Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tätä merkitsee nollatoleranssi eduskunnassa: Kiusaaminen, pelottelu tai mustamaalaus ei käy – ryhmät käsittelevät ohjetta tällä viikolla

Eduskunta on käynnistänyt toimet epäasiallisen käytöksen ja häirinnän estämiseksi. Puhemies Paula Risikon (kok.) mukaan kansliatoimikunta hyväksyi viime viikolla ohjeen, jolla asiaan puututaan.

Demokraatti

Demokraatti

Ohje laadittiin työsuojelutoimikunnassa, jonka puheenjohtajana toimii kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.). Se käydään tällä viikolla läpi jokaisessa eduskuntaryhmässä.

STT uutisoi tänään kansanedustajille tekemästään kyselystä, jossa työpaikkakiusaamisen kohteeksi kertoi joutuneensa 18 kansanedustajaa. Kollegan kiusaamista kertoi havainneensa 24 edustajaa.

Ohjeen mukaan eduskunnassa on nollatoleranssi. Epäasialliseksi kohteluksi ja häirinnäksi lasketaan muun muassa vähättely, eristäminen, perättömien tietojen levittäminen kollegoista, huumorin varjolla tapahtuva mustamaalaus, kiusaaminen, syrjiminen, huutaminen tai pelottelu.

“Kun uudet edustajat keväällä aloittavat, asia kuuluu myös perehdytyksen ohjelmaan.”

Ohje kehottaa ottamaan asia puheeksi epäasiallisesti käyttäytyvän kanssa ja ilmoittamaan selvästi, ettei hyväksy tämän toimintaa. Näin epäasiallisesti käyttäytyvälle annetaan mahdollisuus korjata toimintaansa. Jos epäasiallinen käytös jatkuu, ohjeessa neuvotaan ottamaan ta yhteys työsuojelutoimikuntaan tai eduskuntaryhmään.

Työsuojelutoimikunta tai ryhmäkanslia arvioi puolueettomasti ja tosiasioihin tukeutuen, mistä tapauksessa on kysymys. Molempia osapuolia on kuultava ensin erikseen.

Lisää aiheesta

Työsuojelutoimikunta seuraa Risikon mukaan tilannetta aktiivisesti, ja sillä on aiempaa herkempi valmius puuttua tapahtumiin.

– Kun uudet edustajat keväällä aloittavat, asia kuuluu myös perehdytyskoulutuksen ohjelmaan.

Toimet eduskunnassa käynnistettiin alkusyksystä julkistetun tasa-arvokyselyn perusteella.

– Kyselyssä kävi myös ilmi, että edustajiin kohdistuu paljon uhkailua. Annoin tämän asian selvittämisen eduskunnan turvallisuustyöryhmän tehtäväksi. Hyvän ja turvallisen työympäristön luominen on koko eduskunnan asia, Risikko toteaa tiedotteessaan.

Risikko kutsui jo alkusyksystä ryhmänjohtajat keskustelemaan asiasta ja nyt on hänen mielestään uuden palaverin paikka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE