”Tässä tullaan hyvin heikoille jäille” – Upin Aaltola: Venäjä-tutkimukset koko ajan lähempänä Trumpia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pojan Donald Trump Jr:n ja venäläisasianajajan tapaamisen paljastumisessa on paljon panoksia mukana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Lisää jännitteitä aiheuttaa tieto, jonka mukaan Trump Jr olisi saanut ennen tapaamista sähköpostin, jossa kerrottiin, että asianajajan tarjoamat tiedot ovat osa Moskovan ponnisteluja auttaa Trumpia kampanjassaan.

– Jos alkaa näyttää, että siellä on ollut näitä yhteyksiä ja jonkunlaista yhteistyötä venäläisten tahojen kanssa, se voi helposti laukaista kongressin erilaiset viraltapanomenettelyt, varsinkin jos demokraatit pääsisivät välivaalien jälkeen valtaan, Aaltola sanoo.

New York Times uutisoi, että Trump Jr tapasi venäläisen asianajajan muutama viikko isänsä presidenttiehdokkuuden varmistumisen jälkeen vuonna 2016.

Muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja senaatin tiedustelukomitea selvittävät Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden vaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.

– Tässä on kaksi kysymystä: kuinka paljon Trump itse tiesi tästä toiminnasta ja kuinka näitä tietoja käytettiin vaalikampanjassa. Trumpin linja on vedota tietämättömyyteensä, eli hän on vain kampanjoinut ja voittanut vaalit, hän ei tiedä kampanjan yksityiskohdista mitään.

– Savuava ase olisi nimenomaan sellainen tieto, jolla Trumpin voitaisiin osoittaa toimineen joidenkin venäläisten tahojen myötävaikutuksella Hillary Clintonia vastaan, Aaltola sanoo.

Trump on voinut eristää itsensä ”likaisesta osasta” vaalikampanjaa.

Valkoinen talo on toistuvasti kieltänyt Trumpin vaalikampanjan olleen yhteyksissä venäläisten kanssa, mutta nyt jonkinlainen yhteys on pakko myöntää, sillä tapaamisessa olivat mukana myös Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort.

Aaltolan mukaan vuosien varrella useamman tutkinnan ja oikeudenkäynnin kohteena ollut Trump on voinut eristää itsensä ”likaisesta osasta” vaalikampanjaa.

– Tutkimuksissa tulee varmasti lisää erilaista tietoa esille. Tutkimuksethan ovat koko ajan edenneet lähemmäs Trumpin lähipiiriä. Kun tiedetään Trumpin perheen tiiviys, alkaa monen äänestäjän mielessä näyttää varmaan selvältä, että tässä on jotain konnuutta tapahtunut.

Vastustajan mustamaalaaminen ei ole kampanjoissa mitenkään erikoista, mutta yleensä se hoidetaan välikäsien avulla, eli ehdokkaat haluavat eristäytyä siitä.

– Se on hyvin kiusallista, mutta ei laitonta. Ellei kyseessä ole esimerkiksi rikollisin keinoin hankittu tieto. Tässähän Clintonin kampanjan sähköpostien hakkeroiminen on nimenomaan rikollista. Toisen vaalikampanjaan murtautumisen avustaminen olisi rikollista toimintaa. Kyllä tässä tullaan hyvin heikoille jäille Trumpin toimesta, Aaltola toteaa.

”Maanjäristys Alabamassa” – Trumpin tukema senaattoriehdokas kieltäytyi myöntämästä tappiotaan

Kuva: Lehtikuva-AFP
Republikaanien senaattoriehdokas Roy Moore saapumassa vaalivalvojaisiin Alabaman Montgomeryssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnittelee Twitterissä demokraattien Doug Jonesia, joka on nousemassa Alabaman osavaltion senaattoriksi. Trumpin mukaan iso tekijä voitossa olivat äänet, joita ei osoitettu Jonesille tai republikaanien Roy Moorelle.

Osavaltion senaattorin täytevaaleissa ehdolla ollut republikaanien Roy Moore kieltäytyi myöntämästä tappiotaan kannattajilleen, kertoo muun muassa Washington Post.

Hän sanoi kannattajilleen, että äänet saatetaan laskea uudestaan. Osavaltion laki edellyttää uudelleenlaskentaa, jos ero ehdokkaiden välillä on 0,5 prosenttiyksikön sisällä.

Alabaman senaattorin paikasta käytiin tiukka kisa demokraattien Jonesin ja republikaanien Mooren välillä. Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Jones oli saamassa 49,9 prosenttia äänistä ja Moore 48,4 prosenttia äänistä.
Kun äänestys on näin tiukka, se ei Mooren mukaan ole vielä ohi.

Senaattorin paikka vapautui, kun Jeff Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Presidentti Trump on tukenut Mooren valintaa.

Valkoista taloa lähellä oleva lähde sanoo CNN:lle, että äänestystulos on presidentille murskaava. Lähde kuvailee tulosta ”maanjäristykseksi”.

Alabamasta ei ole valittu demokraattia senaattoriksi 25 vuoteen.

Ennen äänestystä Moore rämpi kohuissa, sillä lehtitietojen mukaan hän lähenteli alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulla. Äärivanhoillinen entinen tuomari on kiistänyt syytökset ja kieltäytyi luopumasta ehdokkuudestaan.

Vaikka Trump on tukenut Mooren valintaa, monet johtavat republikaanipoliitikot ovat pelänneet, että Mooresta tulisi puolueelle rasite ja hyvä ase demokraattien käsiin. Entinen presidentti Barack Obama kannusti alabamalaisia äänestämään Jonesia.

Norjalaiselle Stoltenbergille jatkopesti Naton pääsihteerinä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jens Stoltenberg jatkaa kaksi lisävuotta sotilasliitto Naton pääsihteerinä. Norjalaisen Stoltenbergin jatkokaudesta vuoteen 2020 päättivät sotilasliiton 29 jäsenmaan Nato-suurlähettiläät.

Norjan pitkäaikainen pääministeri Stoltenberg, 58, aloitti Naton pääsihteerinä lokakuussa 2014. Norjan politiikassa hän on edustanut työväenpuoluetta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Juoksijatähti murhasi tyttöystävänsä – BBC: Tappeli muiden mukana vankilassa ja loukkaantui

Kuva: Lehtikuva

Entinen juoksijatähti Oscar Pistorius loukkaantui viime viikolla vankilassa puhjenneessa tappelussa, kertoi muun muassa BBC tiistaina.

BBC:n mukaan Pistorius olisi ottanut osaa tappeluun, joka oli alkanut vankilassa sijaitsevan puhelimen käytöstä. Pistoriuksen raportoitiin selvinneen kahakasta ruhjeilla. Nujakan kerrottiin tapahtuneen viime viikon keskiviikkona.

Eteläafrikkalainen Pistorius on tuomittu vankilaan henkirikoksesta. Oikeus totesi hänen murhanneen tyttöystävänsä Reeva Steenkampin. Parayleisurheilija Pistoriukselle määrättiin aluksi kuuden vuoden tuomio, mutta sitä pidennettiin hiljattain valitusmenettelyn jälkeen yli kolmentoista vuoden mittaiseksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Trumpin ahdistelusyytökset kuohuttavat – presidentti huutaa vastaan: ”Tekaistuja tarinoita naisista, joita en ole tavannut”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Twitterissä häneen kohdistuneita ahdistelu- Venäjä-kytkös-syytöksiä. Trump tyrmää ne täysin.

”Siitä huolimatta, että tuhansia tunteja ja useita miljoonia on hukattu, demokraatit eivät ole kyenneet osoittamaan minkäänlaista salajuonta Venäjän kanssa. Joten nyt he siirtyvät vääriin syytöksiin ja tekaistuihin tarinoihin naisista, joita en tunne tai en ole koskaan tavannut. VALEUUTISIA!”

Yhdysvalloissa yli 50 kongressin edustajainhuoneen demokraattien naisjäsentä pyytää Trumpia koskevien ahdistelusyytösten tutkimista. NBC Newsin mukaan edustajainhuoneen johdolle osoitetun vaatimuksen allekirjoitti 56 lainsäätäjää.

Valkoinen talo torjui vaatimuksen maanantaina paikallista aikaa. Trumpin hallinnon mukaan Yhdysvaltain kansa ilmaisi kantansa asiaan valitsemalla Trumpin presidentiksi.

Edustajainhuoneen demokraattinaiset korostivat kirjeessään, että ainakin 17 naista on julkisesti syyttänyt presidenttiä seksuaalisesta ahdistelusta. Syytökset koskevat aikaa ennen Trumpin valintaa presidentiksi.

Pohjois-Korea julistaa: ”Olemme nyt ydinasevaltio vailla vertaa”

Kuva: Lehtikuva

Uutistoimisto UPI kertoo Pohjois-Korean julistaneen tiistaina, että maa on nyt ”ydinasevaltio vailla vertaa”. Diktatuurin mukaan se on matkalla kohti voittoa Yhdysvalloista.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto julkaisi englanninkielisen raportin aseteollisuuden palveluksessa olevien konferenssista, jossa arvioidaan maan asevarustelun kehittymistä ja saavutuksia.

UPIn mukaan kokouksessa oli paikalla myös maan johtaja Kim Jong-un.

UPIN mukaan raportista ei selvinnyt, oliko Kim Jong-un itse puhunut tilaisuudessa. Raportin mukaan ”konferenssi jatkuu”.