Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Tanska keskeytti Astra Zenecalla rokottamisen mahdollisen veritulppariskin vuoksi – THL:n Nohynek: ”Jos siihen on syy-seuraussuhdetta, se on vaaran merkki”

LEHTIKUVA / AFP Tiziana Fabi

Tanska on keskeyttänyt tilapäisesti koronarokotukset Astra Zenecan rokotteella rokotetuilla havaittujen veritulppien vuoksi. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan viranomaiset selvittävät Tanskan tapausta myös Suomessa. Toistaiseksi Nohynek ei ole saanut käsiinsä tarkempia tietoja tanskalaisten terveysviranomaisten päätöksen perusteista.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Fimea kerää meillä haittailmoituksia. Heillä on parhain ymmärrys paljonko tromboembolioita (veritulppa) on havaittu. Eilisessä viikkoraportissa ei ollut mitään hälyttävää, Nohynek sanoo.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Tanskassa ei toistaiseksi tiedetä onko veritulpilla yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen.

– Se, että on ilmoitettu, ei tarkoita, että taustalla olisi syy-seuraussuhde.

– Veritulppia ilmaantuu muutenkin. Nyt on tärkeää selvittää niin sanottu taustailmaantuvuus. Minkä ikäisillä ihmisillä niitä on havaittu ja kuinka paljon viikoittain ja kuukausittain ja onko siinä poikkeamaa.

Koronainfektioon liittyy kohonnut veritulppariski, voisiko mahdollinen rokotteen ja veritulppien yhteys liittyä siihen?

– Sitä tässä juuri kysytään, että voiko piikkiproteiini käynnistää ihmisessä tällaisen reaktion. Jos siihen on syy-seuraussuhdetta, se on vaaran merkki. Me emme vielä tiedä tätä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE