”Tässä tullaan hyvin heikoille jäille” – Upin Aaltola: Venäjä-tutkimukset koko ajan lähempänä Trumpia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pojan Donald Trump Jr:n ja venäläisasianajajan tapaamisen paljastumisessa on paljon panoksia mukana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Lisää jännitteitä aiheuttaa tieto, jonka mukaan Trump Jr olisi saanut ennen tapaamista sähköpostin, jossa kerrottiin, että asianajajan tarjoamat tiedot ovat osa Moskovan ponnisteluja auttaa Trumpia kampanjassaan.

– Jos alkaa näyttää, että siellä on ollut näitä yhteyksiä ja jonkunlaista yhteistyötä venäläisten tahojen kanssa, se voi helposti laukaista kongressin erilaiset viraltapanomenettelyt, varsinkin jos demokraatit pääsisivät välivaalien jälkeen valtaan, Aaltola sanoo.

New York Times uutisoi, että Trump Jr tapasi venäläisen asianajajan muutama viikko isänsä presidenttiehdokkuuden varmistumisen jälkeen vuonna 2016.

Muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja senaatin tiedustelukomitea selvittävät Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden vaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.

– Tässä on kaksi kysymystä: kuinka paljon Trump itse tiesi tästä toiminnasta ja kuinka näitä tietoja käytettiin vaalikampanjassa. Trumpin linja on vedota tietämättömyyteensä, eli hän on vain kampanjoinut ja voittanut vaalit, hän ei tiedä kampanjan yksityiskohdista mitään.

– Savuava ase olisi nimenomaan sellainen tieto, jolla Trumpin voitaisiin osoittaa toimineen joidenkin venäläisten tahojen myötävaikutuksella Hillary Clintonia vastaan, Aaltola sanoo.

Trump on voinut eristää itsensä ”likaisesta osasta” vaalikampanjaa.

Valkoinen talo on toistuvasti kieltänyt Trumpin vaalikampanjan olleen yhteyksissä venäläisten kanssa, mutta nyt jonkinlainen yhteys on pakko myöntää, sillä tapaamisessa olivat mukana myös Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort.

Aaltolan mukaan vuosien varrella useamman tutkinnan ja oikeudenkäynnin kohteena ollut Trump on voinut eristää itsensä ”likaisesta osasta” vaalikampanjaa.

– Tutkimuksissa tulee varmasti lisää erilaista tietoa esille. Tutkimuksethan ovat koko ajan edenneet lähemmäs Trumpin lähipiiriä. Kun tiedetään Trumpin perheen tiiviys, alkaa monen äänestäjän mielessä näyttää varmaan selvältä, että tässä on jotain konnuutta tapahtunut.

Vastustajan mustamaalaaminen ei ole kampanjoissa mitenkään erikoista, mutta yleensä se hoidetaan välikäsien avulla, eli ehdokkaat haluavat eristäytyä siitä.

– Se on hyvin kiusallista, mutta ei laitonta. Ellei kyseessä ole esimerkiksi rikollisin keinoin hankittu tieto. Tässähän Clintonin kampanjan sähköpostien hakkeroiminen on nimenomaan rikollista. Toisen vaalikampanjaan murtautumisen avustaminen olisi rikollista toimintaa. Kyllä tässä tullaan hyvin heikoille jäille Trumpin toimesta, Aaltola toteaa.

IL: Ilja Janitskin on taas vapaalla jalalla

Kuva: Lehtikuva

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin pääsi pois vankilasta Andorrassa luovutusoikeudenkäynnissä tänään, kertoo Iltalehti.

Hänet määrättiin kotiarestiin odottamaan päätöstä hänen mahdollisesta luovuttamisestaan Suomeen. Päätös siitä, luovutetaanko hänet Suomeen, annetaan 9. marraskuuta.

Janitskin on vangittu Suomessa poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Janitskin vastustaa luovuttamistaan.

AVAINSANAT

Kiina patistaa Yhdysvaltoja hylkäämään harhakuvansa Kiinasta

Kuva: AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ajoitti Kiina-kritiikkinsä Kiinan kommunistipuolueen kokouksen aikaan.

Kiina vaatii Yhdysvaltoja karistamaan Kiinaa koskevat harhanäkemyksensä. Kiinan ulkoministeriön lausuntoa pidetään vastavetona Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kärjekkäille Kiina-kommenteille.

Kiina toivoo, että Yhdysvallat pystyy tarkastelemaan Kiinan kehitystä ja roolia kansainvälisessä yhteisössä puolueettomasti.

– Kiina pitää yllä vankkumatta YK:n peruskirjan päämääriä ja periaatteita, vaikka suojeleekin samalla oikeuksiaan ja etujaan, painotti ulkoministeriön edustaja Lu Kang.

Tillerson sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat tekee ensi vuosikymmenellä mieluummin yhteistyötä Intian kuin Kiinan kanssa. Tillersonin mukaan tavoitteena on edistää vapaata ja avointa Aasian ja Tyynenmeren aluetta, jota johtavat vauraat demokratiat.

– Kiina on noussut Intian rinnalla, mutta ei yhtä vastuullisesti kuin Intia, Yhdysvaltain ulkoministeri sanoi. Hän viittasi esimerkiksi Kiinan kiistanalaisiin aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä.

Ensi viikolla Intiaan matkaavan Tillersonin kommentteja pidettiin Kiinassa erityisen provosoivina siksi, että ne tulivat samana päivänä kun Kiinan kommunistinen puolue aloitti puoluekokouksensa.

STT-AFP, Peking

Demarit juhlivat vaalivoittoa Uudessa-Seelannissa

Kuva: Lehtikuva
Bill English on tunnustanut tappion.

Uuden-Seelannin pääministeri Bill English tunnusti torstaina, että hänen keskustaoikeistolainen kansallispuolueensa on kärsinyt vaalitappion. English onnitteli työväenpuoluetta johtavaa Jacinda Ardernia voitosta.

Saarivaltiossa käytiin vaaliuurnilla jo 23. syyskuuta, mutta tasaisen vaalituloksen vuoksi tulevaa hallintoa ei ole saatu ratkaistua tähän asti.

Vaa’an käänsi keskustavasemmiston voitoksi populistipuolueen johtaja Winston Peters, joka ilmoitti torstaina tukevansa Ardernin työväenpuoluetta.

Englishin johtama kansallispuolue sai syyskuun vaaleissa eniten paikkoja parlamenttiin, mutta se olisi tarvinnut hallitusvastuussa jatkaakseen apupuolueen. Toive kaatui nyt populistien valittua yhteistyön työväenpuolueen kanssa. Myös vihreät ovat tulossa koalitiohallitukseen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Espanjan hallitus aikoo rajoittaa Katalonian itsehallintoa – aluehallinnon johtajan vastaus ei kelvannut

Mariano Rajoy.

Espanjassa Katalonian itsenäistymisäänestystä seurannut sisäpoliittinen kriisi kiihtyy. Espanjan hallitus on ilmoittanut, että se aikoo lauantaina hyväksyä artiklan, jolla Katalonian itsehallintoa rajoitetaan.

Espanjan perustuslain artikla 155 antaa keskushallinnolle oikeuden ottaa maakuntien hallinto omiin käsiinsä kriisitilanteessa. Sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty.

Espanja oli asettanut aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun.

Puigdemont sanoi espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle, että jos hallitus ei suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

 

(STT)

 

 

Takaisin

Katalonialta uusi uhkaus mutta ei vieläkään selvää vastausta itsenäistymisestä

Kuva: Lehtikuva
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pelaa uhkapeliä Espanjan kanssa.

Espanjassa Katalonian aluehallinnon johtaja uhkaa julistaa maakunnan itsenäiseksi, jos Espanjan hallitus ei suostu vuoropuheluun.

Carles Puigdemont sanoo espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan hallitukselle, että jos hallitus suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

Espanjan hallitus oli asettanut tähän aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Espanja on uhannut kumota Katalonian itsehallinnon ja ottaa maakunnan hallintaansa.

STT, Barcelona