x

Tapahtuuko sama kuin 5 vuotta sitten? – Japanissa huokaistiin helpotuksesta

Kuva: Lehtikuva
Järistys ei näytä aiheuttaneen lisävaurioita Fukushiman ydinvoimalalle.

Japanissa viranomaiset ovat poistaneet tsunamivaroituksen, joka annettiin yöllä voimakkaan maanjäristyksen jälkeen. Japanin meteorologinen laitos ilmoittaa, että kaikki tsunamiin liittyvät varoitukset ja suositukset on kumottu.

Japanissa annettiin tsunamivaroitus, kun itärannikolla Fukushiman prefektuurin edustalla mitattiin järistys, jonka voimakkuus oli Japanin meteorologisen laitoksen mukaan 6,9.

Independentin mukaan alueella on raportoitu aineellisista vahingoista, jotka jäänevät kuitenkin melko vähäisiksi. Tiedossa ei ole kuolonuhreja, mutta joidenkin ihmisten kerrotaan loukkaantuneen lievästi.

Yhdessä öljynjalostamossa syttyi tulipalo, mutta se saatiin sammumaan nopeasti.

Järistys tapahtui varhain tiistaina paikallista aikaa.

Maanjäristys havaittiin Tokiossa asti. Aluksi Japani varautui toteutunutta selvästi vakavampiin seurauksiin. Järistysalueelle annettiin varoitus kolmimetrisestä tsunamista. Tsunameista suurimpien korkeus on alustavien tietojen mukaan jäänyt 1,4 metriin.

Maanjäristys sattui verrattain lähellä Fukushiman ydinvoimalaa.

Myös Japanin yleisradioyhtiö NHK kehotti yöllä rannikon järistyksen kokeneen osan asukkaita lähtemään evakkoon matalilta, lähellä merenpinnan tasoa olevilta maa-alueilta. Tsunamivaroitus annettiin itärannikon alueelle, joka ulottui 300 kilometriä suuntaansa yön järistyksen keskuksesta.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus kertoo, että järistyksen keskus sijaitsi reilut 60 kilometriä koilliseen Japanin itärannikolla sijaitsevasta Iwakin kaupungista.

Maanjäristys sattui verrattain lähellä Fukushiman ydinvoimalaa. Siellä koettiin vuonna 2011 eräs maailman vakavimmista ydinonnettomuuksista merialueella niin ikään tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

Fukushiman ydinvoimalan kohdalla tsunamiaallon koko oli noin yhden metrin. Järistys ei näytä aiheuttaneen lisävaurioita Fukushiman ydinvoimalalle, joka säteilee edelleen voimakkaasti. Säteilyn vuoksi nousi kuitenkin huolta.

– Suurin riski nyt on se, että rannalle ydinvoimalan luona noussut tsunami voi kuljettaa mukanaan takaisin mereen säteilevää vettä rannalta. Se saattaa saastuttaa ympäristöä, ydinoperaattori Tepcon edustaja Naohiro Masuda sanoi tv-haastattelussa.

Vierailulla Argentiinassa oleva Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi yöllä, että hän oli määrännyt maan keskushallinnon yhteistyöhön maanjäristysalueen viranomaisten kanssa.

Trump viranomaisten syyniin: Floridan yksityisklubi epäilyttää

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa verovarojen käyttöä tarkkailevat viranomaiset ovat päättäneet käynnistää tutkinnan presidentti Donald Trumpin Floridan-matkoista. Asiasta kertovat lukuisat yhdysvaltalaisviestimet.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa, miten salaiseksi luokitellut tiedot pystytään pitämään turvassa presidentin työskennellessä Floridan-yksityisklubillaan. Viranomaiset selvittävät myös, ettei Trumpin klubi peri matkoista kohtuuttomia kustannuksia veronmaksajilta.

Opposition edustajat olivat pyytäneet selvitystä sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa levisi Trumpin yksityisklubin jäsenen ottamia kuvia Trumpista ja Japanin pääministeristä Shinzo Abesta väitetysti keskustelemassa Pohjois-Korean ohjuskokeesta klubin terassilla kaikkien nähtävillä.

Taas katastrofi Välimerellä: 150 ihmistä kateissa, mukana lapsia ja raskaana olevia naisia

Kuva: Lehtikuva
Nämä ihmiset pelastettiin kumiveneestä Libyan rannikolta marraskuun alussa.

Noin 150 ihmistä oli keskiviikkona kateissa Libyasta lähteneen laivan kaaduttua.

Tapahtumasta kertoi YK:n pakolaisjärjestön mukaan gambialainen 16-vuotias poika, joka pelastui pitämällä kiinni bensiinikanisterista.

Pelastuneen nuorukaisen mukaan aluksessa oli ollut myös lapsia ja raskaana olevia naisia. Suurin osa matkustajista oli kotoisin Nigeriasta, Gambiasta ja Malista.

Alus oli lähtenyt Libyan Sabrathasta.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) mukaan ainakin 590 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Libyan rannikon edustalla tänä vuonna.

”Tässä se on, kuusi sivua” – EU:n ja Britannian välillä häämöttää jo riita

Kuva: Lehtikuva
Donald Tusk jäi katsomaan Tim Barrow'n selkää, kun tämä jätti Britannian EU-erokirjeen.

EU ja Britannia pääsevät vihdoin eteenpäin peruuttamattomassa. Yhdeksän kuukauden odotus päättyi, kun Britannia jätti Brysselissä eroilmoituksensa ja käynnisti kahden vuoden eroneuvottelut.

Maan EU-suurlähettiläs Tim Barrow luovutti kirjeen keskiviikkona Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, kuten Lissabonin sopimuksen 50. artiklan mukaan kuuluu tehdä.

Samaan aikaan kun Britannian pääministeri Theresa May linjasi Lontoossa jämäkästi neuvottelutavoitteitaan, surivat EU-päättäjät unionin murenemista.

Eroilmoituksen vastaanottanut Tusk kuvasi edessä olevaa vaihetta ”vahinkojen torjunnaksi”. Brexitissä kumpikaan osapuoli ei hänen mukaansa voi voittaa.

Vähäeleinen Tusk lausui vain sen verran kuin oli pakko, eikä vastannut tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymyksiin.

– Tässä se on, kuusi sivua, Tusk sanoi ja nosti kirjeen ilmaan.

Paradoksaalisesti brexitistä seuraa hänen mukaansa kuitenkin myös jotakin positiivista, sillä jäljelle jäävien 27 jäsenmaan rivit tiivistyvät.

EU haluaa hänen mukaansa minimoida brexitin kustannukset EU-kansalaisille, yrityksille ja jäsenmaille.

– Mitä voin lisätä tähän? Kaipaamme teitä jo nyt, Tusk sanoi ennen kuin poistui salista.

Tämä on historiallinen päätös, josta ei ole paluuta.

Viime kesäkuun kansanäänestyksessä Britannia äänesti EU-eron puolesta, mutta vain 51,9 prosentin kannatuksella. Moni onkin toivonut, että britit pyörtäisivät päätöksensä lähteä. Pääministeri May ei jättänyt varaa jossittelulle, kun hän puhui keskiviikkona Britannian parlamentille.

– Tämä on historiallinen hetki, josta ei ole paluuta. Britannia jättää Euroopan unionin, May sinetöi.

Britannia ei hänen mukaansa tavoittele pääsyä EU:n sisämarkkinoille, vaan pyrkii neuvottelemaan mahdollisimman hyvän kauppasopimuksen.

Sisämarkkinoille pääsyn edellytyksenä olisi, että Britannia hyväksyisi tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaan liikkumisen kanaalin yli. Tätä saarivaltio ei ole valmis hyväksymään, sillä kuten brexitin kannattajat kampanjoivat ennen kansanäänestystä, maa haluaa ottaa maahanmuuton nyt omiin käsiinsä.

Neuvottelut eivät ole vielä edes alkaneet, mutta edessä häämöttää jo ensimmäinen riita, ja se koskee neuvotteluiden marssijärjestystä.

Tuskille lähettämässään kirjeessä May toistaa moneen kertaan, että Britannian tulevasta suhteesta on neuvoteltava jo eroneuvotteluiden aikana. EU on vastustanut tätä, koska sen mielestä ensin pitää sopia ainakin erorahasta ja kansalaisten oikeuksista. Saksan liittokansleri Angela Merkel torjuikin Mayn vaatimuksen tuoreeltaan.

EU haluaa, että Britannia maksaa vastuunsa kesken jäävistä ohjelmista, rahastoista ja eläkkeistä. Komissio on arvioinut summaksi jopa 60 miljardia euroa.

Tiukkasävyinen May esiintyi keskiviikkona myös sovittelevasti. Hän toivoi, että neuvottelut pystytään käymään ”reilusti ja järjestäytyneesti”.

Britannia haluaa jäädä mukaan ainakin talous- ja turvallisuusyhteistyöhön.

– Britannia jättää EU:n, mutta ei Eurooppaa. Teemme kaikkemme EU:n menestyksen ja vaurauden eteen, May sanoi.

Edessä on kahden vuoden neuvotteluaika, josta 18 kuukautta on komission mukaan varattu aktiivisiin neuvotteluihin. Ensimmäiset kuukaudet kuluvat siihen, että EU-maat sopivat neuvottelutavoitteistaan.

Britannia ja EU pääsevätkin neuvottelupöytään todennäköisesti vasta kesäkuussa.

STT–ANNIINA LUOTONEN

May: Britannia alkaa syynätä myös EU-kansalaisten liikkumista

Kuva: Lehtikuva

Britannia ei pyri jatkamaan EU:n sisämarkkinoiden jäsenenä EU-eron jälkeen, selviää pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) erokirjeestä EU:lle.

EU on vaatinut, että Britannian pitää sallia ihmisten vapaa liikkuvuus, jos se mielii jatkaa sisämarkkinoilla. Mayn mukaan Britannia haluaa ryhtyä kontrolloimaan maahanmuuttoa myös EU-kansalaisten osalta.

May kirjoittaa, että siksi Britannia haluaa EU:n kanssa rohkean ja kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen, jonka pitäisi olla laajempi kuin mikään sopimus tätä ennen.

AVAINSANAT

Kaksi YK-asiantuntijaa surmattiin Kongon demokraattisessa tasavallassa

YK on vahvistanut, että Kongon demokraattisessa tasavallassa on löydetty surmattuina kaksi YK:n asiantuntijaa.

Aiemmin siepatuiksi joutuneista uhreista toinen on ruotsalainen nainen ja toinen amerikkalainen mies. Ruotsalaisnainen löydettiin mestattuna.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres lupasi tiistaina, että järjestö tekee kaiken mahdollisen, jotta surmien tekijät saataisiin selville.

– Luotan siihen, että kongolaiset viranomaiset tutkivat tapauksen perin pohjin. YK tekee myös oman tutkimuksen, Guterres sanoi.

YK:n tehtävissä ollut kaksikko ja heidän mukanaan olleet neljä kongolaista siepattiin Keski-Kasain maakunnassa 12. maaliskuuta.

Keski-Kasai ja sen lähimaakunnat ovat ajautuneet väkivallan kierteeseen. Poliisi sanoi maanantaina, että seudun kapinalliset olivat surmanneet 39 poliisia.