Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tarvittavat 50 000 nimeä koossa ennätysajassa! – kansalaisaloite haastaa hallituksen ajaman työttömien rankaisumallin

Lehtikuva / Jussi Nukari
Eduskunta hyväksyi 19. joulukuuta työttömyysturvalain kiistellyn uudistuksen hallituspuolueiden äänin 103-90. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli neljä kansanedustajaa.

Kansalaisaloite työttömyysturvan niin sanotun ”aktiivimallin” kumoamiseksi on kerännyt tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta, jotta eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväksi. 50 000 allekirjoitusta oli kasassa hieman yli kello 17 tänään iltapäivällä.

Ilkka Yrjä

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvaa leikkaavan uudistuksen runsas viikko sitten hallituspuolueiden äänillä. Kansalaisaloitteeseen on kerätty nimiä sen jälkeen. Jo tehtyjä eduskunnan päätöksiä voi yrittää kumota kansalaisaloitteella.

Mallissa on kyse työttömyysturvalain muutoksesta, joka leikkaa työttömyyskorvausta, jos työtön ei ole ollut osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin.

Muun muassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on kommentoinut lakia sanomalla, että se on myös tehdyn kilpailukykysopimuksen vastainen.

– Kansalaisten raju reaktio on hyvä ja odotettu asia. Reaktio kyykytyslakiin on peräisin niistä tunnoista, joita hallituksen ja eduskunnan enemmistö herätti. En yhtään ihmettele reaktiota, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) sanoi tänään Demokraatille.

– Aloite nostaa vihdoin esiin oikeita asioita, kuten vaikkapa sen, miten työttömät saadaan oikeisiin töihin tai koulutukseen, Ihalainen huomautti.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen pitää hyvänä että ”aktiivimalli” nyt puhututtaa.

– Asia on kovin tuttu, koska olen paininut sen kanssa koko syksyn työelämävaliokunnassa, Nurminen kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

– Huolestuttavinta minusta mallissa on, että tästä uhkaa tulla pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille ihmisille pysyvät toimeentulon leikkaus ja toisaalta tippuminen uusiin tuloloukkuihin.

”Täten kansalaiset vaativat, että eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp (Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta) kumotaan välittömästi.”

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kehottaa kaikkia allekirjoittamaan aloitteen.

– Ajattelin itsekin allekirjoittaa aloitteen, kun palaan joululomalta töihin, Aalto sanoi tänään STT:n haastattelussa.

Kansalaisaloitteella on lain mukaan puoli vuotta aikaa kerätä tarvittavat 50 000 nimeä. Tämän aloiteeen kohdalla tuo määrä on kasassa ennätysnopeasti, vain kahdeksassa vuorokaudessa.

Uusi sanktiojärjestelmä tulee voimaan 1.1.2018 ja ensimmäinen 65 päivän eli noin kolmen kuukauden seurantajakso alkaa heti siitä.

Ensimmäisen kerran aktiivimalli voi vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään jo huhtikuun alusta.

Aloitteen tekijöiden mielestä laki rankaisee kansalaista asioista, jotka eivät ole hänen päätettävissään. Tähän mennessä jo 50 000 kansalaista on samaa mieltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE