Talous

Tässä syy Pohjois-Karjalan sähkökatkoihin: 10 000 km:n urakka kokonaan valmis vasta 10 vuoden päästä

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Siihen se rojahti, puu. Kuva Mikkelin seudulta pari vuotta sitten.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Siihen se rojahti, puu. Kuva Mikkelin seudulta pari vuotta sitten.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Siihen se rojahti, puu. Kuva Mikkelin seudulta pari vuotta sitten.

PKS Sähkönsiirto Oy:n jakelualueella on käyty muutama vuorokausi epätoivoisen tuntuista kamppailua lumentuloa vastaan Märkä lumi on painanut puita ilmajohtojen päälle ja katkaissut sähköt pitkäksikin aikaa tuhansilta ihmisiltä. Hankalan sähkönjakelutilanteen uskotaan kestävän yli vuodenvaihteen, sillä lumentulon ennustetaan jatkuvan.Vikoja korjataan koko ajan, mutta uusia vikoja syntyy jatkuvasti.

Syykin on ilmeinen: sähkölinjat kiemurtelevat Pohjois-Karjalan tuuheissa metsissä suojanaan vain 10 metrin levyiset johtokadut. Molemmin puolin ilmajohtoa jää vain viiden metrin suoja-alue. Jo vähän yli 10-metriset puut yltävät taipumaan johtojen päälle.

– Sähkökatkojen piirissä olevat asiakkaat ovat pääsääntöisesti suhtautuneet hankalaan tilanteeseen erittäin hyvin ja ymmärtäväisesti. Toki on muun muassa kyselty, että eikö sähkölinjoja olisi voinut raivata leveämmäksi kesäaikaan.

Toimitusjohtaja Arto Gylén, PKS Sähkönsiirto Oy:stä kertoo demokraatti.fi:lle, että itseasiassa työ asiantilan korjaamiseksi on aloitettu jo ajat sitten.

 Kärsivällisyyttä vaaditaan

 – Olemme investoineet toimitusvarmuuden voimakkaaseen parantamiseen jo viisi vuotta ja käyttäneet 140 miljoonaa euroa, Gylén kertoo.

– Meillä on kaikkiaan 10 000 km keskijännitteistä runkoverkkoa, josta 2000 kilometrin johto-osuudella on tehty tehostettua vierimetsän hoitoa. Lisäksi taajamat on kaapeloitu vuoden 2019 loppuun mennessä ja harvaan asutuilla alueilla toimitusvarmuutta on parannettu siirtämällä johtoja teiden varsiin.Valmista on lain edellyttämällä tavalla vuonna 2028. Tuolloin taajama-alueilla ei pitäisi olla yli 6 tunnin katkoja eikä taajamien ulkopuolella yli 36 tunnin katkoksia, Gylén sanoo.

Rahaa koko urakkaan yhtiö aikoo käyttää 500 miljoonaa euroa. Tavoitteena on, että puolet PKS:n asiakkaista olisi säävarman verkon piirissä 2019, vuonna 2023 75% ja vuonna 2028 jokainen asiakas.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat