Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Pääuutiset

Tanska oli Naton nopein: ratifioi ensimmäisenä Suomen jäsenyyspaperit

Tanskan ulkoministeriö / Lone Dencker Wisborg
Tanskan ulkoministeriön edustajat veivät Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksynnän Washingtoniin jo tiistaina.

Suomen Nato-jäsenyyden ensimmäinen hyväksyntä tuli Pohjoismaista. Tanska yllätti nopeudellaan kaikki ja toimitti ratifiointipäätöksen Yhdysvaltoihin muutamassa tunnissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tanska on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, kertoo maan ulkoministeriö. Tanska vei ilmoituksensa ratifioinnista Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeriöön vain tunteja sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat oli tiistaina allekirjoitettu Brysselissä Naton päämajassa.

Ulkoministeri Jeppe Kofod kommentoi tiedotteessa olevansa ylpeä, että Tanska onnistui pääsemään ratifioinnissa maaliin niin nopeasti.

Taustalla oli parlamentin yksimielinen päätös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemisesta. Päätös oli tehty valmiiksi jo kesäkuussa.

Heti tanskalaisten jälkeen myös Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt ilmoitti allekirjoittaneensa Suomen ja Ruotsin asiakirjat Washingtoniin viemistä varten. Illansuussa Suomen aikaa myös Kanada kertoi ratifioinnistaan.

Viron pääministeri Kaja Kallas kertoi jo aiemmin tiistaina, että Viron parlamentti pyrkii saamaan Suomen ja Ruotsin ratifioinnin valmiiksi keskiviikkona nopeutetulla aikataululla.

Moni muukin Naton jäsenmaa on vihjannut aikovansa käsitellä Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä pikaisesti, mutta parlamenttien kesälomatauot ja paikalliset vaalit voivat hidastaa päätöksentekoa.

Kaikkiaan koko ratifiointimenettelyyn voi mennä useita kuukausia, vaikkei siihen liittyisi edes mitään sisäpoliittista kiistelyäkään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE