Politiikka

”Tässä härskisti Mehiläinen käyttää hyväkseen hätää, joka ihmisillä on palveluistansa” – Antti Rinne muistuttaa, että hallitusta oli varoitettu

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinne.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinne.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinne.

Meri-Lapin kunnat ovat pystyttämässä yhteistä terveysyritystä Mehiläisen kanssa.

Maamme hallituksessa tämän laajan ulkoistamissopimuksen katsotaan vaikeuttavan koko sote-uudistusta. Nyt Meri-Lapin kaltaisia tapauksia yritäänkin tilkitä niin kutsutun rajoittamislain tiukennuksella.

Jos tekeillä oleva 15-vuoden ulkoistus purettaisiin, ulkoistussopimuksessa on tiettävästi sovittu 100 miljoonan euron irtisanomiskorvauksista Mehiläiselle.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa tapahtuneesta, että hallituspuolue kokoomuksen ja keskustan lehmäkauppa sote-uudistuksesta on osoittautunut monessa suhteessa todella tuhoisaksi vaihtoehdoksi.

– Tässä on syntynyt sellainen tilanne, että valtakunnassa on paljon kuntapäättäjiä, jotka ovat epätietoisia ja epävarmoja ja pelkäävät omien sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta. Nyt se sitten konkretisoitui Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tavalla, joka on turmiollista julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuuden kannalta, hän jatkaa.

– Myös demarit, jotka ovat äänestäneet yhteisyhtiön puolesta ovat tienneet, tunnistaneet ja tunnustaneet sosialidemokraattien selkeän linjan. Se on se, että julkiset palvelut sekä järjestämisen että tuottamisen pääsääntönä on oikea tapa hoitaa verorahoilla rahoitettuja julkisia sote-palveluita. Tässä tilanteessa näyttää painaneen nyt kovasti huoli siitä, miten Meri-Lapin puolella sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat tulevaisuudessa hoidettua kokonaisuutena.

Rinne toteaa, että maakunnan sisällä asioitten hoidosta tuntuu vallitseva syvä epäluottamus, minkä taustalla on hallituksen politiikan sisällöstä syntyvä epävarmuus.

– Todella toivon, että löytyy, niin kunnallisjärjestön (Kemin SDP) puheenjohtaja Pekka Tiitinen totesi A-studiossa, ratkaisu, jossa julkiset palvelut on myös Länsi-Lapin puolella tulevaisuudessakin palvelurakenteen perusta.

”Ei hallitus voi siirtää omaa vastuutaan tästä sotkusta kuntatason päättäjille.”

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan Meri-Lapin tapahtumat eivät ole ”ihan linjassa” sen kanssa, mitä hallituksen sote-uudistuksessa tavoitellaan.

– Näin isot tällaiset ratkaisut eivät oikein tunnu hyvältä tähän, hän sanoi eilen Demokraatille.

Rinne toteaa tähän, että ensinnäkin on hyvin vaikea hahmottaa, mikä on hallituksen sote-linja.

– Siellä on maakuntalinja, jossa keskustapuolue haluaa itselleen lisää valtaa, päästä suurempiin kasvukeskuksiin vallan ja rahan piiriin entistä isommalla panoksella. Toisaalta sitten kysymys on markkinamallista, jota kokoomus ajaa sote-palveluihin ja yhteiskuntaan yleisemminkin.

– Kyllä tässä nyt hallituksen pitää katsoa kovasti peiliin sotkusta, jonka ovat saaneet aikaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuteen. Ei hallitus voi siirtää omaa vastuutaan tästä sotkusta kuntatason päättäjille.

”Siellä on monissa kunnissa pelko.”

Rinteen mukaan iso kuva tilanteesta on se, että hallituksen epämääräinen markkinamalli ja rakennemuutoksen epämääräisyys on synnyttänyt kuntiin epätietoisuuden.

– Siellä on monissa kunnissa pelko siitä, että vanhat sote-kiinteistöt jäävät käyttämättömiksi ja kunnan taseen taakaksi rajoittaen kunnan muutakin toimintaa tulevaisuudessa. Se, mistä on vähän keskusteltu on se, että maakuntarakenne ja sosiaali- ja terveuspalveluiden markkinamalli tulee johtamaan myös siihen, että kuntien velkarahan hinta nousee olennaisesti. Se tulee vaikeuttamaan kuntien jäljelle jäävien palveluiden tuottamista ja järjestämistä merkittävästi.

Rinne toteaa, että julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta Mehiläisen ja sairaanhoitopiirin sopimusluonnos olisi yli miljardin euron arvoinen sopimus Mehiläiselle 15 vuoden aikana.

Rinteen mukaan kyse on juuri siitä, mistä hallitusta on varoitettu eli verorahoja siirtyisi yksityisten yritysten voiton tekemiseen.

Mikäli sopimus purettaisiin, Mehiläiselle maksettava sopimussakko olisi Rinteen mukaan täysin kohtuuton kuntien kannalta.

– Tässä härskisti Mehiläinen käyttää hyväkseen sitä hätää, mikä ihmisillä on nyt omista palveluistansa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat