Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tapahtuuko sama kuin 5 vuotta sitten? – Japanissa huokaistiin helpotuksesta

Järistys ei näytä aiheuttaneen lisävaurioita Fukushiman ydinvoimalalle.

Japanissa viranomaiset ovat poistaneet tsunamivaroituksen, joka annettiin yöllä voimakkaan maanjäristyksen jälkeen. Japanin meteorologinen laitos ilmoittaa, että kaikki tsunamiin liittyvät varoitukset ja suositukset on kumottu.

Japanissa annettiin tsunamivaroitus, kun itärannikolla Fukushiman prefektuurin edustalla mitattiin järistys, jonka voimakkuus oli Japanin meteorologisen laitoksen mukaan 6,9.

Independentin mukaan alueella on raportoitu aineellisista vahingoista, jotka jäänevät kuitenkin melko vähäisiksi. Tiedossa ei ole kuolonuhreja, mutta joidenkin ihmisten kerrotaan loukkaantuneen lievästi.

Yhdessä öljynjalostamossa syttyi tulipalo, mutta se saatiin sammumaan nopeasti.

Järistys tapahtui varhain tiistaina paikallista aikaa.

Maanjäristys havaittiin Tokiossa asti. Aluksi Japani varautui toteutunutta selvästi vakavampiin seurauksiin. Järistysalueelle annettiin varoitus kolmimetrisestä tsunamista. Tsunameista suurimpien korkeus on alustavien tietojen mukaan jäänyt 1,4 metriin.

Maanjäristys sattui verrattain lähellä Fukushiman ydinvoimalaa.

Lisää aiheesta

Myös Japanin yleisradioyhtiö NHK kehotti yöllä rannikon järistyksen kokeneen osan asukkaita lähtemään evakkoon matalilta, lähellä merenpinnan tasoa olevilta maa-alueilta. Tsunamivaroitus annettiin itärannikon alueelle, joka ulottui 300 kilometriä suuntaansa yön järistyksen keskuksesta.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus kertoo, että järistyksen keskus sijaitsi reilut 60 kilometriä koilliseen Japanin itärannikolla sijaitsevasta Iwakin kaupungista.

Maanjäristys sattui verrattain lähellä Fukushiman ydinvoimalaa. Siellä koettiin vuonna 2011 eräs maailman vakavimmista ydinonnettomuuksista merialueella niin ikään tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

Fukushiman ydinvoimalan kohdalla tsunamiaallon koko oli noin yhden metrin. Järistys ei näytä aiheuttaneen lisävaurioita Fukushiman ydinvoimalalle, joka säteilee edelleen voimakkaasti. Säteilyn vuoksi nousi kuitenkin huolta.

– Suurin riski nyt on se, että rannalle ydinvoimalan luona noussut tsunami voi kuljettaa mukanaan takaisin mereen säteilevää vettä rannalta. Se saattaa saastuttaa ympäristöä, ydinoperaattori Tepcon edustaja Naohiro Masuda sanoi tv-haastattelussa.

Vierailulla Argentiinassa oleva Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi yöllä, että hän oli määrännyt maan keskushallinnon yhteistyöhön maanjäristysalueen viranomaisten kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE