Turva – Hymy

Tästä se alkaa! – Pilvi Torsti jätti valtakirjansa eduskunnan puhemiehelle

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon
Kansanedustajaksi nouseva Pilvi Torsti (oik.) esitti valtakirjansa puhemies Maria Lohelalle Helsingissä 9. kesäkuuta 2017.

Pilvi Torsti (sd.) jätti hetki sitten valtakirjansa eduskunnan puhemiehelle ja aloitti sosialidemokraattien uutena kansanedustajana.

Torsti nousi kansanedustajaksi Helsingin apulaispormestarina aloittaneen Nasima Razmyarin (sd.) tilalle.

Torsti totesi eilen Demokraatille, että uuden tehtävän aloittaminen on aina omalla positiivisella tavalla jännittävää.

Torsti on valtiotieteiden tohtori ja poliittisen historian dosentti Helsingin yliopistossa. SDP:n riveissä hän toimii lisäksi kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä.

Torstin mukaan työ Helsingin päättävissä elimissä luo hyvää pohjaa kansanedustajuudelle ja esimerkiksi kaupunkipolitiikka on sydäntä lähellä.

Torsti katselee rauhallisesti tulevaisuuteen.

Hän kertoi eilen olevansa vastavalitun Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla. Vapaavuori (kok.) moitti keskiviikkona Suomen hallituksen kaupunkipolitiikkaa, sitä ei oikeastaan Vapaavuoren mukaan olekaan.

– Kaupunkipolitiikka ei ole maaseutupolitiikan vastakohta vaan modernin valtion menestyksen ytimessä. Pääkaupunkien kehitys on suoraan sidoksissa kansallisvaltion menestykseen, Pilvi Torsti muistuttaa ja toteaa osin siteeraavansa myös Lontoon pormestarin Sadiq Khanin ajatuksia.

Torsti totesi katselevansa rauhallisesti tulevaisuuteen. Hän näkee, että SDP:n on rakennettava 2020–2030-lukujen oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja Suomea, jossa kasvu on kestävää.

– Politiikassa puolue on se väline, jonka täytyy rakentaa lähtökohdat edistää sellaista maailmaa, jonka me haluamme. Aika huutaa ratkaisuja, joissa löydetään tapoja osallistaa kaupunkilaiset ja kansalaiset. Sosialidemokraattisessa puolueessa on kaikki eväät löytää näkökulmia ja ratkaisuja. Se ei ole taktinen kysymys vaan syvällinen sisältö- ja toimintakulttuurikysymys.

–  Mutta monella tavalla on kyllä nyt rakennettava linjoja myös ihan alusta ja rohjettava katsoa pitkälle. Sosialidemokraattisella liikkeellä on kaiken järjen mukaan kyky ja pohjaa ratkoa ja arvioida talouden, ympäristön, koulutuksen ja sosiaalisten kysymysten yhteyttä.

Aika huutaa ratkaisuja, joissa löydetään tapoja osallistaa kaupunkilaiset ja kansalaiset.

Lisäksi Torsti on toiminut Helsingin SDP:n puheenjohtajana vuosina 2015–2016 sekä työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) erityisavustajana ja valtiosihteerinä opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Ennen kansanedustajaksi siirtymistä Torsti toimi yrittäjänä ja toimitusjohtajana HEI Schoolsissa, joka on Helsingin yliopiston kanssa varhaiskasvatuksen kansainvälistämiseen tähtäävä yhtiö.

Hän ei ole aikaisemmin toiminut kansanedustajana.

Torstia povattiin aikaisemmin keväällä sosialidemokraattien apulaispormestariksi. Ehdokkuudesta hän kuitenkin kieltäytyi HEI Schoolssin kehitysvaiheeseen vedoten. Uusiin tehtäviin pyrkiminen ei hänen mukaansa ollut mahdollista.

Toukokuussa Torsti kuitenkin kertoi Demokraatille pitävänsä kansanedustajuutta luottamustehtävänä, johon hän on pyrkinyt ja johon hän sai tuhansien äänestäjien tuen vuonna 2015.

Hän kertoi tuolloin, ettei ole edes harkinnut, etteikö ottaisi tehtävää vastaan. Kyse oli myös hänen mukaansa Suomen laista, jonka mukaan varaedustajasta tulee automaattisesti kansanedustaja.

Keskustelua aiheesta

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT