Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

”Tätä hallituksen esitystä on odotettu kauan” – SDP:n Mäkisalo-Ropponen kiirehtii vammaisten oikeuksia

Merja Mäkisalo-Ropponen painottaa, että vammaisten oikeuksien yleissopimuksen pitää olla seuraavan eduskunnan kiireellisten asioiden listalla, jos tämä eduskunta ei ennätä käsitellä lakia.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) pitää tärkeänä vammaisten oikeuksien yleissopimuksen hyväksymistä.

Demokraatti.fi

– Tätä hallituksen esitystä on odotettu kauan, hän totesi torstaina, kun eduskunta käsitteli vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen hyväksymisestä.

Yleissopimuksen tavoitteena on taata vammaisille henkilöille kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten oikeuksien toteutumista.

Mäkisalo-Ropposen mukaan keskeinen osa sopimusta on esteettömyys.

– Esteettömyys parantaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa, edistää ihmisoikeuksien toteutumista sekä vähentää osaltaan syrjintää ja syrjäytymistä. Hänen mielestään fyysinen esteettömyys ymmärretään kuitenkin yhä liian kapea-alaisesti esteiden poistamisena.

– Siihen kuuluu kuitenkin kaikkien kansalaisten sujuva osallistuminen työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun. Se merkitsee palvelujen saatavuutta, välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä sekä mahdollisuuksia osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon, Mäkisalo-Ropponen muistutti.

Mikä on pahin vamma? Asennevamma.

Hän korosti, että on syytä puhua myös sosiaalisesta esteettömyydestä, joka tarkoittaa sellaista ilmapiiriä ja toimintaympäristöä, jossa jokainen voi turvallisesti olla oma itsensä ilman pelkoa syrjinnästä.

– Joensuun kaupungin vanhusneuvoston edellinen puheenjohtaja Paula Lehikoinen on todennut asian hyvin. Hän kysyi, mikä on pahin vamma. Vastaus oli: Asennevamma.

Asian käsittely on kesken perustuslakivaliokunnassa.

– Ellei nykyinen eduskunta ehdi nyt käsitellä asiaa, on sen oltava seuraavan eduskunnan kiireellisten asioiden listalla, Mäkisalo-Ropponen painotti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE