Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Tanssiarvio: HDC:n juhlailta tarjoaa hengästyttävän vimmaista liiketykitystä

Kai Kuusisto
Helsinki Dance Companyn juhlaesitys on täynnä vimmaista läsnäoloa ja säkenöivää liikettä. Kuvassa etualalla ja ylösalaisin Lewis Cooke.

Helsinki Dance Companylla on täysi syy viettää 50-vuotisjuhliaan. Ja sen se tekee, komeasti ja näyttävästi.

Annikki Alku

Demokraatti

HDC on yksi maamme pitkäikäisimpiä nykytanssiryhmiä. Se perustettiin virallisesti vuonna 1973 Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän nimellä. Jo tätä ennen teatterissa oli koulutettu teatteritanssijoita ja tanssijat olivat musikaalien lisäksi esiintyneet myös omissa tanssinäytöksissään.

HDC:llä on takanaan vahva, monivaiheinen ja monipuolinen historia ja sen koreografeina ovat toimineet useat merkittävät kotimaiset ja ulkomaiset tekijät. Ryhmä on myös kiistatta vaikuttanut suomalaisen nykytanssin kehitykseen.

TANSSI
Helsinki Dance Company, Helsingin kaupunginteatteri
Special Night

Koreografia Anton Lachký – Koreografin assistentti Lewis Cooke – Skenografia William Iles – Puvut Maria Rosenqvist – Ääni Jaakko Virmavirta – Notch-videosuunnittelu Toni Haaranen – Naamiointi Jutta Kainulainen – Tanssijat Krista-Julia Erppo, Lewis Cooke, Jyrki Kasper, Elina Lindfors, Aksinja Lommi, Misa Lommi, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne, Ioulia Zacharaki

SPECIAL NIGHT -JUHLAESITYKSEN koreografian on tehnyt Belgiasta käsin työskentelevä, useasti palkittu, slovakialaissyntyinen Anton Lachký, joka tällä hetkellä rankataan eurooppalaisen nykytanssin ehdottomaan kärkeen.

Ja aikamoista spesiaalia juhlaesitys on. Jo William Ilesin kaupunginteatterin suurelle näyttämölle luoma näyttämökuva on hulppea: runsaasti tummia, poimutettuja samettiverhoja ja peräti viisi isoa kristallikruunua, joita käytetään myös tunnelmallisina valaistuselementteinä. Puhumattakaan taustalle avautuvista screeneistä, joiden unenomaisen kauniissa, Toni Haarasen tekemissä videoissa liikutaan universumista meren pohjalle. Juhlaa ja kimallusta on myös Maria Rosenqvistin pääasiassa mustavalkoisissa, ripauksella sinistä ja kultaa terästetyissä asuissa, jotka näyttävyydestään huolimatta taipuvat vaivatta liikkeeseen.

Mutta nämä ovat vain juhlavat puitteet. Mikään ei olisi mitään ilman tanssia ja liikettä. Ja sitä totisesti on, hengästyttävyyteen asti. Lachkyn liikekieli on äärimmäisen energistä, fyysisesti huippuvaativaa ja usein niin nopeatempoista, että katseellakin on vaikeuksia pysyä perässä.

Tanssijoilla sen sijaan ei ole. Omasta väestä ja vierailijoista koostuva, yhteensä 11-jäseninen tanssiryhmä on aivan käsittämättömän upea. He selviytyvät näyttävästä, teknisesti vaikeasta koreografiasta loistokkaasti. Säkenöivän tanssin lisäksi heissä on jopa yleisölle keimailevaa ilmaisua ja vimmaista läsnäoloa.

Special Nightin sisältönä on surrealistinen matka mielikuvituksen ja unen voimaan. Ja sitä esitys todella on. Liikekielestä voi bongata tuttuja eroottisen showtanssin tai kunnon diskojytkeen liikefraaseja toteutettuna hippusella satiiria. Satumainen on myös Aksinja Lommin, Heidi Naakan, Krista-Julia Arppon ja Ioulia Zacharakin pääasiassa jaloillaan toteuttama merivuokko. Mutta mitään vakavampaa sanomaa esityksestä ei ole tarkoitus löytää, vain tanssin, liikkeen ja elämisen riemua.

Musiikkina kaikelle tälle liiketykitykselle on Jaakko Virmavirran tekemä vaikuttava kooste, jossa tiukat lyömäsoitinbiisit ja tekno risteytyvät ja sulautuvat kirkkolauluun ja jopa pätkiin Sibeliuksen ja Rahmaninovin sävellyksiä.

Special Night on nimensä mukainen esitys, joka tiukassa alle tunnin mittaisessa paketissa, juhlii niin upeatasoista Helsinki Dance Companya kuin itse tanssin voimaakin.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE