Uutiset

”Tarkoitus on herättää keskustelua” – Tampere-ryhmä tarttui SDP:n periaateohjelmaan

Anna-Liisa Blomberg
Kaisa Penny ja Pentti Hämäläinen keskustelivat periaateohjelmasta lauantain piirikokouksessa Tampereella.
Anna-Liisa Blomberg
Kaisa Penny ja Pentti Hämäläinen keskustelivat periaateohjelmasta lauantain piirikokouksessa Tampereella.
Anna-Liisa Blomberg
Kaisa Penny ja Pentti Hämäläinen keskustelivat periaateohjelmasta lauantain piirikokouksessa Tampereella.

Tamperelaisten puolueaktiivien ryhmä on tehnyt oman ehdotuksensa SDP:n periaateohjelman uudistamisen pohjaksi. Se on reaktio keväällä kommentoitavaksi tulleen periaateohjelman keskusteluasiakirjan aineistoon. Tampere-ryhmän ehdotus on julkaistu luettavaksi Hakametsän sosialidemokraattien blogiin.

– Ajatuksemme oli, että se olisi ollut jäsenistön luettavissa samassa yhteydessä, kun periaateohjelmaluonnos lähti kenttäkäsittelyyn. Tämä ei toteutunut, mutta kentältä tulleista mielenkiinnonilmaisuista ja pyynnöistä johtuen annamme sen nyt kentän käyttöön näin, Tampere-ryhmän puheenjohtaja Pentti Hämäläinen kertoo.

Tampereella periaateohjelmatyötä on tehty syksystä 2014 lähtien. Ryhmän jäsen ja myös SDP:n periaateohjelmavaltuuskuntaan kuuluva Seppo Tuovinen kertoo, että takana on viisitoista kokousta ja ryhmä on kuullut ulkopuolisia avustajia ja asiantuntijoita ohjelmaehdotusta tehdessään.

– Olemme puolueen periaatteista kiinnostunut joukko, joilla on samanlainen asian harrastus eli aatepolitiikka, Tuovinen kuvailee ryhmää.

Tuovisen mukaan tamperelaisten keskeinen tavoite on herättää tuiki tärkeää keskustelua puolueen linjasta ja periaatteista.

– Tarkoitus ei ole missään nimessä luoda eriseuraisuutta puolueessa, vaan herättää keskustelua. Se on tärkeää meille kaikille puolueen jäsenille, hän sanoo.

Historiasta tähän päivään

Tampere-ryhmässä mukana ollut Kaisa Penny kertoo, ettei keskusteluaineisto ollut ryhmän mielestä riittävän kattava. Yksi aineiston puutteista oli Pennyn mukaan historiattomuus.
– Koska periaateohjelmaa ei tehdä tyhjiössä, tarvitaan mielestämme yhteiskunnallista analyysia siitä, mitä yhteiskunta tällä hetkellä on ja miksi ja miten se on tällaiseksi muodostunut, Penny sanoo.

Hämäläinen korostaa, että Tampereella syntynyt asiakirja on kokonaisuus, joka rakentuu ”ideologisesti johdonmukaisella tavalla pohjoismaisen sosialidemokratian ja demokraattisen sosialismin ideologian pohjalle”.
– Sosialidemokraattinen liike on ollut keskeinen muotoilija pohjoismaiselle yhteiskuntamallille. Pohjoismaista hyvinvointivaltiota pidetään maailmallakin tavoiteltavana esimerkkinä, Hämäläinen sanoo.

Tuiki tärkeä pohja toiminnalle

Pentti Hämäläinen ei panisi pahakseen, vaikka tamperelaisten ehdotus toimisi pohjana puoluekokoukselle jätettävän ehdotuksen viimeistelylle. Periaateohjelmatyötä Hämäläinen pitää kaikkineen erittäin tärkeänä asiana.

– Periaateohjelmalla voidaan osoittaa puolueväelle, minkälaista yhteiskuntaa ja minkälaisin menetelmin tämä poliittinen liike haluaa rakentaa ja miten se haluaa yhteiskuntaan vaikuttaa, hän sanoo.

Ilman periaateohjelmaa, joka on kenttäväen käsittelyssä yhteiseksi toimintaohjeeksi laadittu, on puolueen toiminta Hämäläisen mukaan enemmän tai vähemmän tilanteisiin reagoimista.

– Silloin poliittisen liikkeen toiminnasta ei tule johdonmukaista, eikä yhteiskunnan rakenteita uudistavaa, Hämäläinen summaa.

SDP:n Pirkanmaan piirikokouksessa lauantaina toivottiin laajasti, että paperi saataisiin laajasti jakeluun puoluekokousedustajille kautta maan.

Tampere-ryhmän asiakirja löytyy täältä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat