Politiikka

”Täsmäleikkaus opiskelijoille – taas!” – opiskelijajärjestöt ärähtivät hallituksen asumistukiesityksestä

LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
Joka viides asumistukea saava opiskelija asuu kimppakämpässä täyttäen esitetyn osa-asuntonormin.
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
Joka viides asumistukea saava opiskelija asuu kimppakämpässä täyttäen esitetyn osa-asuntonormin.
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
Joka viides asumistukea saava opiskelija asuu kimppakämpässä täyttäen esitetyn osa-asuntonormin.

Hallitus esittää odotetusti muutoksia asumistukeen. Yleisessä asumistuessa otettaisiin käyttöön erillinen enimmäisasumismeno asunnon osalle. Tällainen tilanne olisi esimerkiksi silloin, kun asunnosta vain osa vuokrataan vaikkapa alivuokralaiselle tai kimppakämpäksi.

Lisäksi yleisen asumistuen enimmäisasumismenot sidottaisiin vuokraindeksin sijasta elinkustannusindeksiin.

Suunnitelma oli kerännyt paljon kritiikkiä jo etukäteen, sillä monet ovat epäilleet pienituloisten kärsivän tukitasojen jäädessä vuokrista jälkeen. Huolta ilmaistiin myös siitä, että yhteisasumisen suosion vähentyessä opiskelijat tulisivat yhä tiukemmin markkinoille kilpailemaan pienistä ja edullisista asunnoista.

Hallituksen julkistettua esityksensä opiskelijajärjestöt ilmaisivat vastustavansa sitä. Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK tiedotti olevansa järkyttynyt esityksestä. Liiton mielestä se leikkaa tukia nimenomaan opiskelijoilta.

Yhteisasumisen suosion vähentyessä opiskelijat tulisivat yhä tiukemmin markkinoille kilpailemaan pienistä ja edullisista asunnoista.

– On täysin kestämätöntä, että suurimmat yksilötason leikkaukset kohdistuvat jälleen opiskelijoihin. Muutama kuukausi sitten tuli voimaan laki, joka leikkasi opintorahasta noin neljänneksen. Miten voi olla poliittisesti helpoin ratkaisu potkia aina opiskelijoita, jotka kantavat harteillaan koko tämän maan tulevaisuutta? penää puheenjohtaja Anni Koivisto.

– Pienituloisimpien joukossa opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jonka tulot ovat vuosien 2011–2018 aikana laskeneet hallituksen talouspolitiikan seurauksena. Tässäkin lakimuutoksessa muut pienituloiset ryhmät ovat oikeutettuja täydentämään leikattua asumistukeaan toimeentulotuella, mutta opiskelijat eivät. Lisäleikkauksia opiskelijoiden toimeentuloon ei voida pitää millään tavalla perusteltuina, oikeudenmukaisina tai hyväksyttävinä, SAMOKin sosiaalipolitiikasta vastaava hallituksen jäsen Jyri Niemi sanoi.

Enimmäisasumismenoja korotettaisiin elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti vuoden 2019 alusta lukien.

Ensi vuoden enimmäisasumismenot jäädytettäisiin tämän vuoden tasolle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat