Politiikka

”Tässä ei ole mitään järkeä” – Suurliiton puheenjohtaja sättii: ”Hallitus on säätämässä lakia sokkona”

Jari Soini
Jari Soini

– Sote-uudistus uhkaa romuttaa suomalaisen perusterveydenhuollon laadun jatkuvilla säästöillä, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine varoittaa.

Hän vaatii, että eduskunta vihdoinkin kuuntelee asiantuntijoita ja ottaa aikalisän sote-uudistuksen valmistelussa.

– Hallitus ajaa uudistusta eteenpäin kiireellä, vaikka valinnanvapauden toimivuutta selvittävät pilotit ovat yhä käynnissä. Iso osa pilottihankkeista ei ole vielä edes alkanut.

Niemi-Laineen mielestä uudistusta ei pidä aloittaa, ennen kuin pilottien kokemukset ehditään koota yhteen ja tehdä niiden pohjalta tarvittavat muutokset lakiesityksiin.

– Valinnanvapauden vaikutukset ovat yhä hämärän peitossa. Nyt hallitus on säätämässä lakia sokkona ja sitten vasta ottamassa selvää sen vaikutuksista. Tässä ei ole mitään järkeä.

Perustuslakivaliokunta pysäytti valinnanvapauslain etenemisen kesällä 2017. Viime päivinä voimakasta kritiikkiä on kuultu myös hallituksen joukoista.

– Se kertoo esityksen sisällöstä paljon, Niemi-Laine huomauttaa.

Yksityisille yrityksille siirtyy valtava määrä verorahoja.

Lakipakettia on hänen mukaansa veivattu vuosikaudet, mutta erityisesti valinnanvapauteen liittyy yhä suuria ongelmia.

– Edessä on suuri mullistus, sillä uudistus siirtäisi perustuslain turvaamat sote-palvelut julkisen vallan vastuulta vapaille markkinoille. Samalla yksityisille yrityksille siirtyy valtava määrä verorahoja.

– Lain valmistelussa pitäisi selvittää mahdollisuus rajoittaa julkisella rahoituksella toimivien sote-yritysten voittoja. Se voidaan tehdä esimerkiksi noudattamalla yhteiskunnallisten yritysten periaatteita, Niemi-Laine painottaa.

Valinnanvapauslaki annettiin eduskunnan käsiteltäväksi 8. maaliskuuta. Sote- ja maakuntalait pitää hyväksyä jo kesäkuussa, jos maakuntavaalit aiotaan pitää syksyllä 2018. JHL pitää uudistuksen aikataulua täysin kohtuuttomana sekä palvelun käyttäjilleettä sote-alan ammattitaitoisille työntekijöille.

Parannusta uudistus ei toisi kenellekään.

Niemi-Laine näkee, että uudistuksella on yhä toivoa.

– Sote-uudistus voidaan toteuttaa, jos maakunnille annetaan vahvempi valta päättää siitä, miten palvelut järjestetään.

JHL:n mielestä asiakassetelit pitää ottaa käyttöön asteittain ja maakuntien on tarpeen mukaan voitava säädellä seteleillä ostettavien palveluiden määrää. Maakunnilla voi olla todellista päätösvaltaa palvelujen järjestämiseen vain, jos ne saavat itse päättää rahoituksestaan. Käytännössä tämä tarkoittaa verotusoikeutta maakunnille.

Niemi-Laine pelkää, että nykymuodossaan uudistus ei takaa yhdenvertaisia palveluita. Vaarana on, että Suomeen syntyy kahden kerroksen sote-palvelut.

– Peruspalvelujen tasoa joudutaan laskemaan, koska niiden rahoituksesta säästetään jatkuvasti. Omalla rahalla voi jatkossakin ostaa nopeasti haluamansa palvelut. Parannusta uudistus ei toisi kenellekään, Niemi-Laine sivaltaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat