Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tarja Halonen pohti Ylellä, pohti, onko Pekka Haaviston toiminnasta aloitettu tutkinta yritys kampittaa tämän presidentinvaalikampanjaa

Presidentti Tarja Halonen on Yleisradion Ykkösaamun haastattelussa asettunut tukemaan ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) kiistassa al-Holin suomalaisten kohtelusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Halonen vertasi Haaviston vääntöä ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa tilanteeseen, kun hän itse ulkoministerinä teetti selvityksiä jalkaväkimiinakiellosta, jonka Suomi saattoi voimaan vuonna 2012.

– Silloinkin oli diplomaatteja, joilla oli hyvin voimakas käsitys siitä, mikä on oikein ja mitä pitää tehdä. Siinä sitten vähän myöhästyttiin, Halonen sanoi.

Halosen mukaan hän tekisi edelleen saman päätöksen asiassa ja olisi vielä tiukempi, luottaen omiin tietolähteisiin siitä, että sopimus on tulossa. Suomi olisi voinut saada paremmat sopimusehdot, hän arvioi.

– Sympatia Pekka Haavistolle. Kyllä päätöksiä pitää voida valmistella. Jos ei virkamiehet sitoudu valmistelemaan päätöksiä kunnolla, voi tulla huonoja päätöksiä, Halonen sanoi.

Halonen huomautti, että jos ministeri ei voi valmistuttaa päätöksiä virkamiesten vastahangan takia, käy lopulta niin, että virkamiehet päättävät poliittisesta linjasta, eivätkä ministerit, jotka ovat toiminnastaan vastuussa eduskunnalle.

Jälkikäteinen laillisuusvalvonta on oikeuskanslerin vastuulla, Halonen totesi. Halonen pohti, onko Haaviston toiminnasta aloitettu tutkinta yritys kampittaa tämän presidenttivaalikampanjaa.

Lisää aiheesta

– Osa minun ystävistäni kyseli sitä, että tälläkö Haaviston seuraavaa presidenttivaalikampanjaa koetetaan kammeta, Halonen sanoi.

YK puoltaa leirien tyhjentämistä vierasmaalaisista

Al-Holin leirin suomalaisista Halonen totesi, että Suomea sitovat lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset. Hän vetosi YK:n tutkimuskomission tuoreeseen kannanottoon, että vierasmaalaiset pitäisi palauttaa leireiltä kotimaihinsa. Ihmisten säilöminen leireillä kurjissa oloissa ei ole hyvä ratkaisu. Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, ja mahdolliset turvatoimet voidaan sovittaa oikeusvaltion pelisääntöihin.

– Vähän ihmettelen, että mikä siinä nyt voi olla niin kauhean hankalaa.

Isis-vaimojen mahdollisia rikoksia tulee tutkia olemassa olevan lainsäädännön ja sopimusten mukaan. Mahdolliset tiukennukset terrorismilainsäädäntöön eivät vaikuta asiaan, koska lakeja ei voi tehdä taannehtivasti.

– Naimisissa oleminen ei ole vielä rikos, Halonen huomautti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE