Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Tässä on SDP:n odotettu talouspaketti: 100 000 uutta työpaikkaa ensi vaalikaudella

Jukka-Pekkka Flander
Antti Rinne esitteli perjantaina SDPn talouspoliittista linjaa. Hän korosti vientivetoista kasvua.

SDP:n talouspakettia on odotettu, ja tässä se nyt on. Puolue tavoittelee 100 000 uutta työpaikkaa seuraavalla vaalikaudella. Kasvun avaimet löytyvät kilpailukyvyn parantamisesta ja viennin pohjan laajentamisesta.

Rane Aunimo

SDP:n mukaan julkinen ja yksityinen sektori luovat yhdessä kasvua. Julkinen valta voi omilla investoinneillaan tukea talouden uudistumista, luoda markkinoita uusille tuotteille sekä huolehtia infrastruktuurista ja edellytyksistä yksityisille investoinneille.

– Onnistuminen vaatii tuekseen laajamittaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä, konsensuspolitiikkaa, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

SDP toivoo, että Suomeen saadaan pitkä 3-vuotinen palkkaratkaisu, jota valtion on oltava valmis tukemaan verotuksella.

SDP tavoittelee talouspoliittisella ohjelmallaan vähintään 2 prosentin kasvuvauhtia seuraavan vaalikauden loppuun mennessä. Tämä onnistuu vain vientivetoisesti.

–  Sen kautta saavutettava työllisten määrän ja työllisyysasteen merkittävä nostaminen on perusedellytys julkisen talouden kestävyyden korjaamiseksi.

Kasvun lisäksi muutkin toimet ovat tarpeen. Puolueen mukaan tulevalla vaalikaudella on varauduttava tekemään päätökset jopa 4 miljardin sopeutuksesta: 3 miljardia heti vaalikauden alussa ja lisämiljardi keväällä 2017, jos tarvetta edelleen on.

– Talous on saatava kuntoon, mutta ei pieni- ja keskituloisten ihmisten kustannuksella.

Tästä vaalikauden alussa päätettävästä 3 miljardista 2 on meno- ja 1 tulopuolelta, siis verotuksesta. Verouudistuksessa kevennetään työn verotusta pieni- ja keskituloisilta. Verotuottoja haetaan muun muassa haittaveroista ja pääomatulojen verotuksesta. SDP:n mukaan näin varmistetaan sopeutuksen oikeudenmukainen jakautuminen, sillä sopeutuksen toteuttaminen pelkkien leikkausten avulla johtaisi palvelujen ja etuisuuksien näkökulmasta kestämättömään lopputulokseen. Mahdollinen lisäsopeutus tehtäisiin samassa 2/3-suhteessa.

Menosopeutuksen kahdesta miljardista 800 miljoonaa saadaan indeksiin sidottujen valtion menojen osittaisesta jäädyttämisestä, kuitenkin niin, että eläkkeiden, toimeentulotuen ja muiden etuuksien indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä. Myös peruspalvelujen valtionosuuksissa kuntien ja valtion väliset kustannustenjaon tarkistukset tehdään normaalisti.

Elinkeinotukia SDP karsisi 400 miljoonalla. Näihin kuuluvat esimerkiksi maataloustuet. Yhteensä noin miljardi saadaan koulutusverkon ja sosiaaliturvan rakenneuudistuksista, säästöillä hallinnosta ja ICT-kustannuksista sekä sote-rahoitusuudistuksesta.

– Merkittävä sopeutus on välttämätöntä. Se on toteutettava oikeudenmukaisesti ja tultava voimaan asteittain. Liian nopea sopeutus jarruttaa kasvua ja heikentää työllisyyttä.

Lue lisää ohjelmasta ja talouslinjasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE