Politiikka

Tätä mieltä kansa on lakkoilusta – PAMista gallupeille huutia: ”Kysyisivät, sopiiko sinulle palkkasi leikkaaminen”

Kari Hulkko
Finnairin työntekijät lakkoilivat vuonna 2010.
Kari Hulkko
Finnairin työntekijät lakkoilivat vuonna 2010.
Kari Hulkko
Finnairin työntekijät lakkoilivat vuonna 2010.

Suomalaisista yli puolet, 55 prosenttia, pitää työsopimusneuvotteluiden aikaisia työtaisteluita oikeutettuina, kertoo Palvelualojen ammattiliiton PAMin tutkimus.

Lakkoiluun suhtautuvat kaikkein suopeimmin 35–49-vuotiaat suomalaiset. Tätä vanhempien ja alle 24-vuotiaiden suhtautuminen lakkoiluun on kaikkein negatiivisinta.

– Enemmistö suomalaisista hyväksyy siis työtaistelut, PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto summaa liiton verkkosivuilla.

Veirto laskee, että jos vastaajista poistetaan opiskelijat, koululaiset, kotona olevat vanhemmat ja eläkeläiset, nuorten suhtautuminen lakkoihin ei juuri erotu 35–49-vuotiaista. Hän selittää tuloksia ikärakenteella ja kokemuksella työelämästä.

– Monet nuoret eivät ole kokeneet lakkoa eivätkä välttämättä tiedä, että ne ovat sopimuksettomassa tilassa täysin laillisia.

Ihmiset näkevät lakkoilun vain harmistuksen aiheuttajana.

Veirto uskoo, että myös median suhtautuminen vaikuttaa mielipiteisiin työtaisteluista. Hänen mukaansa nykyelämän olevan sen verran kiireistä ja stressaavaa, että ihmiset näkevät lakkoilun vain harmistuksen aiheuttajana, eivätkä mieti asioiden syvempiä merkityksiä.

– Lakkojen aikaan nousevat etualalle gallupit, joissa kysytään, haittaako lakko. Kysyisivät mieluummin, sopiiko sinulle palkkasi leikkaaminen, Veirto heittää.

Yleisesti ottaen kyselytutkimuksessa nousi esiin vastaajien luottamus ammattiliittoihin. Veirton mukaan se näkyy myös suomalaisten korkeassa järjestäytymisasteessa.

– Ihmisten silmille voidaan retorisesti lasketella ties mitä suhdannesumuja ja muita tähtipölyjä. Kuitenkin arkikokemus kertoo siitä, mitkä rakenteet luovat muuttuvassa ympäristössä turvaa.

PAM kysyi kansalaisten mielipiteitä liitolle tärkeistä teemoista. Haastateltuja oli 1 069, joista 512 työelämässä ja 557 sen ulkopuolella. Aineisto edustaa 15–74 -vuotiasta väestöä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat