Politiikka

”Tästä ei ole puhuttu julkisuudessa lainkaan” – Ovatko ”valloitusasemat” sittenkin soten suurimmat hyötyjät?

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Mikkelin keskussairaalan anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Heikki Laine kirjoittaa Lääkärilehdessä soten valinnanvapauskeskustelussa vähän esillä olleesta teemasta.Kyse on vakuutusrahoitteisesta toiminnasta.

Hän huomauttaa, että valinnanvapaus koskee vain julkisesti rahoitettua toimintaa.

– Vakuutusrahoitteista toimintaa valinnanvapaus ei koske, vaikka luulisi laadun ja kilpailun siinäkin toiminnassa parantuvan valinnanvapauden myötä, Laine jatkaa.

Laine painottaa, että vakuutusrahoitteinen toiminta on muutakin kuin vakavaraisten ihmisten omat ja lasten terveysvakuutukset. Vakuutusten piiriin kuuluvat työssä käyvät ja myös liikenteessä päivittäin kulkevat pari miljoonaa autoa kuljettajineen, matkustajineen ja sivullisineen.

– Potin suuruus on siis jotain muuta kuin influenssakauden räkäiset vakuutetut lapset privaatissa. Kyseessä on iso potti, jonka vakuutusyhtiöt hyvin ovat ymmärtäneet ja onkin sitä kummallisempaa, että tästä ei ole puhuttu julkisuudessa lainkaan.

Vakuutussairaalat voivat tarjota palveluita julkisen puolen potilaille, mutta julkinen puoli ei vakuutuspotilaille.

Laine toteaa, että koska vakuutusyhtiöt voivat määrätä potilaan hoitopaikan, niiden kannattaa pystyttää omia sairaaloita ja hoitolaitoksia.

– Tulevassa erikoisairaanhoidon palvelusetelijärjestelmässä nämä vakuutussairaalat voivat tarjota palveluitaan myös julkisen puolen potilaille – mutta julkinen puoli ei voi vakuutuspotilaille. Pisteenä iin päälle näiltä laitoksilta ei edellytetä ainakaan lähivuosina päivystysvelvoitetta, eikä niiden myöskään tarvitse noudattaa pelkästään sairaaloiden tappajiksi suunniteltua keskittämisasetusta.

Laine summaa, että jos tämä ei vääristä kilpailua ja mahdollista massiivista rusinoiden pullasta poimimista niin mikä.

– Ihan vilpittömästi haluan olla väärässä ja pyydän teitä korjaamaan esittämäni skenaarion siitä, että vakuutusyhtiöiden sairaalat on oikeastaan rakennettu eräänlaisiksi valloitusasemiksi, joilla osaltaan ajetaan Suomen laadukkaiden sairaaloiden toiminta jos ei nyt ihan alas, niin ainakin entistä ahtaammalle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat