

Yli 30 suomalaista naisministeriä tapaa Helsingissä tänään, kun valtioneuvoston kanslia julkistaa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi naisministereistä kertovan verkkopalvelun. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä monta ministerinä toiminutta naista koolla.

Ministerien tapaaminen on historiallinen. Paikalle pääsee noin puolet elossa olevista 67 naisministeristä. Suomen hallituksissa on istunut kaikkiaan 87 naista ministerinä.

Mukana ovat muun muassa 1990-luvun ulkoministeri, presidentti Tarja Halonen (sd.) ja entinen pääministeri, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.). Ministerit ottaa vastaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri, pitkäaikainen ministeri Paula Lehtomäki (kesk.).

– Tasa-arvo on satavuotiaalle Suomelle keskeinen arvo. Suomi antoi ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille. Siksi on luontevaa, että naiset ovat nousseet miesten rinnalle politiikan huipulle. Siitä voimme olla Suomessa ylpeitä, Sipilä painottaa.

Ensimmäinen naisministeri oli Miina Sillanpää vuonna 1926.

Paikalla ovat muun muassa yli vuosikymmenen yhtäjaksoisesti ministerinä toiminut Sinikka Laisaari, aiemmin Mönkäre (sd.), jolle kertyi 3 817 ministeripäivää. Samoin tilaisuuteen tulee Suomen kokenein naiskansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Suomen ensimmäinen puolustusministeri ja tasa-arvoministerinäkin toiminut Elisabeth Rehn (r.) sekä Riitta Uosukainen (kok.), ensimmäinen nainen eduskunnan puhemiehenä.

Tilaisuudessa julkistetaan Naiset ministereinä itsenäisessä Suomessa -verkkopalvelu osoitteessa hallitukset.fi. Palvelu esittelee itsenäisyytemme ajan kaikki naisministerit Miina Sillanpäästä (sd.) Annika Saarikkoon (kesk.). Ensimmäinen naisministeri oli Miina Sillanpää vuonna 1926. Tuorein ministeri Annika Saarikko aloitti perhe- ja peruspalveluministerinä heinäkuussa 2017.

Nykyisestä hallituksesta paikalla ovat Saarikon lisäksi muun muassa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.). Risikko on ministeripäivillä mitaten Suomen toiseksi kokenein naisministeri, 3 491 ministeripäivää.

Uusi verkkopalvelu kertoo ministerien poliittisesta urasta ja taustoista ja sisältää henkilötiedot, valokuvia, videohaastatteluja sekä äänitallenteita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat