Kotimaa

”Tapahtui kerran keittiössä laitosruokailun aikoihin” – Ensimmäisiä tosipohjaisia vastaanottokeskustoiminnan kuvauksia julki

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Kuva vastaanottokeskuksen ruokalasta Vantaalta.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Kuva vastaanottokeskuksen ruokalasta Vantaalta.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Kuva vastaanottokeskuksen ruokalasta Vantaalta.

Viittakivi-opiston järjestämän Dialogia! – Siitä puhe mistä puute -seminaarin yhteydessä julkaistiin yrityksen vuosikirja 2015–2016. Suomen Setlementtiliitto ry:n mukaan kyseessä on ensimmäisiä tosipohjaisia kuvauksia vastaanottokeskustoiminnasta Suomessa.

Kirjoittajat ovat vastaanottokeskuksen työntekijöitä, vapaaehtoisia, tutkijoita sekä viranomaisia niin Maahanmuuttovirastosta kuin kaupungeista.

Viittakiven vuosikirja osoittaa, että reilun vuoden mittaisesta toiminnan käynnistämisestä, ylläpidosta ja alasajosta selvittiin hyvin: ”Matkan varrella on ollut ilo huomata, kuinka varsinkin lasten ja nuorten sekä perheen isien ja äitien kanssa asioiminen ja keskustelut voidaan käydä enenevässä määrin suomen kielellä.”

Suomen Setlementtiliittoon kuuluva Viittakivi perusti syksyllä 2015 kolmen kuukauden aikana kaksi hätämajoitusta ja viisi vastaanottoyksikköä, jotka myöhemmin muotoutuivat kolmeksi vastaanottokeskuskokonaisuudeksi.

Lahden ja Heinolan keskukset suljettiin loppuvuonna 2016 ja Savonlinnan toiminta lakkaa kesällä 2017. Toiminta tarjosi noin sadalle työntekijälle erimittaisia työjaksoja samalla, kun majoitettiin vajaat tuhat turvapaikanhakijaa.

”Tapahtui kerran keittiössä laitosruokailun aikoihin: Riisin valmistuksessa aikoivat asukkaat valuttaa riisistä keittoveden pois huoneestaan hakemansa lakanan lävitse. Siinä sitten pantomiimilla elehdittiin, että näin ei voi tehdä. Tietenkään siinä tilanteessa ei ollut tulkkia, joten kekseliäisyyttä tarvittiin. No, nopeasti reikävuoka kehiin ja riisi siihen valumaan. Ei mennyt sekään ihan nappiin, koska seuraavaksi reikävuoka olikin lattialla ja riisiä kaadettiin siihen jo kovaa vauhtia. Taas aikalisä ja monitahoisella elehtimisellä saatiin lopulta vuoka lavuaarin päälle. Loppu hyvin, kaikki hyvin, ruoka oli erinomaisen maukasta.”

Tapahtumia tarkastellaan vuosikirjassa myös tutkimuksen näkökulmasta, Viittakivi teki yhteistyötä kolmen eri yliopiston kanssa.

Suomen ja englanninkielisessä kirjassa kerrotaan vastaanottokeskuksen arjesta mutta kuvataan myös erilaisia ratkaisumalleja arkisten toimien hoitamiseksi.

Kirjan on toimittanut Sirkku Lindstam, Viittakiven Lahden vastaanottokeskuksen johtaja 2015–2016.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat