Politiikka

Tässä on tulos alkoholilain prosentti-äänestyksestä: Vahvat oluet kauppojen hyllyille äänestysrumban jälkeen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunta kokoontui perjantaina äänestämään hallituksen esittämästä alkoholilaista. Saliin tuotiin eilen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viimeistelty valiokunnan mietintö hallituksen esityksestä.

Mietinnössä, joka toimi täysistuntosalissa pohjaesityksenä, esitettiin, että ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosenttiraja säilyisi nykyisessä 4,7 prosentissa. Hallituksen alkuperäisessä esityksessä oli puolestaan esitetty prosenttirajan nostamista 5,5 prosenttiin.

Perjantaiaamuna täysistuntosalissa äänestettiin asiasta eilen tehtyjen muutosehdotusten pohjalta. Muutosehdotuksissa oli ehdotettu pohjaesityksen lisäksi prosenttirajan nostamista 5,5 %:een sekä 8,5 %:een sekä sen laskemista 3,5 %:een.

Äänestyksien jälkeen eduskunta päätti nostaa rajaa 5,5 prosenttiin. Päätös tarkoittaa, että vahvat oluet ovat tulossa kauppojen hyllyille.

Asiaa ei kuitenkaan ole vielä käsitelty loppuun, sillä kyseessä oli vasta lakiesityksen ensimmäinen käsittely. Toinen käsittely pidetään ensi viikolla. Siinä äänestetään joko esityksen hyväksymisen tai hylkäämisen puolesta. Muutosehdotuksia ei enää saa tehdä.

Lisäksi, kun saliin tuotuun pohjaesitykseen esitettiin muutosta, asia siirtyy vielä suuren valiokunnan hyväksyttäväksi, jossa siitä todennäköisesti äänestetään. Valiokunta kokoontuu perjantai-iltapäivän aikana.

Dramatiikka on säilynyt aivan viime metreille asti.

Prosenttiäänestyksessä edustajilla oli vapaus äänestää prosenttirajasta oman mielipiteensä mukaan. Ryhmäkuri ei siis tällöin periaatteessa päde. Kokoomus puolestaan katsoi, ettei omantunnonvapautta ollut hallituspuolueissa. Sen mukaan hallituspuolueiden sopimuksessa tällaista ei lue.

Alkoholilain käsittelyssä dramatiikka on säilynyt aivan viime metreille asti. Alkoholilaista käyty eduskuntakeskustelu jatkui keskiviikon ja torstain välisenä yönä pikkutunneille.

Lisäksi perjantaina täysistunnon käsittelyjärjestystä muutettiin aivan viime hetkillä. Eduskunnan käytävillä liikkui tietoja, joiden mukaan järjestyksen muuttamisen taustalla oli ilmeisesti se, että kaikki edustajat ehtivät saliin, tässä tapauksessa hallituspuolueiden tietyt edustajat.

Muutokset eivät loppuneet tähän. Hieman enne kello 11 puhemies Maria Lohela vielä keskeytti istunnon 20 minuutiksi. Syytä keskeytykseen hän ei todennut.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat