Talous

Tässä menee tiukkaa palkkamalttia kuuluttavan Nordean raja: Sopimuskorotusten jäätävä selvästi alle 1 prosentin

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Finanssikonserni Nordea perää palkkamalttia syksyn työmarkkinakierroksella, jotta Suomen kilpailukykyä voidaan entisestään parantaa. Nordean mielestä palkkojen sopimuskorotusten on jäätävä selvästi alle yhden prosentin ja ansiotason nousun noin yhteen prosenttiin.

– Tämä onnistuu turvaamaan palkansaajien ostovoiman sekä jatkamaan kilpailukyvyn paranemista, uskoo pääekonomisti Aki Kangasharju yhtiön tiedotteessa.

Nordean mukaan palkkamaltti ja kilpailukyvyn parantaminen ovat tarpeen myös talouskasvun keskellä, jotta Suomi selviää pienemmin kolhuin seuraavasta viennin notkahduksesta.

Nordea pitää ennallaan ennusteensa Suomen talouskasvusta: tänä vuonna kasvuksi ennakoidaan 3 prosenttia, ensi vuonna 2 prosenttia sekä 1,5 prosenttia vuonna 2019. Tästä ennusteesta saatetaan jäädä vuosina 2018–2019, jos palkkoja ”nostetaan liikaa” ja talouden rakenneuudistukset hyytyvät vuoden 2019 eduskuntavaalien lähestyessä, Nordea arvioi.

Kotitalouksien vahva kulutus on ollut finanssikonsernin mukaan yllättävää. Nordea arvioi, että asiaan ovat vaikuttaneet vahva luottamus talouteen sekä asuntolainojen lyhennysvapaat.

– Kulutuksen kasvu on ylittänyt selvästi tulojen nousun, joten säästäminen on vähentynyt. Kulutuksen kasvu ei voi jatkua näin vahvana enää pitkään, kun suuriin palkankorotuksiin ei ole varaa, arvioi ekonomisti Pasi Sorjonen tiedotteessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat