Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tätä keskustelua ei saa unohtaa”

Eduskunnassa käytiin tänään keskustelu ääriliikkeistä ja väkivallasta Suomessa. Se järjestettiin kaikkien eduskuntaryhmien yhteisestä aloitteesta.

Keskustelusta oli toivottu rakentavaa ja sellaiseksi se muodostuikin. Kansanedustajat tuomitsivat yhdestä suusta rasismin, poliittisen ja kaikenlaisen väkivallan sekä vihapuheen.

Yleistä tyytyväisyyttä tunnettiin myös hallituksen käynnistämistä toimia, joilla selvitetään eri tapoja puuttua ääriliikkeiden toimintaan. Toimintaa tehostetaan jo nykyisenkin lainsäädännön nojalla.

– Mitä vähemmän on köyhyttä ja eriarvoisuutta, sitä vähemmän on kaikupohjaa ääriliikkeille ja poliittiselle väkivallalle. Suomessa ei pidä olla tilaa väkivaltaisille ääriliikkeille, ei mistään suunnasta. Näille ääriliikkeille ei pidä antaa tuolensuojaa, siitä meillä kaikilla puolueilla ja yksittäisillä kansanedustajilla on yhteinen ja yksilökohtainen vastuu, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi keskustelussa.

Hän myös kiitti siitä, että hallitus on tarttumassa kansanedustaja Timo Harakan (sd.) nettipoliisia koskevaan aloitteeseen. Nettipoliisitoiminnalla voidaan konkreettisesti torjua väkivaltaisia ääriliikkeitä ja niiden kasvualustaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) katsoo, että edellytykset lakkautuskanteen nostamiselle esimerkiksi uusnatsien järjestöä vastaan ovat olemassa. Hänestä se olisi tärkeä viesti koko yhteiskunnalta siitä, mitä heidän toiminnastaan ajatellaan.

Perussuomalaiset ei edellytä rasisminvastaista sitoutumista.

Lisää aiheesta

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) pitää hyvänä, että kaikki eduskuntaryhmät ovat todenneet, että valtaa voi käyttää vain demokratian kautta saadulla valtakirjalla.

Hän totesi, että seuraavan kerran demokraattiset vaalit järjestään ensi keväänä. Tällöin on kuntavaalit.

– Pidän erittäin tärkeänä, että kaikki puolueet edellyttävät ehdokkailtaan sitoutumista toimimaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Tähän mennessä muut eduskuntapuolueet ovat edellyttäneet tätä ehdokkailtaan. Mutta hallituspuolue perussuomalaisten puoluesihteeri on ilmoittanut, että perussuomalaiset eivät edellytä rasisminvastaista sitoutumista kuntavaaliehdokkailtaan, Feldt-Ranta sanoi.

Hänen mielestä on kestämättömänä, että maan hallituksessa oleva puolue ei tee tällaista edellytystä kuntavaaliehdokkailleen.

– Se herättää kysymyksen, miksi näin. Ministeri Risikko (kok.) totesi viisaassa ja vakaassa puheenvuorossaan, että jokaisella meistä on vastuu ja sivustaseuraamisen aika on ohi. Toivon todella, että se koskee kaikkia, Feldt-Ranta sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi pitävänsä syytöksiä naurettavana ja viittasi siihen, että perussuomalaiset on allekirjoittanut rasisminvastaisen julistuksen muiden puolueiden tapaan.

– Meidän jokainen ehdokkaamme on sitoutunut arvokkaaseen käytökseen, joka käsittääkseni sisältää, ettei tee mitään rasistisia toimia tai ulostuloja, Terho puolusteli.

Haluamme nyt laittaa stopin.

Sisäministeri Paula Risikko kertoi keskustelun aikana uutisen. Poliisien määrä aiotaan pitää 7 200:ssa. Tätä varten on tulossa lisätalousarvioon määräraha. Kyse on käytännössä 200 määräaikaisen poliisin tehtävien jatkamisesta vuoden lopun jälkeenkin.

Risikko totesi myös, että poliisihallitus on tarttunut nettipoliisitoimintaan rivakasti ja toiminnan resursseja kasvatetaan.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kiitteli keskustelun loppupuolella ryhmäpuheenvuorojen ja myös muiden puheenvuorojen selkeää sävyä.

Hän muistutti myös, että kansanedustajat ovat koolla sen takia, että rautatieasemalla edustalla Helsingissä potkaistiin katuun nuori mies, joka kuoli myöhemmin.

– Me haluamme nyt laittaa stopin väkivallankäytölle ja vihapuheelle, jossa kiihotetaan toimintaan toisia kansanryhmiä vastaan. Se on ollut erittäin tärkeä havainto ja uskon, että tämä säteilee koko yhteiskunnassa.

– Tätä keskustelua ei saa unohtaa, ministeri Paula Risikko sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE