Tässäkö Sunisen sensaatiovauhdin salaisuus? – katso uskomaton kuvasarja Jyväskylästä!

Kuva: Pertti Knuuttila
Teemu Sunisen jooga torpparinasvalttilla antaa uskomattoman vauhdin ralliin. Siinäkö uusi suomalaisvauhdin salainen ase?

Suomen MM-ralli kääntyi – odotetusti – suomalaisten jäsenten väliseksi.

Toyotan Esapekka Lappi tykitti uskomattomasti perjantain 12 erikoiskokeesta kahdeksalle pohja-ajan ja otti hennon 4,4 sekunnin johdon, ennen tallitoveri Jari-Matti Latvalaa.

Uransa toista kertaa WRC-autoa ajava Teemu Suninen, 23 vuotta, oli yötauolle tultaessa hämmästyttävästi kolmas.

Rento, asiallinen ja nopea Suninen ällistytti rallimaailman vauhdillaan, vaikka alla oli vain vaatimattomat 150 testikilometriä ennen Jyskälää.

– En katsele ympärilleni kauheasti. Koetan keskittyä omaan tekemiseeni ja ajaa puhtaalla linjalla, kertoi Teemu rauhallisesti, aivan kun ei käsittäisi ajonsa arvoa.

Esimerkiksi ennen Laukaa 2 erikoiskoetta Suninen tepasteli rauhallisesti autonsa ympärillä.

– En hirveästi riuhdo ennen pätkää. Aamuisin herätän itseni 20 minuutin jumpalla. Jos tässä alkaisi ennen joka pätkää jumppaamaan, niin siitä tulisi äkkiä tunti liikuntaa. Täytyyhän sitä voimia jättää ajamiseenkin, kommentoi jokelalainen, M-Sportin Fordia käskevä Suninen.

Sunisen liikesarja oli ralliteillä harvoin nähty.

Joogamaiset liikkeet alustana torpparinasvaltti, juuri ennen ek:lle starttiin voi olla persoonallisen Sunisen huippuun viritetyn keskittymisen salaisuus, mikä takaa huippuvauhdin.

Tosin lauantain aamupäivä, vaativa ensiajo WRC:llä Ouninpohjassa ja silmille tullut pyöröpaali shikaani pudotti Sunisen neljänneksi. Toyotan Juho Hänninen nousi kolmanneksi ja siirsi Toyotat historialliseen kolmoisjohtoon ja suomalaiset neloisjohtoon.

Teemu Suninen ällistyttää rallimaailmaa vauhdillaan. (Kuvat: Pertti Knuuttila, Jyväskylä)

Sunisen joogamainen liikesarja on ralliteillä harvoin nähty.

Teemu Suninen ja kartturi Mikko Markkula: huput ja kypärät päähän ja pätkälle!

 

Jari-Matti Latvala: ”Sain kotoa ohjeen keskittyä ajamiseen.”

Jari-Matti Latvalan kokemus rallin ikonisilla pätkillä, Päijälässä ja Ounipohjassa siirsivät hänet 7,5 sekunnin erolla kisan johtoon.

– Sain kotoa ohjeen keskittyä ajamiseen, kuittasi Latvala kumppaniltaan Maisa Torpalta saamansa käskytyksen.

Kaikki ulkomaiset WRC-kuskit ovat kärsineet ongelmista, ulosajoista tai eivät ole saaneet luottoa autoihinsa, jotta voisivat vastata suomalaisten vauhtiin.

Keski-Suomessa vietetään parhaillaan supisuomalaista rallin kansanjuhlaa ennätysyleisöllä, jossa ei vieraskoreutta tunneta. Mukaan haluamattomien kannattaa kiertää Päijänteen länsipuoli kaukaa.

Laukkanen rouhaisi hopeaa Kööpenhaminan EM-uinneissa

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jenna Laukkanen nappasi hopeaa Kööenhaminassa.

Mestaruutta puolustanut Jenna Laukkanen taisteli 50 metrin rintauinnissa hopeaa lyhyen radan EM-kisoissa Kööpenhaminassa. Laukkasen hopea-aika 29,54 on matkan Suomen ennätys. Laukkasen entinen SE-aika oli 29,71.
Kilpailun voitti Liettuan Ruta Meilutyte ajalla 29,36. Ruotsin Sophie Hansson otti pronssin ajalla 29,77.

STT, Kööpenhamina

Suomelle hyviä uutisia: KHL päästämässä tähtensä olympialaisiin

Kuva: Lehtikuva

Jääkiekkoliiga KHL sallii pelaajiensa osallistumisen helmikuisiin Pyeongchangin talviolympialaisiin, kirjoittaa venäläisjulkaisu R-Sport. Julkisuudessa liikkui aiemmin tietoja, joiden mukaan KHL saattaisi harkita olympiaboikottia vastatoimena Venäjän sulkemiselle olympialaisista.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi viime viikolla, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä Etelä-Korean kisoihin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla.

Tiistaina Venäjän olympiakomitea ilmoitti tukevansa maansa urheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brittien tähtipyöräilijä doping-kohun keskellä

Kuva: Lehtikuva

Pyöräilijätähti Chris Froomea epäillään doping-sääntöjen rikkomisesta. Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI kertoo nettisivuillaan, että Froomen epäillään rikkoneen doping-sääntöjä syyskuussa Espanjan ympäriajon Vueltan yhteydessä.

UCI:n mukaan brittipyöräilijä Froomen näytteestä olisi löytynyt sääntöjenvastainen määrä salbutamoli-lääkeainetta. UCI:n mukaan Froomen doping-testin A- ja B-näyte on analysoitu.

Sky Sportsin nettisivujen mukaan Froomen edustama pyöräilytalli on kertonut, että epäilyihin johtanutta lääkeainetta olisi käytetty Froomen akuuttien astmaoireiden hoitoon.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjältä tukea venäläisten huippujen olympiahaaveille

Kuva: Thinkstock

Venäjän olympiakomitea tukee venäläisurheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla. Näin kertovat venäläiset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass. Niiden mukaan päätös oli yksimielinen.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi hiljattain, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla. KOK:n linjaus liittyy Venäjällä vellovaan doping-skandaaliin.

Muita rangaistakoon, Suomea ei: urheilujohtajat iloitsevat ja vaativat Venäjälle pannaa

Urheilun iloa ja pettymystä sekä olympiapohdintaa mahtui viime viikonloppuun. Kaisa Mäkäräinen oli riemun aiheemme. Maailmancupin kärkisija tuli. Krista Pärmäkoski on talvikisoja ajatellen suurin mitalitoivomme. Iivo Niskanen on arvoitus. Missä muut miessuksijamme? Mika Poutala on pulpahtanut jälleen pinalle. Jääkiekossa odotukset ovat KOK:n ja muiden pomojen pöydillä.

***

Eikö etiikalla ole enää mitään etiikkaa? Oikeudessa urheilun lahjustuomion saanut Harri Syväsalmi (kokoomus) on äänekkäin riemunkiljahtelija, kun doping-Venäjä suljetaan olympiakisojen ulkopuolelle.

Sitä paitsi tämä sama henkilö on valittu kokoomuslaisen puoluetoverinsa, ministerin, toimesta urheilumme eettisen keskuksen pääsihteeriksi.

On meillä muitakin kummallisuuksia, kun oikeuskanslerina aloittaa perustuslain vastaisia lakiehdotuksia tehnyt juristi ja valtakunnansyyttäjän toimet ovat käräjillä.

Tämä maan tapa horjuttaa kansalaistemme oikeudentajua. Suomen edustajien dopingasioissa tulisi kulkea sordino päällä suu supussa varsinkin MM-hiihtojemme suuressa mokailussa.

***

Ei suinkaan ole ensi kerta kun kansainvälinen politiikka näyttelee suurta boikottiroolia olympiakisoissa. 1976 Etelä-Afrikka suljettiin rasismin vuoksi ulos. 1980 USA liittolaisineen jäi pois Moskovasta ja Venäjä vastavuoroisesti Los Angelesista. Politiikka ja urheilu ovat aina kuuluneet yhteen. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Jos käy niin, ettei Venäjän jääkiekkojoukkue pääse talvikisoihin, on mahdollista, etteivät KHL-pelaajatkaan pääse edustamaan omia maitaan. Suomelle tämä olisi katastrofi. Jo nyt Pohjois-Amerikan NHL ei päästä omien seuraetujensa, siis rahan, vuoksi parhaitaan olympiakisoihin. Jos KHL tekee samoin, mitä jää jäljelle. Tynkäkisat, joita ei kukaan arvosta. Urheilullisuus kärsii yksipuolisesti. Tosin ihmisten muisti on lyhyt. Oli poissa tai mukana kuka tahansa niin olympialaakeroidut voittajat löytyvät aina tilastoista.

Noista Montrealin 1976 kisoista Suomen muistissa on tasavallan presidentti UKK:n julkinen paheksumisensa joukkueemme johtajalle Yrjö Kokolle tämän puheesta Etelä-Afrikkaa koskien. Siihen aikaan UKK käytti Suomea vahingoittaneista henkilöistä nimeä Saatanan tunarit.

***

KOK:n päätös sulkea Venäjä ulos kansainvälisestä olympiayhteistyöstä perustuu vuosien takaisiin rikkomuksiin. Rakentavan olympiahengen mukaista olisi keksittävä luotettavat ennaltaehkäisykeinot, joita käyttämällä vain puhtaat urheilijat ovat lähtöviivoilla. Hieman samaan tapaan ehkä kuin autoilijoille puhallustesti.

Hieman hämmästyttää, tai ei oikeastaan niinkään hämmästytä oikeistolaisen ryssävihan tuntien, että monet suomalaiset urheilujohtajat iloitsevat ja vaativat Venäjälle pannaa, vaikka samalla ummistetaan
silmät Suomen omilta häpeällisiltä dopingskandaaleilta.

 

Keskustelua aiheesta