Mielipiteet

Tasa-arvo on yhteiskuntamme perusta ja vaiettu tabu

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja artisti Paula Vesalan yhteinen tulkinta marimekkonaisesta huoneeni seinällä tuijottaa minua muistutuksena päivittäin naiseudesta ja ihmisyydestä. Tulkinta ilmentää rohkeutta olla omanlainen; yhdenvertaisuutta, ystävyyttä ja vapautta kulkea omia polkujaan. Rohkeutta olla omanlainen tarkoittaa minulle ihmisen oikeutta ja vapautta olla oma itsensä, olla oikeutettu toteuttamaan itseään sukupuolesta, varallisuudesta, yhteiskunnallisesta asemasta, ihon väristä tai uskonnosta riippumatta. Rohkeutta on antaa oman persoonan valloittaa toistenkin sisimmät – vahvalla itsevarmuudella ja omalla ihmisyydellä.

Kun puhutaan tasa-arvosta ja – useimmiten naisiin – kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, ei tarkoitus ole syyttää miehiä tai heidän käytöstään tai sulloa heitä maan rakoon. Kyseessä on halu parantaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, eikä etsiä syyllisiä yhteiskuntamme vinoutuneille oletuksille. Tarkoituksena ei myöskään ole luoda sellaista käsitystä, että naisella on oikeus tehdä mitä vaan vain siksi, koska on nainen.

Kampanja seksuaalisesta häirinnästä rikkoi jännitteet ja toi esiin sen, miten käsitämme sukupuolten välisen tasa-arvon. Ihmiset näkevät tasa-arvon sukupuolten välisinä yhtäläisinä mahdollisuuksina ja oikeuksina, ei arjen käytöksenä.

Ahdistelukohujen keskellä tasa-arvopuhe unohtui erityisiä ponnisteluja vaatimatta. Miesten näkökulma sivuutetaan tasa-arvopolitiikassa toistuvasti ja isien huono asema erotilanteessa on yleistä. Myös huono-osaisuus on naisia yleisemmin miesten ongelma. Joten, myös miehet saavat oman osansa epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Monessa asiassa on otettu takapakkia. Esimerkiksi hallituksessa on vähemmän naisministereitä kuin koskaan aikaisemmin ja naisjärjestöjen rahoituksesta on leikattu. Suomi on kuitenkin viimeisen sadan vuoden aikana ottanut onnistuneesti huimia harppauksia kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain myötä.

Vaikka täydellisen tasa-arvon saavuttaminen saattaakin jäädä haaveeksi, se ei tarkoita sitä, että voisimme vaieta siitä. Se on ikuinen trendi, eikä koskaan mene muodista – ei siitä puhuminen tai vaikeneminen. Tasa-arvo on jokaista koskettava asia ja jatkuvasti läsnä. Saavuttaaksemme tasapainon, se vaatii puolelleen ihan jokaisen.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat