”Tätä keskustelua ei saa unohtaa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Eduskunnassa käytiin tänään keskustelu ääriliikkeistä ja väkivallasta Suomessa. Se järjestettiin kaikkien eduskuntaryhmien yhteisestä aloitteesta.

Keskustelusta oli toivottu rakentavaa ja sellaiseksi se muodostuikin. Kansanedustajat tuomitsivat yhdestä suusta rasismin, poliittisen ja kaikenlaisen väkivallan sekä vihapuheen.

Yleistä tyytyväisyyttä tunnettiin myös hallituksen käynnistämistä toimia, joilla selvitetään eri tapoja puuttua ääriliikkeiden toimintaan. Toimintaa tehostetaan jo nykyisenkin lainsäädännön nojalla.

– Mitä vähemmän on köyhyttä ja eriarvoisuutta, sitä vähemmän on kaikupohjaa ääriliikkeille ja poliittiselle väkivallalle. Suomessa ei pidä olla tilaa väkivaltaisille ääriliikkeille, ei mistään suunnasta. Näille ääriliikkeille ei pidä antaa tuolensuojaa, siitä meillä kaikilla puolueilla ja yksittäisillä kansanedustajilla on yhteinen ja yksilökohtainen vastuu, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi keskustelussa.

Hän myös kiitti siitä, että hallitus on tarttumassa kansanedustaja Timo Harakan (sd.) nettipoliisia koskevaan aloitteeseen. Nettipoliisitoiminnalla voidaan konkreettisesti torjua väkivaltaisia ääriliikkeitä ja niiden kasvualustaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) katsoo, että edellytykset lakkautuskanteen nostamiselle esimerkiksi uusnatsien järjestöä vastaan ovat olemassa. Hänestä se olisi tärkeä viesti koko yhteiskunnalta siitä, mitä heidän toiminnastaan ajatellaan.

Perussuomalaiset ei edellytä rasisminvastaista sitoutumista.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) pitää hyvänä, että kaikki eduskuntaryhmät ovat todenneet, että valtaa voi käyttää vain demokratian kautta saadulla valtakirjalla.

Hän totesi, että seuraavan kerran demokraattiset vaalit järjestään ensi keväänä. Tällöin on kuntavaalit.

– Pidän erittäin tärkeänä, että kaikki puolueet edellyttävät ehdokkailtaan sitoutumista toimimaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Tähän mennessä muut eduskuntapuolueet ovat edellyttäneet tätä ehdokkailtaan. Mutta hallituspuolue perussuomalaisten puoluesihteeri on ilmoittanut, että perussuomalaiset eivät edellytä rasisminvastaista sitoutumista kuntavaaliehdokkailtaan, Feldt-Ranta sanoi.

Hänen mielestä on kestämättömänä, että maan hallituksessa oleva puolue ei tee tällaista edellytystä kuntavaaliehdokkailleen.

– Se herättää kysymyksen, miksi näin. Ministeri Risikko (kok.) totesi viisaassa ja vakaassa puheenvuorossaan, että jokaisella meistä on vastuu ja sivustaseuraamisen aika on ohi. Toivon todella, että se koskee kaikkia, Feldt-Ranta sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi pitävänsä syytöksiä naurettavana ja viittasi siihen, että perussuomalaiset on allekirjoittanut rasisminvastaisen julistuksen muiden puolueiden tapaan.

– Meidän jokainen ehdokkaamme on sitoutunut arvokkaaseen käytökseen, joka käsittääkseni sisältää, ettei tee mitään rasistisia toimia tai ulostuloja, Terho puolusteli.

Haluamme nyt laittaa stopin.

Sisäministeri Paula Risikko kertoi keskustelun aikana uutisen. Poliisien määrä aiotaan pitää 7 200:ssa. Tätä varten on tulossa lisätalousarvioon määräraha. Kyse on käytännössä 200 määräaikaisen poliisin tehtävien jatkamisesta vuoden lopun jälkeenkin.

Risikko totesi myös, että poliisihallitus on tarttunut nettipoliisitoimintaan rivakasti ja toiminnan resursseja kasvatetaan.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kiitteli keskustelun loppupuolella ryhmäpuheenvuorojen ja myös muiden puheenvuorojen selkeää sävyä.

Hän muistutti myös, että kansanedustajat ovat koolla sen takia, että rautatieasemalla edustalla Helsingissä potkaistiin katuun nuori mies, joka kuoli myöhemmin.

– Me haluamme nyt laittaa stopin väkivallankäytölle ja vihapuheelle, jossa kiihotetaan toimintaan toisia kansanryhmiä vastaan. Se on ollut erittäin tärkeä havainto ja uskon, että tämä säteilee koko yhteiskunnassa.

– Tätä keskustelua ei saa unohtaa, ministeri Paula Risikko sanoi.

”Politiikan suunnan on muututtava” – Rinne MTV:llä: Suuri syy eriarvoistumiseen löytyy Sipilän hallituksen ohjelmasta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa MTV:n Nettivieras-kolumnissaan, että suuri syy eriarvoistumiseen löytyy Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmasta.

Rinne toteaa pääministeri Sipilän perustaneen työryhmän, jonka tehtävä on pysäyttää yhteiskunnallinen eriytyminen.

– Sipilä kertoo olevansa huolissaan eriarvoistumisesta. On hienoa, että pääministeri Sipilä alkaa miettiä myös tätä asiaa. Myös eriarvoistumisen pysäyttämistä pohtiva työryhmä on hyvä ja tärkeä asia. On kuitenkin katsottava kriittisesti, miksi tällaisessa tilanteessa ollaan, Rinne kirjoittaa.

– Ennen kuin työryhmä aloittaa, voin antaa pääministeri Juha Sipilälle ilmaisen vinkin: Yksi suurimmista syistä kasvavalle eriarvoistumiselle löytyy Sipilän omasta hallitusohjelmasta. Pääministerin kannattaa lukea hallitusohjelma läpi ajatuksella – ja paksun punakynän kanssa – sekä tehdä tarvittavat johtopäätökset.

Sosialidemokraatit ovat Rinteen mukaan yrittäneet varoittaa pääministeriä ja hallitusta eriarvoistumisesta jo lähes kahden vuoden ajan.

Puolue on myös tarjonnut vaihtoehtoja hallituksen leikkauspolitiikalle.

Rinne kirjoittaa kolumnissaan, ettei tällainen työryhmä – hyvästä tarkoituksesta huolimatta – poista eriarvoisuutta.

– Jos Sipilä haluaisi oikeasti ratkaista eriarvoistumisen ongelmia, hän muuttaisi dramaattisesti hallituksensa politiikkaa. Oma lukunsa on se, että Sipilän hallitus on lyhytnäköisesti laiminlyönyt päätösten vaikutusarvioiden tekemisen. Tulokset näkyvät ja nyt Sipilä yrittää korjata vuotavaa kattoa poraamalla lattiaan reiän, Rinne kirjoitaa.

– Vaihtoehtoja tälle kurjistavalle ja eriarvoistavalle politiikalle on.

Rinne tiivistää, että politiikan suunnan on muututtava.

Huono taloustilanne ei tarkoita sitä, että oikeudenmukaisuus ja kohtuus loppuisivat.

Luonnolllisesti politiikassa joudutaan tekemään myös vaikeita päätöksiä. Rinne toteaa, että nekin pitää olla perusteltavissa.

– Sipilän hallituksen aikana näin ei ole ollut.

– Kyllä, Suomen taloustilanne on vaikea ja rahat ovat tiukilla. Mutta huono taloustilanne ei tarkoita sitä, että oikeudenmukaisuus ja kohtuus loppuisivat, Rinne kirjoittaa.

Antti Rinteen mukaan viimeiset puolitoista vuotta Suomessa on tehty politiikkaa, joka vie meitä kauemmaksi pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta.

– Suomessa ja Pohjoismaissa on maailman modernein ja hyvinvoivin yhteiskunta. Siitä ei pidä luopua.

Timo Soini avautuu Donald Trumpista: ”Vielä pari sanaa”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen ulkoministeri Timo Soini kirjoittaa verkkosivuillaan Veikko Vennamosta, Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista ja populismista.

”Yhdysvaltain seitsemäs presidentti Andrew Jackson vuosina 1829-1837 on mies jonka toimiin ja tekemisiin kannattaa perehtyä, jos haluaa ymmärtää mistä traditiosta Trump tulee.”

Soinin mukaan Veikko Vennamon Unohdetun kansan puolesta kaikuu nyt myös rapakon takana.

”Veikko Vennamo oli näkijä ja tekijä. Hänen johdollaan asutettiin siirtokarjalaiset. Se oli uroteko vailla vertaa. Kiistaton näyttö. Populistiksi parjattu teki tulosta.”

Soini kirjoittaa ”Trumpista vielä pari sanaa”.

”Hän on erilainen presidentti, joka kommunikoi eri tavalla ja toimii eri tavalla. Mutta jos esimerkiksi katsoo hänen ulko- ja turvallisuuspoliittista tiimiään ei ole epäselvää, että se koostuu ammattilaisista, kuten esimerkiksi puolustusministeri James Mattis.”

Soini arvioi, ettei Trump tule monille kelpaamaan.

”Ulkoministerinä katson tärkeäksi, että meillä on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Se on Suomen etu, olipa presidenttinä Trump tai joku muu. Hysteria sopii huonosti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.”

”Valtiovallan on pysytyttävä tarjoamaan kilpailukykyinen toimintaympäristö” – Tuppurainen kaipaa kaupallisia menestystarinoita

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n puheenjohtajaksi pyrkivän kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mielestä Suomi kaipaa mahdollisimman paljon kaupallisia menestystarinoita.

Yrityksillä on vastuu omasta menestyksestään, mutta ne eivät toimi tyhjiössä.

– Tarvitaan uusia yrityksiä, kasvuyrityksiä, isoja kotimarkkinayrityksiä ja kansainvälisesti menestyksekkäitä hankkeita. Valtiovallan on pysytyttävä tarjoamaan kilpailukykyinen toimintaympäristö, olipa sitten kyse säädöksistä, verotuksen infrastruktuurista, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä tai muista yritysten toimintaedellytyksiin vaikuttavista tekijöistä.

Keskeisestä on koulutus, Tuppurainen painotti puheessaan Porissa lauantaina.

– Osaavat ihmiset tuovat yrityksiin henkistä pääomaa, jota ilman yritykset kuihtuvat aivan samalla tavoin kuin kassavirran tyrehtyessä, hän sanoi.

Teollisuuspolitiikka on Tytti Tuppuraisen mukaan ennen muuta elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa. Innovaatioiden taustaksi tarvitaan myös vahvaa perustutkimusta.

Tuppurainen totesi, että menestystarinat vaihtelevat teollisessa ajassa. Suomenkin teollisesta ja vahvasta design-historiasta  voidaan luetella monia hienoja esimerkkejä.

– Valtiovalta ei ole niitä synnyttänyt, mutta Suomen hyvät edellytykset ovat varmasti auttaneet monen yrityksen nousua. Valtiovalta ei voi poimia etukäteen menestyjiä, eikä voi myöskään leimata mitään toimialaa menetetyksi.

Valtiovalta ei voi poimia etukäteen menestyjiä, eikä voi myöskään leimata mitään toimialaa menetetyksi.

Tytti Tuppurainen muistutti, että kilpailu on lähes aina kansainvälistä.

– Meidän on oltava päättäväisiä ja neuvoteltava koko EU:n voiman avulla kansainväliset kauppasopimukset, jotka turvaavat myös suomalaisyrittäjien pääsyn markkinoille ja samalla vahvistavat meille olennaiset reunaehdot. YK:ssa olemme olleet hyväksymässä kestävän kehityksen tavoitteita. Niihin kuuluu myös säällinen työ, ja se tarkoittaa säällistä työtä sekä Suomessa että muissa maissa.

Tuppurainen totesi, että teollisuusvientiin sisältyy jo sangen huomattava määrä palveluosaamista.

– On tärkeää, että meillä on kehityttyvä palvelutalous ja palveluvienti, hän sanoi.

Tuppuraisen mukaan Suomessa pitäisi olla maailmanluokan markkinointi-, myynti- ja rahoituspalveluita.

Demarinaiset tukevat Tytti Tuppuraista SDP:n puheenjohtajaksi – ”Tulevaisuuteen suuntaava nykypäivän puheenjohtaja”

Kuva: Lehtikuva
Sosialidemokraattisten Naisten mielestä Tytti Tuppurainen on oikea henkilö ajan vaatimuksiin.

Sosialidemokraattisten Naisten mielestä on hienoa, että SDP:n puoluekokousedustajilla on mahdollisuus valita puheenjohtaja erinomaisten ehdokkaiden joukosta.

Järjestön mielestä kansanedustaja Tytti Tuppurainen on oikea henkilö ajan vaatimuksiin.

– Hän on poliittisesti kokenut, yhteistyökykyinen, kansainvälinen ja rohkeasti tulevaisuuteen suuntaava nykypäivän SDP:n puheenjohtaja, joka kykenee yhdessä muiden kanssa hahmottamaan kestävän linjan puolueelle.

Tytti Tuppuraisen johdolla ja maltillisella uudistustyöllä saavutetaan politiikassa aidosti kestäviä tuloksia. Tiedämme, että hänellä on vahva kannatus sosialidemokraattien keskuudessa. Tytti Tuppuraista arvostetaan laajasti myös puolueen ulkopuolella, tiedotteessa todetaan.

Sosialidemokraattiset Naiset korostavat, että SDP:n sanoma on tuotava kirkkaasti esille.

Puheenjohtajaehdokas Tytti Tuppurainen linjaa:

”Varjojen maailmaan tarvotaan valoa ja kovuus on korvattava inhimillisellä lämmöllä. Ihmisoikeuksia ja inhimillisyyttä on vaalittava uupumatta. Rasismin vastustamisen on oltava ehdotonta. Oman maan köyhiä ei saa asettaa vastakkain maahanmuuttajien kanssa. Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten elämän kohentaminen on käytännön tasa-arvotyötä. Se että ihmisillä keskimäärin menee hyvin, ei takaa, että kaikilla menee hyvin. Pidetään kaikki mukana.”

 Kuntavaalit ratkaistaan ehdokasasettelulla.

Sosialidemokraattiset Naiset lähtevät innolla kohti kunnallisvaaleihin. Tätä siivittävät myös SDP:n saamat hyvät kannatusluvut mittauksissa. Puolueella on Demarinaisten mukaan nyt valtava mahdollisuus vaalivoittoon puoluekokouksessa valitun puheenjohtajan johdolla.

Ehdokasasettelu jatkuu helmikuun loppuun.

– On välttämätöntä, että demarinaisia saadaan kattavasti mukaan paikallispolitiikkaan. Vain asettumalla itse ehdokkaaksi voi vaikuttaa oman kunnan päätöksentekoon, naisjärjestö muistuttaa.

Demarinasten mukaan kunnallisvaalit ratkaistaan pitkälti hyvällä ehdokasasettelulla.

– Sosialidemokraattisten Naisten tavoitteena on, että SDP:n ehdokaslistoilla puolet on naisia.

Tuppurainen on toiminut Demarinaisten puheenjohtajana marraskuusta 2014.

Jutun loppuun lisätty tieto Tuppuraisen puheenjohtajuudesta.

Keskustaedustajan kova väite: Soini halusi veron myös moottorikelkoille – hallituspuolueissa kinataan siitä, kuka ideoi uudet ”juppiverot”

Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan Suomen keskustan "määrätietoinen toiminta" esti moottorikelkkojen verollepanon.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee perussuomalaisten nuorten uuden puheenjohtajan Samuli Voutilan väitteitä.

Voutila on twiiteissään esittänyt, että nyt pohdinnassa oleva moottoripyörävero olisi keskustan suunnittelema.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaati itse ”huvikuunareiden” ja ”juppiskoottereiden” verotusta hallitusohjelmaan. Tämä kaikki tapahtui perussuomalaisten vaatimuksesta, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä huomauttaa, että alunperin myös moottorikelkat oli tarkoitus ulottaa verotuksen piiriin.

– Suomen keskustan määrätietoinen toiminta esti tämän, hän kehaisee.

– Emme voineet hyväksyä ratkaisua, joka olisi kohtuuttomalla tavalla kurittanut pohjoisen ihmisiä sekä matkailu- ja poroelinkeinoa.

”Tämä kaikki tapahtui perussuomalaisten vaatimuksesta.”

Kärnä kiittää perussuomalaisia nuoria siitä, että he näyttävät olevan eri linjalla puolueensa kanssa, mutta kehottaa kohdistamaan kritiikin oikeaan paikkaan.

– Politiikkaa ei voi rakentaa virheellisten väittämien varaan. Vene- ja moottoripyörävero voidaan vielä kumota, mutta tämän asian suhteen perussuomalaiset ovat avainasemassa. Mikäli sieltä esitetään asiasta luopumista, on keskustalla varmasti valmiutta neuvotella vaihtoehtoisista ratkaisuista.

Mikko Kärnä otti eilen veroihin kantaa Twitter-tilillään. Ketjussa on mukana myös perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Samuli Vuotilan kommentti.