Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Tässä on Demarinuorten odotettu malli: ”Sosiaaliturvan maksatus voidaan automatisoida, eli tukea ei tarvitse hakea erikseen”

Kari Hulkko
– Sosialidemokraateille on aina ollut ensisijaisen tärkeää, että työn tekeminen kannattaa, painottaa Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen. Järjestön sosiaaliturvamalli julkistettiin tänään Helsingissä. Eturivissä istumassa mallin esitellyt Demarinuorten poliittinen sihteeri Matias Mäkynen (oikealla) sekä kommenttipuheenvuoron käyttäneet ekonomisti Joonas Rahkola SAK:sta ja SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Demarinuoret on julkaissut oman sosiaaliturvamallinsa, joka automatisoi sosiaaliturvan ja vähentää byrokratiaa.

Demokraatti.fi

“Yleisturva” on kolmiportainen sosiaaliturvamalli, jossa yhdistyy suurin osa nykysosiaaliturvan tukimuodoista ja pienituloisten verovähennyksistä. Se on automatisoitu ja lineaarisesti vähenevä malli, joka kattaa jokaisen ihmisen toimeentulon elämän riskien realisoituessa. Yleisturvassa työnteko on aina kannattavaa.

– Yleisturva on yksinkertaisesti parempi tapa järjestää sosiaaliturvamme kuin nykymalli. Digitalisaation myötä sosiaaliturvan byrokratiaa on mahdollista keventää ja järjestelmää automatisoida. Mallissamme hyödynnetään verohallinnon ja valtiovarainministeriön valmistelemaa kansallista tulorekisteriä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tuloseurannan. Tämän myötä sosiaaliturvan maksatus voidaan automatisoida, eli tukea ei tarvitse hakea erikseen, kertoo Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja Joona Räsänen.

Demarinuorten mukaan nykyisenkaltaisessa sosiaaliturvassa on monenlaisia ongelmia. Järjestelmässä on useita kannustinloukkuja, jotka johtuvat usein tukien päällekkäisyyksistä ja huonosta soveltuvuudesta nykyisen työelämän vaatimuksiin. Vähimmäisetuudet eivät järjestön mielestä takaa riittävää toimeentuloa, ja järjestelmä on monimutkainen, epälooginen ja byrokraattinen.

Yleisturva-malli on Demarinuorten vastaus sosiaaliturvan uudistamiskeskusteluuun: se tarjoaa ratkaisun edellä mainittuihin ongelmiin, kohtelee jokaista kansalaista tasa-arvoisesti ja kannustaa ihmisiä aktiivisuuteen.

– Meidän mallissamme korostuu ihmisten oman aktiivisuuden tukeminen:  aktiivisuudesta ei rangaista, vaan yleisturva palkitsee ihmisiä oman työmarkkina-aseman parantamisesta. Mallin lineaarisuus mahdollistaa työn vastaanottamisen ilman kannustinloukkujen syntymistä, silloinkin kun kyseessä on osa-aikainen työ. Sosialidemokraateille on aina ollut ensisijaisen tärkeää, että työn tekeminen kannattaa. Tämän on oltava keskeinen periaate sosiaaliturvan uudistamistyössä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE