”Tärkeätä, että jokainen poliitikko katsoo peiliin, kun puhuu näistä asioista” – Antti Rinne linjaa syysistuntokautta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
SDP:n pheenjohtaja Antti Rinne syysistuntokauden avajaisistunnossa eduskunnassa.

Kansanedustajien syyskausi alkoi tänään remontoidussa Eduskuntatalossa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi Demokraatille, mitkä ovat kauden keskeisimpiä kysymyksiä sosialidemokraateille.

– Kansalaisten kannalta aivan keskeiset asiat ovat turvallisuus ja budjetti, Rinne painottaa.

Turvallisuudesta hän toteaa, että niin keskustelussa kuin päätöksissä on pidettävä huoli siitä, että viranomaisilla on riittävästi resursseja – oli kyse poliisista, suojelupoliisista, rajavartiolaitoksesta tai tuomioistuimista.

– Oleellista on myöskin muistaa se, että eriarvoisuus ja osattomuuden tunne, ovat syitä, joista väkivalta kumpuaa. Meidän omassa yhteiskunnassamme on paljon tekijöitä, jotka lisäävät eriarvoisuuden ja osattomuuden kokemusta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa, että syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka. Rinteen mukaan se on aika oivallisesti sanottu.

– Kyllä se, että on työpaikka tai että on osin työkykyinen sekä se, että kokee oikeudenmukaiseksi yhteiskunnan toimet, jos jää työttömäksi, sairastuu tai jää eläkkeelle, ovat ihan perusasioita. Ne pitää olla kunnossa, jottei osattomuuden tunne leviä, Rinne selventää.

– Näissä asioissa hallituksen politiikkaa on koko ajan ollut sitä, että viedään pois heikoimmassa asemassa olevilta ja annetaan veronkevennysten kautta niille, joilla on jo ennestään on paljon. Näihin asioihin haluamme muutosta. Meillä on selkeä vaihtoehto, Rinne sanoo vaihtoehtobudjettiin viitaten.

Oppivelvollisuusikä halutaan 18 vuoteen.

Antti Rinne nostaa esiin myös perheiden tilanteen. Jopa keskituloisilla on haastavaa.

– Päivähoitomaksut ovat niin korkeita ja lasten harrastusmaksut. Perheiden yhteinen aika jää aika vähäiseksi.

SDP:n ajamia lääkkeitä tilanteeseen ovat joustava koulupäivä ja päivähoitomaksujen poistaminen.

Rinne huolehtii myös siitä, että monet toisella asteella olevat keskeyttävät koulunsa sen takia, että perheillä ei ole varaa maksaa opetusmateriaalia.

– Sen takia me olemme esittäneet sitä, että oppivelvollisuusikää nostettaisiin 18 vuoteen. Sillä on kahtalaiset vaikutukset. Toisaalta heidät, jotka nyt tippuvat peruskoulun jälkeen, saataisiin pysymään pitempään opiskelun piirissä. Lisäksi oppivelvollisuus tarkoittaa myöskin oikeuksia eli välineiden pitää olla ilmaisia.

Tiedustelulaki tullee eduskuntaan vasta ensi vuonna.

Keskeisimpiä eduskunnan syyskauden kysymyksiä on myös tiedustelulain säätäminen. Turun puukotukset tuo kiirettä asiaan.

Antti Rinne kertoo, että hänen tämänhetkisen käsityksensä mukaan hallituksen esitys tulisi eduskuntaan ensi vuoden puolella. Helsingin Sanomien mukaan puhuttaisiin helmikuusta.

– Olen ymmärtänyt, että lainsäädännön arviointineuvosto haluaa tarkastaa kaikkien kolmen lain sisällön ja se on viikkojen prosessi. Lisäksi asia olisi tulossa arviointineuvostoon vasta loppuvuonna.

Rinne ei vielä tässä vaiheessa ota kantaa, miten SDP suhtautuu lain edistämiseen nopeutetussa perustuslain säätämisjärjestyksessä.

– Kun se on eduskuntakäsittelyssä, arvioimme sisällön kautta, onko se tasapainossa perusoikeuksien ja tiedustelun tarpeiden näkökulmasta ja onko siinä riittävästi valvontaa. Meidän täytyy tietää täällä eduskunnassa se, mitä tiedustellaan, millä tavalla tiedustellaan ja miten se vaikuttaa suomalaiseen avoimeen yhteiskuntaan.

Viime päivinä Suomessa ovat puhuttaneet Jyväskylän tapahtumat. Jyväskylän vastaanottokeskuksessa vastustettiin poliisien toimittamaa pakkopalautusta mielenosoituksella. Tilanne kärjistyi.

Rinne muistuttaa asiallisen keskustelun merkityksestä.

– Tässä tilanteessa on myöskin tärkeätä se, että jokainen poliitikko katsoo peiliin, kun puhuu näistä asioista. Viha synnyttää aina vihaa. Sen takia on tärkeätä keskustella arvokkaasti, analyyttisesti. Voi olla kriittinenkin mutta toisiaan kunnioittaen. Ne ovat tärkeitä periaatteita.

Keskustelua aiheesta

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Lindén-kohu ei laannu – HS: Taas käänne – ”Olimme avaamassa ovia”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime viikolla. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Lehti kertoo, että kaksi ugandalaisen New Vision -lehden toimittajaa oli tekeytynyt poliiseiksi ja mennyt tutkimaan hotellia, josta suomalaismies oli löytynyt kuolleena.

AVAINSANAT

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta