Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan presidentin: “Suomi arvostaa suuresti tätä ystävyyttä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Pitkät punaiset matot risteilivät noin puolikkaan jalkapallokentän kokoisen salin marmorilattioilla, kun Kiina toivotti presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Seremoniat olivat isäntämaalle tyypilliseen tapaan mahtipontiset, ja vastaanottajana oli kommunistisen puolueen pääsihteeri, presidentti Xi Jinping.

Sotilasorkesteri soitti Suomen ja Kiinan kansallislaulut, minkä jälkeen presidentit tarkastivat kunniakomppanian. Paikalle oli tuotu myös suuri joukko lapsia, jotka heiluttelivat Suomen ja Kiinan lippuja presidenteille orkesterin soittaessa Sibeliuksen Kareliaa.

Tervetuliaismuodollisuuksien jälkeen media pääsi seuraamaan presidenttien tapaamisen ensimmäisiä minuutteja, jolloin päämiehet vaihtoivat korulausemaisia kohteliaisuuksia.

Alkuun Xi toivotti Niinistölle hyvää uutta vuotta ja mainitsi, että Niinistö on ensimmäinen eurooppalainen valtiojohtaja, joka vierailee tänä vuonna Kiinassa.

– Uskon, että vahva Kiinan ja Suomen välinen suhde hyödyttää kumpaakin puolta, Xi sanoi.

Presidentti Niinistö vastasi uudenvuodentoivotuksiin ja korosti niin ikään yhteistyön tärkeyttä ja arvioi sen syvenevän entisestään.

– Haluan kertoa, että arvostan ja Suomi arvostaa suuresti tätä ystävyyttä ja yhteistyötä ja olemme valmiit sitä jatkamaan edelleen syventäen, Niinistö sanoi.

Nähtäväksi jää, mitä yhteistyön syventäminen käytännössä tarkoittaa. Niinistön vierailun aikana aiotaan avata ainakin maiden välinen talviurheiluvuosi, jonka tarkoitus on tiivistää yhteistyötä talviurheilun alalla.

Asialistalla myös suurvaltasuhteet.

Niinistön ja Xin kerrottiin etukäteen keskustelevan Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden lisäksi suurvaltasuhteista ja muista kansainvälisistä aiheista.

Niinistön vierailu osuu kiinnostavaan hetkeen, sillä viime viikolla Xi isännöi Pekingissä Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia.

Kimin Kiinan-vierailun on arvioitu kielivän siitä, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen presidentit ovat tapaamassa uudelleen. Xi kommentoikin tuolloin, että Kiina tukee Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean huippukokouksia ja erimielisyyksien ratkaisemista vuoropuhelun avulla.

Presidentti Niinistö on päässyt viime vuosina seuraamaan suurvaltasuhteiden kehitystä läheltä. Viime kesänä Niinistö isännöi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä.

Presidentin kanslian tiedotteessa ei kerrottu, nostaako Niinistö esiin myös ihmisoikeuksiin tai oikeusvaltioon liittyviä aiheita.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio huomautti tuoreessa kommentissaan, että Kiina on hiljattain tiukentanut EU:hun kohdistuvia vaatimuksiaan siitä, ettei EU puuttuisi maan sisäisiin asioihin. Suhdetta EU:n kanssa kuitenkin pidetään tärkeänä.

Vierailusta etua yrityksille.

Tänään aamulla Niinistö avasi ilmastoseminaarin. Presidentti tapaa Xin lisäksi pääministeri Li Keqiangin ja Kiinan kansankongressin puhemiehen Li Zhanshun.

Kaksipäiväinen valtiovierailu Pekingissä jatkuu huomiseen. Matkassa on mukana puoliso Jenni Haukio.

Paikalla ovat myös muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.). Kaikkiaan mukana oleviin valtuuskuntiin kuuluu lähes 100 suomalaista.

Business Finlandista kerrotaan, että valtiovierailun aikana on tarkoitus solmia useita uusia yhteistyösopimuksia.

Korkean tason vierailusta on hyötyä Kiinassa toimiville suomalaisyrityksille, sillä Kiinassa yritysyhteistyö ja valtiolliset suhteet kulkevat usein käsi kädessä.

Niinistö ja Haukio olivat edellisen kerran virallisella vierailulla Kiinassa vuonna 2013. Xi Jinping ja puoliso Peng Liyuan vierailivat Suomessa vuonna 2017.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE