Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tästä ei voisi enää laistaa” – Kiuru avaa, miten vanhusten arki kotona helpottuu

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) luonnehti tätä päivää ilon päiväksi kahden tärkeän asian takia.

Marja Luumi

Demokraatti

– Tänään on ilon päivä, ei vain siksi että soteuudistusta käsitellään eduskunnassa vaan myös sen takia, että tänään saamme myös vanhuspalveluiden kokonaisuudistuksen päätäntään ja kenttäkierrokselle.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmistunut luonnos hallituksen esitykseksi, jonka tarkoituksena on uudistaa erityisesti iäkkäiden ihmisten kotihoitoa ja asumispalveluja.

Kiuru huomautti luonnosta esitellessään, että vuonna 2019 hallituskautta aloitettaessa hallitusohjelmassa sitouduttiin vahvasti iäkkäiden palveluiden parantamiseen. Ehdotetulla lainsäädännöllä on tarkoitus parantaa iäkkäiden mahdollisuutta elää turvallisesti kotona ja saada kotiin riittävästi palveluita.

– Tavoitteena on tehdä kotihoidon palvelusuunnitelmasta ja siinä luvatuista palveluista sitovampia: mitä kotihoito yksittäiselle ihmiselle tarkoittaa. Palvelut pitää turvata kaikissa olosuhteissa henkilölle, joka on saanut palvelusopimuksen mukaisen päätöksen tarvitsemistaan palveluista. Tästä ei voisi enää laistaa.

Kiuru huomautti, että jo nyt sosiaalihuoltolaki edellyttää yksilöllistä palvelusuunnitelmaa iäkkään saamista palveluista.

– Kunnissa on kuitenkin erittäin suuria vaihteluita, miten asiakkaat ovat saaneet suunnitelmassa luvattuja palveluita. Näin ei voi olla.

Kotihoitoa olisi järjestettävä myös öisin.

Laki pyrkii turvaamaan paremmin myös sen, että henkilökuntaa varataan riittävästi kotihoitoon. Kiuru painotti, että kotikäynnin pituus ei saa riippua siitä, onko aikaa hoitaa päätöksenmukaiset palvelut.

– Laki turvaisi jatkossa sen, että henkilökuntaa varattaisiin riittävästi ja palvelut toteutuisivat paremmin päätöksen mukaisesti.

Lakiluonnoksessa korostetaan myös päivittäisten käyntien hyvää suunnittelua ja henkilöstön jaksamisen huomioimista.

– Tiedossa on, että se on suoraan yhteydessä asiakkaan hyvinvoinnin kanssa. Työhyvinvointiin panostaminen parantaisi myös työn houkuttelevuutta. Esimerkiksi etäkäyntien avulla voi helpottaa työn kuormittavuutta.

Lakimuutoksella on tarkoitus myös lisätä kotihoidon asiakkaan turvallisuutta.

– Ihminen voi tuntea olonsa turvattomaksi, jos palvelut on rajattu vain tiettyyn aikaan vuorokaudesta. Vastaisuudessa kotihoitoa olisi järjestettävä tarpeen mukaan vuorokauden ajasta riippumatta, myös öisin, Kiuru avasi lakiluonnosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE