tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Tässä tullaan hyvin heikoille jäille” – Upin Aaltola: Venäjä-tutkimukset koko ajan lähempänä Trumpia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pojan Donald Trump Jr:n ja venäläisasianajajan tapaamisen paljastumisessa on paljon panoksia mukana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Lisää jännitteitä aiheuttaa tieto, jonka mukaan Trump Jr olisi saanut ennen tapaamista sähköpostin, jossa kerrottiin, että asianajajan tarjoamat tiedot ovat osa Moskovan ponnisteluja auttaa Trumpia kampanjassaan.

– Jos alkaa näyttää, että siellä on ollut näitä yhteyksiä ja jonkunlaista yhteistyötä venäläisten tahojen kanssa, se voi helposti laukaista kongressin erilaiset viraltapanomenettelyt, varsinkin jos demokraatit pääsisivät välivaalien jälkeen valtaan, Aaltola sanoo.

New York Times uutisoi, että Trump Jr tapasi venäläisen asianajajan muutama viikko isänsä presidenttiehdokkuuden varmistumisen jälkeen vuonna 2016.

Muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja senaatin tiedustelukomitea selvittävät Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden vaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.

– Tässä on kaksi kysymystä: kuinka paljon Trump itse tiesi tästä toiminnasta ja kuinka näitä tietoja käytettiin vaalikampanjassa. Trumpin linja on vedota tietämättömyyteensä, eli hän on vain kampanjoinut ja voittanut vaalit, hän ei tiedä kampanjan yksityiskohdista mitään.

– Savuava ase olisi nimenomaan sellainen tieto, jolla Trumpin voitaisiin osoittaa toimineen joidenkin venäläisten tahojen myötävaikutuksella Hillary Clintonia vastaan, Aaltola sanoo.

Trump on voinut eristää itsensä ”likaisesta osasta” vaalikampanjaa.

Valkoinen talo on toistuvasti kieltänyt Trumpin vaalikampanjan olleen yhteyksissä venäläisten kanssa, mutta nyt jonkinlainen yhteys on pakko myöntää, sillä tapaamisessa olivat mukana myös Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort.

Aaltolan mukaan vuosien varrella useamman tutkinnan ja oikeudenkäynnin kohteena ollut Trump on voinut eristää itsensä ”likaisesta osasta” vaalikampanjaa.

– Tutkimuksissa tulee varmasti lisää erilaista tietoa esille. Tutkimuksethan ovat koko ajan edenneet lähemmäs Trumpin lähipiiriä. Kun tiedetään Trumpin perheen tiiviys, alkaa monen äänestäjän mielessä näyttää varmaan selvältä, että tässä on jotain konnuutta tapahtunut.

Vastustajan mustamaalaaminen ei ole kampanjoissa mitenkään erikoista, mutta yleensä se hoidetaan välikäsien avulla, eli ehdokkaat haluavat eristäytyä siitä.

– Se on hyvin kiusallista, mutta ei laitonta. Ellei kyseessä ole esimerkiksi rikollisin keinoin hankittu tieto. Tässähän Clintonin kampanjan sähköpostien hakkeroiminen on nimenomaan rikollista. Toisen vaalikampanjaan murtautumisen avustaminen olisi rikollista toimintaa. Kyllä tässä tullaan hyvin heikoille jäille Trumpin toimesta, Aaltola toteaa.

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjällä sarjapuukotus, kahdeksan haavoittui Siperiassa

Kahdeksan ihmistä on haavoittunut sarjapuukotuksessa Venäjällä, kertovat viranomaiset. Hyökkääjä ammuttiin.

Alustavien tietojen mukaan hyökkääjä puukotti umpimähkään ohikulkijoita Surgutissa Länsi-Siperiassa. Tekijän motiivista ei ole tietoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

NYT: Trump on päättänyt erottaa päästrateginsa Bannonin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump (kuvassa) jatkaa erottamisiaan. Nyt sai lähteä Steve Bannon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt antaa potkut Valkoisen talon päästrategille Steve Bannonille, kertoo muun muassa New York Times -lehti hallintolähteisiin vedoten.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vahvisti Bannonin lähdön CNN:n mukaan. Hän ei kertonut, saiko Bannon potkut vai erosiko hän tehtävästään. CNN:n lähteiden mukaan Bannonille annettiin mahdollisuus erota, mutta hän ei tarttunut siihen.

New York Timesin lähteiden mukaan Trump oli keskustellut neuvonantajiensa kanssa siitä, mikä olisi sopiva ajankohta ja tapa Bannonin erottamiselle.

Bannon nimitettiin Trumpin menestyksekkään presidentinvaalikampanjan johtoon vuosi sitten. Sitä ennen hän toimi oikeistolaisen Breitbart-uutissivuston toimitusjohtajana. Breitbartia on syytetty muun muassa nais- ja muukalaisvihasta.

Bannon on ajanut kovaa linjaa muun muassa maahanmuutossa ja kauppapolitiikassa. Poliittisella kartalla hän onkin lähempänä Euroopan oikeistopopulisteja kuin perinteisiä amerikkalaiskonservatiiveja.

Trumpin presidenttikautensa alussa antaman matkustuskiellon uskottiin olevan pääasiassa Bannonin käsialaa. Tällä viikolla hän kertoi katsovansa, että Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa.

Valkoisen talon sisäisissä valtataisteluissa Bannon on hallintolähteiden mukaan ollut toistuvasti napit vastakkain muiden presidentin läheisten neuvonantajien kanssa.

Valkoisen talon viestintäjohtajana viime kuussa toiminut Anthony Scaramucci kritisoi Bannonia siitä, että tämä ajoi hallinnossa vain omaa etuaan. Bannonin aseman arveltiin heikentyneen sen jälkeen, kun John Kelly nousi Valkoisen talon kansliapäälliköksi.

Jotkut Bannonin kriitikot ovat syyttäneet häntä rasistiksi ja valkoisten ylivallan kannattajaksi. Bannon itse on kiistänyt tämän, mutta on kuvaillut Breitbart-sivustoa alt-rightin eli vaihtoehtoisen oikeiston alustaksi.

Trump on puolustanut usein Bannonia ja kuvaillut tätä hyväksi mieheksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perättömät pilaviestit pelottelevat espanjalaisia uusista iskuista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Barcelonan iskun jälkeen sosiaalisesta mediasta on ollut paljon hyötyä: viranomaiset ovat käyttäneet sitä tiedotukseen ja ihmiset ovat etsineet sen kautta läheisiään sekä tarjonneet apua iskuista kärsineille.

Varjopuolena ovat somessa leviävät perättömät, ilmeisesti tarkoituksella tehdyt pilaviestit. Niissä on muun muassa satuiltu uusista iskuista Barcelonassa ja lietsottu turhaan lisäpelkoa ihmisissä.

Sanomalehti El Paisin mukaan tällaisia ääniviestejä on levitetty erityisesti pikaviestipalvelu Whatsappissa. Viestien tekijät väittävät olevansa silminnäkijöitä tai viittaavat ”viranomaislähteisiin”.

Lehden kuulemista viesteistä eräässä nainen sanoo, että Ciutadellan puiston lähellä olevan riemukaaren luona on ajettu ihmisten päälle. Toisessa mies kertoo ”luotettavien viranomaislähteiden” kertoneen, että ympäri Barcelonaa on asetettu useita pommeja.

Espanjan viranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta he eivät levittäisi tai jakaisi eteenpäin vahvistamattomia tietoja tai somehuhuja.

Keskustelua aiheesta