Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Tässä maassa pakolaiset eivät ole median ykkösaihe – ”Me olemme tottuneet siihen että hädänalaisia autetaan”

Olen joutunut surukseni luopumaan joistain suomalaisista ystävistäni. He eivät ole kuolleet. Mutta heistä on paljastunut piirteitä, joita en uskonut heistä löytyvän. Vain muutama vuosi takaperin en olisi uskonut heissä sellaisia piirteitä edes olevan. Suvaitsemattomuutta, erilaisuuden pelkoa, ennakkokäsityksiin uskomista. Muukalaisvihamielisyyttä.

Antti Vuorenrinne

Ulkosuomalaisena seurustelen paljon toisten ulkosuomalaisten kanssa erilaisissa verkostoissa. Meitä on kaikkialta maailmasta. Meitä yhdistävä tekijä on se, että olemme syntyjämme suomalaisia, muuten olemme kaikki erilaisia taustoiltamme ja koulutukseltamme. Kerromme ryhmissämme toisillemme asioita, joita aina ei uudessa kotimaassa ymmärrettäisi, mutta myös asioita, joita kummastelemme isänmaassamme. Suomi on meille näyttäytynyt viime aikoihin asti turvallisena ja rauhallisena maana jossa asuu kiihkoton, joskin sisäänpäin kääntynyt viiden miljoonan kansa.

Jotain on tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana. Jotain epämiellyttävää.

Nina-niminen verkostoystäväni kertoi kauhuissaan, miten juuri ennen viime joulua oli Helsingin Kalliossa hakattu sairaalakuntoon hänen ystävänsä, meksikolainen opiskelija. Hakkaajat olivat huutaneet muslimi, muslimi.

Turvapaikanhakijoiden saapumisen myötä Suomesta näyttää tulleen kylmä ja pelottava maa.

Laitoin kirjoituksen seinälleni Facebookiin. Sain Suomen ystäviltäni hämmentynyttä palautetta, kuten “nyt on niin paljon kaikenlaisia uutisia”, “hirveitä ihmisiä”. Ihmettelin hämmennystä, ystäväni tietävät minkälainen olen. Kunnes yksi ystävistäni postasi: ”Niitä on kuulemma tullut tänne joukoittain eivätkä ne pakolaisia ole.”

Mitä mitä? Meksikolaisiako on tullut joukoittain? Eivät meksikolaiset tietenkään ole pakolaisia. Kunnes minulla välähti. Postaukseni oli käsitetty väärin. Oli pakko tehdä korjaus. Siis, meksikolainen opiskelija oli hakattu suomalaiskansallisten ihmisten toimesta ja hänelle oli huudettu muslimi, muslimi.

Turvapaikanhakijoiden saapumisen myötä Suomesta näyttää tulleen kylmä ja pelottava maa. Pienessä yhteiskunnassa vieraan pelko leviää huhujen ja tahallisten väärien tietojen avulla nopeasti ja tehokkaasti. Tulijoita katsotaan joukkoina, kuin karjalaumoina, ei ihmisolentoina, yksilöinä.

Tummatukkainen mies hakataan koska hän näyttää erilaiselta ja sana muslimi on äkkiä synonyymi rikollisen kanssa. Poliisi on se taho, jonka pitäisi pitää yllä rauhaa ja järjestystä mutta nyt se onkin kommenteillaan lisännyt pelkoa ja myös väkivaltaa. Jokainen erivärinen, erilailla puhuva ja jollain lailla pottunokkasuomalaisesta poikkeava on vapaata riistaa, kuten Ninan meksikolainen ystävä.

Äskettäin nykyisessä asuinmaassani vieraillut suomalainen ystäväni, valtakunnan tason poliitikko, kysyi minulta miten Espanjassa kirjoitetaan pakolaisista. Piti oikein pysähtyä miettimään. Totesin, että tiedotusvälineet kuvaavat pakolaisten surkeita oloja väliaikaisilla leireillä Euroopassa, joskus on uutinen siitä, kun Saharan afrikkalaiset hyppäävät Espanjan puolelle korkealta Ceutan kaupungin muurilta.

Valistuneemmat lehdet, kuten El Pais, kirjoittavat miten Espanjan pitäisi hävetä, kun on ottanut vastaan aivan liian vähän turvapaikanhakijoita.

Pakolaisia ei hakata, kaduilla ei päivystä siviilipartioita (moinen olisi laitonta, samoin natsisymboleiden julkinen käyttö), en ole lukenut yhtään uutista, jossa olisi väitetty että pakolaiset raiskaavat tai käpälöivät täällä naisia. Yhtään polttopulloa en tiedä lentäneen vastaanottokeskuksiin.

Pakolaiset eivät ole median ykkösaihe maassa, josta paettu ja jonne on paettu. Me olemme tottuneet siihen, että hädänalaisia autetaan. Totta kai tulijoiden joukossa on kaikenlaista väkeä, mutta virkavalta hoitaa sen, että todelliset pakolaiset erotetaan laittomista, eräs paikallinen ystäväni sanoi kun asiaa häneltä tiedustelin. Sitten siirryimme puhumaan meille tärkeämmistä ja ajankohtaisimmista aiheista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE