x

”Tapaus vaatii aika lailla perehtymistä” – Poliisi selvittelee MV-lehden toimintaa

Kuva: Lehtikuva
Poliisi aloittaa esitutkinnan MV-lehden toiminnasta.

Helsingin poliisi selvittää, onko aihetta aloittaa esitutkinta MV-verkkolehden toiminnasta.

– Tapaus vaatii aika lailla perehtymistä, kun on kyse sananvapaudesta, ilmaisunvapaudesta ja sentyyppisistä asioista, sanoo rikoskomisario Timo Luoto.

Tammikuussa joukko poliittisia nuorisojärjestöjä lähetti Valtakunnansyyttäjänvirastoon tutkintapyynnön MV-lehden toiminnasta.

Järjestöjen mukaan MV-lehti sallii rasistisen uhkailun, väärinkäyttää sananvapautta ja rikkoo yhteiskuntarauhaa. Tutkintapyynnössä todetaan, että julkaisun toiminta on pyritty turvaamaan toimimalla ulkomailta.

Juttua korjattu jälkikäteen. Otsikkoa on muutettu. Esitutkintaa ei ole vielä aloitettu. 

KRP on aloittanut esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toimista

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toimista syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Häntä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

KRP:n mukaan Nissisen epäillään osallistuneen huolimattomuudesta esteellisenä koulutushankintoihin yhtiöltä, jossa hänen veljensä oli hallituksen puheenjohtaja.

Syyttäjälaitoksen hankinnat olivat yhteensä noin 74 000 euroa ja ajoittuivat vuosille 2007–2015.

AVAINSANAT

 ”Voi jopa heikentää turvallisuutta” – Liikenneturva kritisoi lakiehdotusta

Kuva: Demokraatti
Ehdotus uudeksi tieliikennelaiksi ei tyydytä Liikenneturvaa.

Liikenneturvan mielestä ehdotusta uudeksi tieliikennelaiksi ei ole tehty turvallisuuden lähtökohdista, vaan osa muutoksista voi jopa heikentää liikkujien turvallisuutta.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kritisoi lakiluonnoksessa ehdotettua liikennevirhemaksua, jota voitaisiin käyttää jopa 30 km/h ylinopeuksiin taajamat mukaan luettuna. Liikennevirhemaksu korvaisi uudistuksessa nykyisen rikesakon. Maksun suuruus olisi teon moitittavuuden mukaan 20–400 euroa.

– Turvallisuuden kannalta ehdotus ei yksinkertaisesti ole perusteltu.

Ylinopeuden merkitys koti- ja koulukaduilla on aivan eri luokkaa kuin moottoriteillä, Tarvainen suomii tiedotteessa.

Järjestö haluaa, että laissa puututaan myös älylaitteiden käyttöön liikenteessä. Nyt käyttö sallitaan liikennevaloissa punaisten valojen aikana.

 

 

Onnibussin ex-pomo tarjoaa nyt taksimatkoja hintaan 2€

Halpataksipalvelu Kyyti aloittaa toimintansa tänään Oulussa. Palvelun kautta saa taksimatkan alkaen kahden euron hintaan, eikä varausmaksua veloiteta.

Edullinen hinta perustuu siihen, että matkan aikana samassa autossa voi olla useita asiakkaita.

Kyyti-palvelun on tarkoitus laajentua kevään aikana myös Tampereelle ja Turkuun ja lisäksi myöhemmin tänä vuonna Helsinkiin.

Palvelun perustaneen Tuup-yrityksen toimitusjohtaja on Pekka Möttö, joka työskenteli aiemmin halpabussiyhtiö Onnibussin toimitusjohtajana.

Rajoittiko Sipilä toimittajien sananvapautta? Saako Yle puhtaat paperit?

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tänään selviää, saavatko Yleisradio ja sen johto puhtaat paperit vai moitteita toiminnastaan Terrafame-vyyhdessä. Julkisen sanan neuvosto (JSN) ottaa iltapäivällä kantaa myös siihen, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rajoittanut Ylen tai sen toimittajien sananvapautta.

Ylen toimintaan liittyvissä ratkaisuissa on kyse viime vuoden marraskuussa julkaistusta jutusta, jossa kerrottiin Sipilän sukulaisten omistaman yrityksen Terrafamesta saamasta tilauksesta.

JSN ottaa kantaa esimerkiksi siihen, onko Yle luovuttanut journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle tai onko talon johto rajoittanut toimittajien sananvapautta. Toisessa ratkaisussa linjataan, onko Yle rikkonut virheen korjaamisen pelisääntöjä.

JSN on jo aiemmin punninnut Ylen toimintaa Terrafame-vyyhdessä samanaikaisen kuulemisen näkökulmasta. Journalistin ohjeiden mukaan selvästi tunnistettavissa olevalle henkilölle on varattava tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä, jos hänestä julkaistaan tietoja, jotka asettavat hänet erittäin kielteiseen julkisuuteen.

Yle sai viime kuussa vapauttavan päätöksen, vaikka Sipilää ei haastateltu juttuun, jossa kerrottiin hänen kytköksistään Terrafamelle kuljettimia toimittavaan Katera Steel -yritykseen. JSN perusteli vapauttavaa ratkaisuaan sillä, että juttu oli Sipilälle kielteinen, muttei erittäin kielteinen. Lisäksi jutussa oli siteerattu Sipilän toiselle tiedotusvälineelle antamia kommentteja aiheesta.

Keskustelua aiheesta

Työväenliikkeen kirjasto ja Työsuojelurahasto sopivat yhteistyöstä

Kuva: Kari Hulkko

Työväenliikkeen kirjasto toimii Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden loppuraporttien ja tutkimusjulkaisujen lainaavana päätekirjastona. Osapuolet ovat tehneet asiasta yhteistyösopimuksen.

Yhteistyösopimuksen mukaisesti Työväenliikkeen kirjasto luetteloi Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden loppuraportit kirjaston Helka-tietokantaan. Loppuraportit löytyvät pääsääntöisesti myös digitaalisena Helda-tietokannasta, jonne rahaston rahoittamille digitaalisille loppuraporteille perustetaan oma kokoelma.

Työväenliikkeen kirjasto sitoutuu säilyttämään Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden loppuraportteja kirjaston kokoelmissa 20 vuoden ajan vuoden 2016 julkaisuista alkaen.

Helsingissä Sörnäisten rantatie 25:ssä sijaitsevassa Työväenliikkeen kirjastossa voi käydä tutustumassa ja lainaamassa Työsuojelurahaston rahoittamia loppuraportteja.