Politiikka

Tästä se alkaa! – Pilvi Torsti jätti valtakirjansa eduskunnan puhemiehelle

Lehtikuva / Irene Stachon
Kansanedustajaksi nouseva Pilvi Torsti (oik.) esitti valtakirjansa puhemies Maria Lohelalle Helsingissä 9. kesäkuuta 2017.
Lehtikuva / Irene Stachon
Kansanedustajaksi nouseva Pilvi Torsti (oik.) esitti valtakirjansa puhemies Maria Lohelalle Helsingissä 9. kesäkuuta 2017.
Lehtikuva / Irene Stachon
Kansanedustajaksi nouseva Pilvi Torsti (oik.) esitti valtakirjansa puhemies Maria Lohelalle Helsingissä 9. kesäkuuta 2017.

Pilvi Torsti (sd.) jätti hetki sitten valtakirjansa eduskunnan puhemiehelle ja aloitti sosialidemokraattien uutena kansanedustajana.

Torsti nousi kansanedustajaksi Helsingin apulaispormestarina aloittaneen Nasima Razmyarin (sd.) tilalle.

Torsti totesi eilen Demokraatille, että uuden tehtävän aloittaminen on aina omalla positiivisella tavalla jännittävää.

Torsti on valtiotieteiden tohtori ja poliittisen historian dosentti Helsingin yliopistossa. SDP:n riveissä hän toimii lisäksi kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä.

Torstin mukaan työ Helsingin päättävissä elimissä luo hyvää pohjaa kansanedustajuudelle ja esimerkiksi kaupunkipolitiikka on sydäntä lähellä.

Torsti katselee rauhallisesti tulevaisuuteen.

Hän kertoi eilen olevansa vastavalitun Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla. Vapaavuori (kok.) moitti keskiviikkona Suomen hallituksen kaupunkipolitiikkaa, sitä ei oikeastaan Vapaavuoren mukaan olekaan.

– Kaupunkipolitiikka ei ole maaseutupolitiikan vastakohta vaan modernin valtion menestyksen ytimessä. Pääkaupunkien kehitys on suoraan sidoksissa kansallisvaltion menestykseen, Pilvi Torsti muistuttaa ja toteaa osin siteeraavansa myös Lontoon pormestarin Sadiq Khanin ajatuksia.

Torsti totesi katselevansa rauhallisesti tulevaisuuteen. Hän näkee, että SDP:n on rakennettava 2020–2030-lukujen oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja Suomea, jossa kasvu on kestävää.

– Politiikassa puolue on se väline, jonka täytyy rakentaa lähtökohdat edistää sellaista maailmaa, jonka me haluamme. Aika huutaa ratkaisuja, joissa löydetään tapoja osallistaa kaupunkilaiset ja kansalaiset. Sosialidemokraattisessa puolueessa on kaikki eväät löytää näkökulmia ja ratkaisuja. Se ei ole taktinen kysymys vaan syvällinen sisältö- ja toimintakulttuurikysymys.

–  Mutta monella tavalla on kyllä nyt rakennettava linjoja myös ihan alusta ja rohjettava katsoa pitkälle. Sosialidemokraattisella liikkeellä on kaiken järjen mukaan kyky ja pohjaa ratkoa ja arvioida talouden, ympäristön, koulutuksen ja sosiaalisten kysymysten yhteyttä.

Aika huutaa ratkaisuja, joissa löydetään tapoja osallistaa kaupunkilaiset ja kansalaiset.

Lisäksi Torsti on toiminut Helsingin SDP:n puheenjohtajana vuosina 2015–2016 sekä työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) erityisavustajana ja valtiosihteerinä opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Ennen kansanedustajaksi siirtymistä Torsti toimi yrittäjänä ja toimitusjohtajana HEI Schoolsissa, joka on Helsingin yliopiston kanssa varhaiskasvatuksen kansainvälistämiseen tähtäävä yhtiö.

Hän ei ole aikaisemmin toiminut kansanedustajana.

Torstia povattiin aikaisemmin keväällä sosialidemokraattien apulaispormestariksi. Ehdokkuudesta hän kuitenkin kieltäytyi HEI Schoolssin kehitysvaiheeseen vedoten. Uusiin tehtäviin pyrkiminen ei hänen mukaansa ollut mahdollista.

Toukokuussa Torsti kuitenkin kertoi Demokraatille pitävänsä kansanedustajuutta luottamustehtävänä, johon hän on pyrkinyt ja johon hän sai tuhansien äänestäjien tuen vuonna 2015.

Hän kertoi tuolloin, ettei ole edes harkinnut, etteikö ottaisi tehtävää vastaan. Kyse oli myös hänen mukaansa Suomen laista, jonka mukaan varaedustajasta tulee automaattisesti kansanedustaja.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat